Volskodin elämää koronapandemian aikana

20.04.2020 15:08

Kategoria: Seniorit Koronatilanne Perusturva

Volskodissa pyritään elämään mahdollisimman normaalia elämää koronakriisin aikana. Taloon siirrettiin Lehmuskartanon Tyynelän osastolta 12 asukasta. Samaan aikaan avattiin samassa pihapiirissä oleva Metsäpirtti, jonne muutti Volskodista 6 asukasta. Näin Volskodin ympäristössä asuu nyt 46 asukasta ympärivuorokautisesti (ennen Koronaa 34 asukasta).

Muuton myötä Lehmuskartanosta siirtyi asukkaiden mukana 5 työntekijää Tyynelän osastolta. Lisäksi saimme kunnan päiväkodeista 14 lähi- ja lastenhoitajaa paikkaamaan sijaistarvetta. Tällä hetkellä henkilöstötilanne on hyvä, työntekijöitä on riittävästi, ja asukkaat tulevat kaikki hyvin hoidetuiksi.

Talossa eletään normaalia arkea pienin muutoksin

Tavoitteenamme on, että jokainen päivä on kaikille asukkaille hyvä päivä. Pyrimme olemaan läsnä asukkaille niin, että jokainen kokisi tulleensa kuulluksi ja huomioiduksi. Korona on tietysti välillä puheissamme, mutta pyrimme myös siihen, että se välillä unohtuisi.  Toiminnassa korona näkyy eniten siinä, että kaikki työntekijät käyttävät koko ajan suu- ja nenäsuojaimia. Tämä säikäytti alussa monet asukkaista ja herätti hämmennystä ja pelkoakin, mutta kun selitämme uudestaan ja uudestaan, miksi näin toimimme, niin yleensä se rauhoittaa.  Tärkeintä on kuitenkin työntekijöiden rauhallinen, ystävällinen, lempeä ja ammattitaitoinen asenne ja käytös.

Omaisilta ja muilta vierailta on pääsy kielletty. Ulko-ovet ovat lukossa ja taloon pääsevät vain työntekijät. Välillä jollain asukkaalla on ikävä läheisiään. Silloin lohdutellaan ja jutellaan ja pyritään siihen, että hoitajat kuuntelevat ja ovat läsnä.  Joskus myös soitamme omaiselle videopuhelun. Välillä laulamme yhdessä, ja usein ja paljon myös nauramme — onneksi. Huumoria emme saa unohtaa. Usein puhumme siitä, mitä sitten tehdään, kun tämä kaikki on ohi, ja suunnittelemme, millaiset juhlat sitten järjestämme.

Pyrimme pitämään pientä välimatkaa yhteisissä ruokatilanteissa, että olisi vähintään metrin välimatka toiseen asukkaaseen. Ryhmiä ja viriketuokioita emme tänä aikana järjestä. Jos joku asukkaista tahtoo lähteä ulos, niin se onnistuu. Toivottavasti ilmat lämpenevät ja tuuli heikkenisi niin, että ulkoilu olisi mukavaa. Onneksi luonto on heräämässä, Volskodin piha on täynnä sinisiä kukkia nurmella ja aika kuluu kevään tuoksuja haistellessa ja muuttolintujen puuhia seuratessa.

Vols