Veikkolan koulun nuori taiteilija valtakunnallisessa Uskalla Yrittää -finaalissa

09.05.2019 16:14

Kategoria: Yrittäjyys Info, asiointi, päätöksenteko ja hallinto Nuoret Koulut Opetus

8.-9.5.2019 järjestettiin Uskalla yrittää -kilpailun finaali

Vuosittaisessa Uskalla Yrittää -finaalissa huipentuu Vuosi yrittäjänä -ohjelman opinnot, joiden aikana 8.-9.-luokkalaiset perustavat ihan oikean yrityksen. Tämän toiminnan mahdollistaa käytännössä Nuori Yrittäjyys ry (NY), joka on voittoa tavoittelematon yrittäjyyskasvatusta tukeva yhdistys.

Veikkolan koulun oppilas Luka Tienhaara pärjäsi erinomaisesti kisassa, hän edusti Kirkkonummen ohella myös Uusimaata Kampissa järjestetyissä finaaleissa. Muut maakunnan edustajat oli valittu Porvoosta sekä Tuusulasta, kaikkiaan 4 yritystä.

Menestystarina alussaan

Luka on perustanut yrityksensä Luka Tienhaara NY:n oman luovuutensa ympärille – hän on drag-esiintyjä. Luka aloitti uransa esiintymällä Veikkolan koulun vappujuhlissa vuonna 2015 ollessaan vasta 12-vuotias. Inspiraation hän sai aiemmin samana vuonna oltuaan risteilyllä, jolla hän näki Marko Vainion divet-shown ja ihastui ikihyviksi tähän esiintymislajiin. Aiemmin Luka ei ollut miettinyt ryhtyvänsä tälle uralle, mutta hänen näkemänsä värikäs, räväkkä ja upea esitys muutti hänen elämänsä.

Nuoren taiteilijan perhe on ollut alusta asti mitä suurin tukija – isä on toiminut keikkakuskina, äitipuoli opetti meikkaamaan ja valmisti mekkoja. Jopa 6-vuotias pikkuveli on innostunut seuraamaan veljensä jalanjälkiä -kirjaimellisesti-, Lukan mukaan veli kävelee korkokengissä jo paremmin hän itse.

Vuosi yrittäjänä -ohjelma on edistänyt Lukan haavetta elämässä: hän haluaisi elättää itsensä jonain päivänä drag-taiteilijana. Drag-taidelajissa Lukaa kiinnostaa sen monipuolisuus, esiintyminen ja mahdollisuus tuottaa ihmisille iloa numeroillaan. -Dragin alla voi tehdä mitä vaan! Luka ynnää tuntemuksensa lajia kohtaan.

NY on hoitanut ohjelman ajan käytännön asiat, nuorimies on voinut keskittyä itsensä kehittämiseen ja markkinoimiseen. Jatkossa seuraa toiminimen perustaminen ja täysipainoinen yrittäjyys. Keikkoja on jo nyt hyvin tiedossa, ehkäpä jopa suuret parrasvalot odottavat – tästä Lukalla onkin jo kokemusta osallistuttuaan Talent Suomi 2016 -ohjelmaan omalla numerollaan.

Finaali huipentui 9.5. Tennispalatsissa

Uskalla Yrittää -finaaliin osallistuneet yritykset olivat kaikkiaan hyvin eri vaiheissa toiminnassaan - jotkut yritykset ovat vasta alkutaipaleella, joillakin on jo vankempaa kokemusta yrityksensä toiminnasta, kuten Lukalla. Finaaliin päässeiden joukko osoitti sen monipuolisen potentiaalin, mikä nuorissamme on tulevaisuutta ajatellen. Finalistien esittäytyminen järjestettiin 8.5. Kampissa ja 9.5. jaettiin palkinnot Tennispalatsissa.

Kirkkonummella tehdään laadukasta yrittäjyyskasvatusta

Kirkkonummi on pärjännyt hienosti aiemminkin yrittäjyyskasvatuksen parissa, minkä osoittaa mm. vuoden 2018 pikkuyrittäjämäisimmäksi kunnaksi valitseminen sekä Uudenmaan yrittäjät ry myönsi Veikkolan rehtorille, Jussi Romsille vuoden 2018 yrittäjyyskasvattaja-palkinnon

Nykyinen työelämä vaatii monipuolista osaamista ja mielenkiintoa aikansa ilmiöihin. Yrittäjyyskasvatus on yksi koulujen keinoista avata lapsille ja nuorille mahdollisuuksien tie – nuorena omaksutut ajatusmallit seuraavat pitkälle aikuisuuden maailmaan saakka, ehkä auttavat löytämään jopa koko elämän kestävän uran.

Luka Tienhaara NY Uskalla yrittää -finaalissa 9.5.2019