Vihreän lipun sertifikaatit Sepänkannaksen ja Laajakallion päiväkodeille – Kirkkonummen varhaiskasvatuksessa tehdään upeaa työtä ympäristökasvatuksen ja kestävän kehityksen parissa

21.02.2021 09:34

Kategoria: Lapsiystävällinen kunta Varhaiskasvatus Info, asiointi, päätöksenteko ja hallinto Lapset

Sepänkannaksen päiväkodilla nostettiin Vihreä lippu salkoon laskiaistiistaina 16.2.

Sepänkannaksen päiväkodilla nostettiin Vihreä lippu salkoon ja vietettiin juhlia lipun saamisen kunniaksi laskiaistiistaina 16.2. Päiväkodin lapsista ja kasvattajista koostuva Kierrätyskamut -ryhmä suunnitteli kaikille päiväkodin lapsille yhteiset juhlat, joita vietettiin päiväkodin pihalla kauniissa talvisessa säässä.

Juhlat alkoivat Vihreän lipun nostamisella salkoon ja laulamalla yhdessä Vihreä lippu -laulu. Päiväkodin pihalla oli lasten suunnittelemaa teeman mukaista ohjelmaa, johon lapset osallistuivat pienissä ryhmissä yhdessä kasvattajien kanssa kulkien. Lapset olivat suunnitelleet rekkarallin, jossa kuljetettiin erilaisia roskia oikeaan kierrätyspisteeseen. Lapsille mieluisia olivat myös kierrätysaiheiset hippaleikit ja saippuakuplien puhaltaminen.

Varhaiskasvatuksen ympäristökasvatuksen opettaja Merja Leinonen kertoi lapsille tarinaa Ruune ketusta. Lapset saivat kertoa juhlarunoja, joita kasvattajat kirjasivat muistiin. Pihalla tarjoiltiin lapsille lämpöisiä nakkeja, joita vanhempain toimikunnan aktiivit Sanna Härkönen ja Birgitta Salonen grillasivat lapsille. Juhlien jälkeen Vihreä lippu pääsee kunniapaikalle päiväkodin liikuntasaliin.

Kierrätyskamut -ryhmä suunnittelee kestävän kehityksen mukaista toimintaa Sepänkannaksen päiväkodissa

Sepänkannaksen päiväkoti lähti mukaan Vihreän lipun ohjelmaan vuoden 2020 alusta samaan aikaan kaikkien Kirkkonummen kunnan päiväkotien kanssa. Ensimmäisen vuoden teemana Sepänkannaksen päiväkodilla oli jätteiden vähentäminen. Kierrätyskamut -ryhmä koostuu 12 lapsesta ja viidestä kasvattajasta ja se kokoontuu kuukausittain toteuttaen kestävän kehityksen mukaista toimintaa sekä suunnitellen Vihreän lipun toimintaa koko päiväkodin lapsille.

– Päiväkodin Vihreän lipun toimintaan voi tutustua tarkemmin Sepänkannaksen päiväkodin peda.net sivuilla, kertoo päiväkodinjohtaja Kaisa Kaarre.

Kierrätyskamuihin kuuluvat lapset Nea-Sofia (3v.), Kerttu (4v.) ja Leo (5v.) kertovat, että Kierrätyskamuissa tapaamisissa on kivaa. He kertovat, että siellä saa kertoa omia mielipiteitään, olla mukana kokouksissa ja valita ryhmälle nimen, leikkiä lajitteluleikkejä ja kerätä roskia.

Vilinää ja vilskettä pihamaalla, kun Laajakallion päiväkodissa juhlittiin Vihreän lipun sertifikaatin saavuttamista 17.2.

Laajakallion päiväkodissa juhlittiin Vihreän lipun saavuttamista puolestaan keskiviikkona 17.2. Juhlia vietettiin päiväkodin pihalla, jossa lapset kiersivät erilaisissa toimintapisteissä pienissä ryhmissä. Toimintapisteet liittyivät kestävään kehitykseen ja ympäristökasvatukseen. ”Ymppi-ope” Merja Leinonen oli paikalla myös Laajakallion juhlissa, ja lapset saivat tutustua Rune-ketun seikkailuihin.

Lajittelupisteessä lapset pohtivat ja harjoittelivat kierrätystä lajittelemalla erilaisia roskia. Luontopisteessä lapset pohtivat eläinten ravintoon liittyviä asioita sekä harjoittelivat matemaattisia käsitteitä. Runopisteessä lapset kertoivat runoja ja yhdistelivät riimipareja. Lapset pääsivät myös leikkimään kierrätysleikkiä, jossa kuljetettiin kankaita lapselta toiselle viestin tavoin. Raikkaassa talvisäässä lapset pääsivät myös liikkumaan liikuntapisteellä musiikin tahdissa omia liikkeitä keksien ja yhdessä tanssien.

Laajakallion päiväkodissa kestävän kehityksen mukaista toimintaa suunnittelee Puuraati

Laajakallion päiväkodissa lapset ovat valinnet ryhmästään edustajat päiväkodin Puuraatiin, joka kokoontuu kerran kuukaudessa. Puuraadissa on mukana myös kasvattaja kustakin lapsiryhmästä. Puuraadin jäsenet tuovat kokouksiin käsiteltäväksi lapsiryhmissä esille tulleita asioita.

Myös Laajakallion päiväkodin ensimmäinen yhteinen teema on ollut jätteiden vähentäminen, joka on sisältänyt ruokahävikin mittaamisen, kierrätysastioihin kertyneiden jätteiden määrän mittaamisen sekä jätteen vähentämiseen liittyvän lähtötilanteen kartoituksen perheille. Kartoituksen tarkoitus oli ensisijaisesti tutustuttaa ja herätellä perheitä projektin teemaan. Lapset saivat piirtää, miltä tuntuu, kun on saanut säästettyä luontoa. Piirustukset laitettiin esille päiväkodin Vihreä lippu -seinälle, johon on kerätty Puuraadin kokousten pöytäkirjat ja myös muita lasten tuottamia töitä teemaan liittyen.

Päiväkodissa on paperille, kartongille, lasille, muoville, pienmetallille sekä paristoille omat kierrätysastiat, joihin lapset lajittelevat kasvattajien ohjauksella erilaiset kierrätysmateriaalit.

Laajakallion päiväkodissa on pidetty myös ympäristösiivouspäiviä, jolloin lähiympäristöstä ja metsästä on kerätty roskia, jotka sitten on lajiteltu eri kierrätysastioihin. Esikoululaiset ovat myös tehneet maatumiskokeita erilaisilla materiaaleilla.

Lapset ovat olleet innostuneita ja kiinnostuneita luonnossa liikkumisesta, ympäristön tutkimisesta sekä kierrätyksestä. Päiväkodin kasvattajat ovat myös huomanneet, että kierrätykseen liittyvät asiat ovat lapsille tuttuja jo entuudestaan. Monissa perheissä huomioidaan ihan selvästi esimerkiksi lajittelu ja kierrätys.

– Meille kasvattajille on ollut hienoa huomata, kuinka lapset paneutuvat ihmettelemään, ihastelemaan ja tutkimaan luonnossa olevia asioita. Lapset arvostavat luonnon pieniä ihmeitä ja luonnon kauneutta. He tuntevat lämmintä empatiaa eläimiä kohtaan ja haluavat suojella ympärillään olevaa luontoa ja sen eläimiä, iloitsee päiväkodinjohtaja Tuula Nyman.

Vihreä lippu -toiminta pähkinänkuoressa

Vihreä lippu on kansainvälinen kestävän kehityksen ohjelma ja kasvatusalan ympäristösertifikaatti, joka ohjaa kestävään elämäntapaan ja ympäristökuormituksen vähentämiseen yhdessä toimien. Vihreä lippu on osa kansainvälistä Eco-Schools-ohjelmaa - maailman suurinta koulujen ja päiväkotien kestävän kehityksen verkostoa, joka toimii 68 eri maassa ympäri maailman.

Lapset ovat Vihreä lippu -toiminnassa aktiivisia vaikuttajia aikuisten rinnalla niin suunnittelussa, päätöksenteossa, toteutuksessa kuin tulosten arvioinnissakin. Näin he saavat myönteisiä kokemuksia yhteisiin asioihin vaikuttamisesta. Vihreä lippu -toiminnan myötä lapset innostuvat kestävän tulevaisuuden rakentamisesta taitojen, oivallusten ja elämysten kautta.

Lue myös juttu: Suomen vihrein kunta - Kirkkonummen varhaiskasvatus matkalla kohti kestävämpää elämäntapaa

Lasten kierrätysrekka vihreä lippu -juhlassa