Varhaiskasvatuksen ja opetuksen ajankohtaiset koronatiedotteet

(päivitetty 11.8.2020 klo 14.00)

Varhaiskasvatuksessa ja opetuksessa noudatetaan normaalilainsäädäntöä. Esi- ja perusopetus järjestetään syyslukukaudella lähtökohtaisesti lähiopetuksena. Oppilaat, opiskelijat ja lapset tulevat siis esiopetukseen/kouluun normaalisti, kuitenkin noudattaen annettavia hygienia- ja turvaetäisyysohjeita. Varhaiskasvatuksen tai kouluun ei saa tulla, jos on sairastumiseen viittavia oireita. Lisäksi noudatamme Opetushallituksen, Opetus- ja kulttuuriministeriön sekä THL:n ohjeistuksia. 

Sairastaminen 

Varhaiskasvatukseen ja kouluun ei saa tulla, jos on sairastumiseen viittaavia oireita (nuha, yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet ja päänsärky). Oireisten tulee herkästi hakeutua koronavirustestiin. Ennen testituloksen valmistumista on vältettävä kontaktia muihin. Mikäli testitulos on negatiivinen ja oireilu selvästi vähenemässä ja vähäinen, voi varhaiskasvatukseen/kouluun palata, vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet, esim. lapsella / nuorella on vielä pientä yskää. Jos oireet myöhemmin alkavat uudelleen tai lisääntyvät, tulee hakeutua uuteen testiin.

Jos oireet johtuvat allergiasta ja helpottavat selvästi allergialääkityksen aloittamisen jälkeen, voi varhaiskasvatukseen/kouluun palata, vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet. Jos oireet eivät helpota lääkityksestä huolimatta, tulee hakeutua testiin. Jos testitulos on negatiivinen, voi varhaiskasvatukseen/kouluun palata. 

Yllä mainituissa tapauksissa on syytä olla yhteydessä varhaiskasvatukseen/kouluun ennen sinne palaamista, näin vältytään mahdollisilta väärinymmärryksiltä.

Koronavirustartunnan saaneen on oltava pois varhaiskasvatuksesta/koulusta yleensä vähintään 14 vuorokauden ajan oireiden alkamisesta, mutta tarvittaessa pidempään niin, että hän on ollut vähintään kaksi vuorokautta oireeton ennen kuin osallistuu toimintaan  varhaiskasvatuksen tai koulun tiloissa.  

Kotiin matkalta – 14 vrk karanteeni 

Jos saavut Suomeen maasta, joiden kohdalla on matkustusrajoituksia, sinun suositellaan olevan 14 vuorokauden ajan omaehtoisessa karanteenissa.  

Huomaa, että karanteenisuositus on voimassa, vaikka olisit käynyt koronatestissä ja saanut negatiivisen tuloksen. Näin siksi, että testitulos kertoo tilanteesta testaushetkellä. Negatiivinen testitulos ei sulje pois sitä, että testin ottamisen jälkeen saat tartunnan tai että tartunta on itämässä. 

Omaehtoisessa karanteenissa oleva lapsi ei osallistu varhaiskasvatukseen. Myös perusopetuksessa olevan lapsen kohdalla suositellaan kotiin jäämistä ja sopimista opetuksen järjestäjän kanssa erityisistä opetusjärjestelyistä. Ajantasainen ohje löytyy kokonaisuudessaan THL: sivuilta.

(päivitetty 13.8.2020 klo 16.30)

Maskisuositus julkisessa liikenteessä 15 vuoden iästä alkaen

Mediatiedon mukaan (13.8.) THL suosittaa kasvomaskin käyttöä toisten suojaamiseksi mm. joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja on vaikeaa välttää. Kasvomaski ei sovellu lapsille. Maskin ohjeiden mukainen käyttö onnistuu 15 vuoden iästä alkaen. Seuraamme tilannetta.

(päivitetty 21.8.2020 klo 15.10)

Lakkiaisjuhla 29.08.2020

Kirkkonummella lakkiaisjuhlat on suunniteltu pidettäväksi lauantaina 29.08.2020. Seuraamme kuitenkin, kuinka koronavirusepidemia kehittyy. Turvataksemme kaikkien terveyttä rajoitamme juhlassa läsnä olevien vieraiden määrää kahteen henkilöön (2). Pyydämme vieraita noudattamaan hyvää käsihygieniaa ja turvaetäisyyksistä annettuja ohjeita. Myös kasvosuojaimen käyttö on suotavaa.

Jos koronatilanne pahenee yhtäkkisesti, voidaan juhla vielä perua.