Haja-asutuksen vesihuolto ja vesiosuuskunnat

Kirkkonummen Vesi vastaa  vesihuoltopalveluiden tuottamisesta kunnanvaltuuston hyväksymillä toiminta-alueilla. Keskitettyjä vesihuoltopalveluja Kirkkonummella tuottavat myös vesiosuuskunnat omilla toiminta-alueillaan. Toiminta-alueiden ulkopuolella kiinteistöt vastaavat omasta vesi- ja jätevesihuollostaan.

Kirkkonummen Veden ja vesiosuuskuntien toiminta-alueet

Kiinteistönomistaja voi tiedustella mahdollisuutta liittyä vesihuoltoverkostoon ottamalla yhteyttä Kirkkonummen Veden asiakaspalveluun tai lähellä olevaan vesiosuuskuntaan.

Kaivoveden laadun tutkimisessa neuvoo Kirkkonummen ja Espoon yhteinen  Espoon seudun ympäristöterveys. Soittoaika (ks linkki) on maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 9-11, muina aikoina lähetä kaivovettä koskevat kysymykset sähköpostilla osoitteeseen terveydensuojelu@espoo.fi

Ohjeita kiinteistökohtaisen jätevesijärjestelmän rakentamiseen tai uusimiseen.

Vesiosuuskunnat Kirkkonummella

Vesiosuuskunta on haja-asutusalueiden asukkaiden perustama, omistama ja hallinnoima vesihuoltolaitos. Osuuskunta vastaa verkoston rakentamisesta ja se toimittaa jäsenilleen talousveden ja vastaa jäteveden johtamisesta ja käsittelystä. Vesiosuuskunta voi olla siirtymävaiheen ratkaisu, ja se voidaan myöhemmin liittää osaksi toista vesihuoltolaitosta. 

Kirkkonummella toimii kuusi vesiosuuskuntaa (Kalljärvi,  Kylmälä,  Lapinkylä, Pippurniemi, Solbacka ,Vols).
Osuuskunnan verkostoon liittymisessä on oltava yhteydessä alueen vesiosuuskuntaan.

Kirkkonummen Vesi  tukee vesiosuuskuntia vesihuollon järjestämisessä laatimalla vesihuollon yleissuunnitelmia ja antamalla asiantuntija-apua verkostojen rakennussuunnittelussa ja rakentamisessa. Kunta voi hakemuksesta myöntää avustusta verkoston rakentamiselle ja takauksen lainalle, jos avustuksen edellytykset täyttyvät.

Alle kymmenen kiinteistön yhteishankkeessa osuuskunta voi olla hallinnoltaan tarpeettoman raskas ratkaisu, mutta silti yhteinen vesihuolto kannattaa järjestää yhteisesti sovittujen sääntöjen mukaan. Pienemmissä hankkeissa yksinkertaisin ja käytetyin ratkaisu on perustaa avoin yhtiö

Kirkkonummen vesiosuuskuntien yhteystiedot

Kalljärven vesiosuuskunta
yhteyshenkilö Janne Nohkola
puh. 040 750 1847

Kylmälän vesiosuuskunta
www.hanavesi.info
Lapinkylän vesiosuuskunta
yhteyshenkilö Kaj-Erik Montén
puh. 040 838 2775
Pippurniemen vesiosuuskunta
Solbackan vesiosuuskunta
yhteyshenkilö Antti Rautiainen
puh. 050 556 1825
Vols vesiosuuskunta
yhteyshenkilö Jens Ahlblad
puh. 0500 423 648


Lisätietoja

Osuuskuntien neuvonta ja kunnan avustus: Liikelaitoksen johtaja Antti Levänen puh. 040 5048 457

Vesihuolto-osuuskuntaopas

Kirkkonummen vesihuollon kehittämissuunnitelma 2021-2025 (lisätietoa vesihuollon laajentamisesta Kirkkonummella)