Winellska skolanin A-rakennuksen kuntotutkimus esiteltiin vanhemmille

24.04.2018 19:56

Kategoria: Sisäilma Opetus Lapset

Winellska skolanin A-rakennukseen on tehty kuntotutkimus. A-rakennus on matala rakennus, jossa sijaitsee koulun ruokala. Raportti esiteltiin vanhemmille tiistai-iltana.

Tutkimusraportissa todetaan, että rakennuksen vanhimmassa osassa on kosteusrasitukseen ja puutteelliseen kosteudeneristykseen liittyviä ongelmia. Ongelmat johtuvat muun muassa siitä, että rakennuksen ulkopuolella oleva maanpinta on lähes samalla tasolla kuin lattia eikä vietä riittävästi poispäin talosta. Kosteus on synnyttänyt mikrobikasvustoa ulkoseinien alaosien puu- ja eristemateriaaleihin.

Rakennuksen vanhimpien osien alle kerääntyy jatkuvasti kosteutta, joka nousee rakenteiden läpi ylöspäin, paikoin aina lattian muovimattoihin asti. 1990-luvulla rakennetun osan alle on lisäksi jäänyt rakennusjätettä, joka tulee siivota pois.

Vanhan osan ulkoseinä, joka on jätetty talon sisäpuolelle lisärakennusta vasten, aiheuttaa myös sisäilmariskejä. Väliseinissä on jäljellä vanhaa lämpöeristystä, ja otetuista näytteistä käy ilmi, että eristyksessä on mikrobikasvua.

Vanhimpien osien ilmastointilaitteisto on tullut teknisen elinkaarensa päähän, mutta uudempien osien laitteisto on kunnossa. Myös mineraalivillapitoisuudet ovat korkeat koko rakennuksessa.

Raportti toimii työkaluna kesällä tehtäviä korjaustöitä suunniteltaessa. Sisäilman laadun parantamiseksi tullaan mm. siivoamaan ryömintätilaan jätetty rakennusjäte ja tiivistämään ilmavuotoja. Myös suojaamattomat eristysmateriaalit tullaan käsittelemään, jotta huoneilman mineraalivillapitoisuuksia saadaan alas. Ilmanvaihtokoneet tullaan huoltamaan ja korjaamaan.

Gesterbyn koulualueelle suunnitellaan kokonaan uutta koulukampusta, josta tulee yhteinen suomen- ja ruotsinkieliselle koululle. Ns. GWG-kampus valmistuu aikaisintaan vuonna 2023.

Koko kuntokartoitusraportti on luettavissa Winellska skolanin nettisivuilta.

 

 

 

Winellska skolan