Vireä kulttuurielämä lisäisi kunnan vetovoimaa

11.11.2019 15:35

Kategoria: Kulttuuri

Kirkkonummen Kipinä -yhdistyksen tiloissa järjestetyssä kulttuuristrategian tilaisuudessa oli teemana ”Taiteen ja kulttuurin ammattilaiset”. Paikalla olijat pohtivat, kuinka kuntaa voitaisiin kehittää hyväksi asuinpaikaksi, jossa kulttuuria arvostetaan.

Kulttuuri ei ole vain menoerä vaan se luo mahdollisuuksia myös elinkeinotoiminnan puolella. Kirkkonummella asuu paljon eri taiteenalojen ammattilaisia, jotka eivät näy kotipaikkakunnallaan.

Kipinän talossa ideoitiin, kuinka keskustan tyhjiin liiketiloihin voisi perustaa kulttuuriyrityshautomon. Näin luotaisiin ”Kirkkonummen malli kulttuurin kehitykseen”, josta muut kunnat voisivat ottaa mallia.

KUVA 40 Kipinän talo on ihanteellisella paikalla, linnunlaululehdon keskellä ja kävelymatkan päässä kunnan keskustasta. Kulttuuritoimenjohtaja Maaret Eloranta (vas.) ihailee kuvanveistäjä Raili Ilmasalun hevostaulua.

Uuden kirjaston Porkkala-salin saamisesta kuvataiteen käyttöön oltiin huolissaan, sillä salin lipsuminen myös muuhun käyttöön olisi harmillista. Etenkin kun paikkakunnalla ei ole kuvataidegalleriaa ja kulttuuritalo poistettiin kaavasuunnitelmista.

Yleisötilaisuudessa kannettiin huolta siitä, kuinka kulttuurin asemaa voitaisiin parantaa kunnallisessa päätöksenteossa. Kulttuurin tilatarpeiden ottaminen huomioon kaikessa kunnan rakentamisessa on välttämätöntä.

KUVA 41 Nukketeatterikasvattaja Maria Gröngvist-Lior allekirjoittaa Kipinän ajatuksen, jonka mukaan ”luovuus ei tarvitse muuta kuin mahdollisuuden herätä henkiin.” Kipinän talo on täynnä taidetta ja taiteilijoita, mutta ovet ovat avoinna jokaiselle kylän jäsenelle.

Kunnan toivottiin pitävän kiinni kunnan arkkitehtuuripoliittisessa ohjelmassa hyväksytystä prosenttiperiaatteesta eli että osa rakennushankkeen määrärahasta käytetään taiteen hankkimiseen.

Kaikkiin uusiin rakennushankkeisiin toivottiin systemaattisesti taidetta prosenttiperiaatteella. Se toisi töitä myös taiteilijoille ja loisi paikallista omaleimaisuutta.

KUVA 42 Kipinän talon kaikki työhuoneet ovat nyt taiteilijoiden käytössä, joten ylä- ja alakerta haluttaisiin myös käyttöön. Alakertaan on haaveiltu muun muassa yhteistä keramiikkauunia. Kuvataiteilija Mari Leskinen työhuoneessaan värikkään työnsä äärellä.

KUVA 39 Kirkkonummen Kipinä toimii aiemmin kunnantalona toimineessa rakennuksessa, jossa nyt ovat keskiössä taiteilijoiden työhuoneet. Kuvataiteilija Soile Kortesalmi ja Raija Linja ovat jakaneet suuren huoneen keskenään.

Ammattilaisriihi