Veikkolan Kalljärvellä tehokalastetaan tällä viikolla

21.08.2019 13:54

Kategoria: Asuminen ja ympäristö Info, asiointi, päätöksenteko ja hallinto

Kalljärvellä nuotataan tällä viikolla ja kunnostetaan näin järven tilaa. Särkikaloja tehonuotataan keskiviikosta perjantaihin. Toinen nuottaussessio on syyskuun alussa. Nuottauksen tarkoituksena on poistaa järven pohjaa pöllyttäviä ja järven tervettä ravintoverkkoa vääristäviä särkikaloja sekä poistaa järvestä ravinteita.

Runsaat särkikalakannat syövät järven eläinplanktonia – pikkuruisia äyriäiseläimiä – niin paljon, että levien määrä pääsee järvessä hallitsemattomasti lisääntymään. Runsas eläinplanktonmäärä järvessä pitää veden kirkkaana syömällä leviä. Särkikalat lisäksi tonkivat järven pohjaa etsiessään pohjaeläimiä, jolloin pohjamateriaalia nousee takaisin veteen aiheuttaen ravinteiden liukenemista.

Ennen tehokalastusta Veikkolan järvillä tutkittiin perusteellisesti järvien kalastoa koeverkkokalastuksella ja Perälänjärvellä lisäksi tiheäsilmäisillä katiskoilla. Koekalastuksen tarkoituksena oli saada kattava kuva järvien kalaston määrästä, lajistosta sekä kalojen koko- ja pituusjakaumasta. Tietoja tullaan käyttämään järvien kunnostussuunnitelmien laadinnassa.

Tehokalastus toteutetaan Kirkkonummen Kalljärvellä osana Veikkolan vesistöhanketta, jonka tarkoituksena on tutkia ja kohentaa Veikkolan kolmen järven tilaa. Nämä järvet ovat Perälänjärvi, Lamminjärvi ja Kalljärvi. Hanketta toteutetaan tiiviissä yhteistyössä Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry:n, Kirkkonummen kunnan, Osakaskunta Veikkolan Vedet ja Kirves ry:n kanssa.

 

Lisätietoja:

Katja Pellikka, vesistöasiantuntia, LUVY, puh 050 475 4452, katja.pellikka(at)luvy.fi

Sari Soini ympäristöpäällikkö, Kirkkonummen kunta, puh 040 1269 678, sari.soini (at)kirkkonummi.fi

Veikkolan Kalljärvellä tehokalastetaan