Veikkolan koulu voitti valtakunnallisen Ruokavisa-kilpailun

25.04.2018 09:56

Kategoria: Lapset Nuoret Opetus

Veikkolan koulun nelihenkinen joukkue voitti yläkoululaisten Ruokavisa-osaamiskilpailun. Veikkolan koulua edustivat 8-luokkalaiset Elena Kinnunen, Vanessa Vähäketo, Jussi Virtanen ja Ronny Sunden opettajansa Ninni Kuisman tuella. Oppilaat olivat historiallisessa asemassa kilpailussa, sillä Veikkola nappasi voiton myös viime vuoden Ruokavisassa. Oppilaat pärjäsivät kuitenkin hienosti paineen alla. Loppukilpailu järjestettiin 20.4. Helsingin messukeskuksessa Lapsimessuilla. Teemana oli tänä vuonna suomalainen ruokakulttuuri.

Edustusjoukkueiden oppilaat olivat valmistautuneet loppukilpailuun suunnittelemalla kolmen ruokalajin menun, jonka voisi tarjota vaikkapa ystäville. Ennakkotehtävässä joukkueet olivat menujen suunnittelun lisäksi perustelleet valintansa vuoden teeman ruokakulttuurin sekä vastuullisuuden näkökulmasta.

– Päätimme lähteä rakentamaan menuta historiallisesta näkökulmasta, Ninni Kuisma kertoo. Suomalaiseen ruokakulttuuriin ovat vaikuttaneet ilmasto sekä sijainti pohjoisella pallonpuoliskolla läntisen Ruotsin ja itäisen Venäjän välissä. Suomen kuuluminen Ruotsin (vuoteen 1809) ja myöhemmin Venäjän vallan (1809-1917) alle on jättänyt jälkensä suomalaiseen ruokakulttuuriin.

Alkuruuaksi oppilaat valmistivat Svea-mamman lihapullat, ruotsalaisen ruuan, jonka suomalaiset ovat ottaneet omakseen. Pääruokasi joukkue halusi venäläisen ruuan, joka on myös suomalaisille tärkeä ja päätyi lohikeittoon (seljankaan).

Jälkiruuaksi oli upeita marenkijoutsenia.

– Jälkiruuaksi halusimme valita jotain suomalaisuutta korostavaa. Luonnon puhtaus, raikkaus ja oma kansallislintumme laulujoutsen toimivat innoittajina tähän jälkiruokaan. Joutsenet täytettiin puolukka-mascarpone-vaahdolla. Teimme joutsenille salmiakkikastikkeen, koska salmiakki on meidän suomalaisten salainen pahe, Ninni Kuisma kuvailee.

Tehtävään kuului myös nuorten maun huomioiden, ja lihapullat ja lohikeitto onkin valittu vuonna 2016 Suomen parhaaksi kouluruuaksi.

Ninni Kuisma on iloinen ja ylpeä joukkueen hienosta suorituksesta.

– Parasta opettajalle oli kuulla oppilaiden loistava presentaatio valmiista annoksista, se miten hyvin he olivat kaiken tiedon sisäistäneet ja miten hyvin he esiintyivät tuomariston ja yleisön edessä. Tämä, jos mikä antaa puhtia opettajantyöhön.

Voittajajoukkueen pääpalkinto on yhteisöllinen ja koko koulua hyödyttävä: voittajakoulun kotitalousluokkaa päivitetään uusilla kodinkoneilla.

Veikkolan koulun joukkue Ruokavisa-kilpailussa