Varhaiskasvatuksen ja opetuksen ajankohtaiset koronatiedotteet

(päivitetty 8.10.2020 klo 10.00)

Vahva suositus kasvomaskin käytöstä 

Koronaepidemian siirryttyä kiihtymisvaiheeseen Kirkkonummen kunta suosittelee kaikille 15 vuotta täyttäneille kasvomaskin käyttöä kunnan palveluissa, jollei maskin käytölle ole terveydellistä estettä. Maskin käyttö on erityisen tärkeää tilanteissa, joissa lähikontakteja ei voida välttää. Suositus koskee esimerkiksi kirjastoja, sisäliikuntapaikkoja, museoita, asiointipisteitä, asukaspuistoja, ja toisen asteen oppilaitoksia mukaan lukien lukiot.

Lukioissa suosittelemme maskien käyttöä torstaista 1.10. alkaen. Lähtökohtaisesti opiskelija hankkii käyttämänsä maskit itse ja toivomme, että perheissä varaudutaan maskien käyttöön.

Kunta jakaa ilmaisia maskeja niille, jotka kokevat tarvitsevansa maskien hankintaan taloudellista tukea. Ilmaisia maskeja voi noutaa kunnantalolta sekä Masalan ja Veikkolan kirjastoista niiden aukioloaikoina. Ilmaisia maskeja tarvitseville lukiolaisille jaetaan jakelupisteistä 6 maskia per henkilö. Ne ovat pestäviä ja uudelleen käytettäviä kangasmaskeja.

Maskien laaja käyttösuositus täydentää aikaisempia koronavirustartunnan ehkäisemiseen liittyviä suosituksia. Edelleen on tärkeää huolehtia hyvästä käsihygieniasta sekä turvaväleistä. Jos olet oireinen tai sairas, jää kotiin ja hakeudu koronatestiin pienissäkin koronavirusinfektioon viittaavissa oireissa.

Toivomme, että voimme maskia käyttämällä jatkaa lähiopetusta lukioissa mahdollisimman tavanomaiseen tapaan. Yhdessä vastuuta ottamalla olemme lähempänä tuota tavoitetta!

THL:n maskisuositus

(päivitetty 13.8.2020 klo 16.30)

Maskisuositus julkisessa liikenteessä

Maskisuositus julkisessa liikenteessä 15 vuoden iästä alkaen
Mediatiedon mukaan (13.8.) THL suosittaa kasvomaskin käyttöä toisten suojaamiseksi mm. joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja on vaikeaa välttää. Kasvomaski ei sovellu lapsille. Maskin ohjeiden mukainen käyttö onnistuu 15 vuoden iästä alkaen. Seuraamme tilannetta.

(päivitetty 1.10.2020 klo 13.00)

Sairastaminen ja allergia

Varhaiskasvatukseen ja kouluun ei saa tulla, jos on sairastumiseen viittaavia oireita (nuha, yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet ja päänsärky). Oireisten tulee herkästi hakeutua koronavirustestiin. Ennen testituloksen valmistumista on vältettävä kontaktia muihin. Mikäli testitulos on negatiivinen ja oireilu selvästi vähenemässä ja vähäinen, voi varhaiskasvatukseen/kouluun palata, vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet, esim. lapsella / nuorella on vielä pientä yskää. Jos oireet myöhemmin alkavat uudelleen tai lisääntyvät, tulee hakeutua uuteen testiin.

Jos samassa perheessä lapset ja aikuiset ovat sairastuneet samaan aikaan ja aikuisen testitulos on negatiivinen, lapsia ei tarvitse testata. Jos vain lapsilla on oireita, riittää että yksi lapsi testataan. Jos lapsen hengitystieoireet pitkittyvät, häntä ei tarvitse testata toistuvasti, kunhan oirekuva pysyy samanlaisena.

Jos oireet johtuvat allergiasta ja helpottavat selvästi allergialääkityksen aloittamisen jälkeen, voi varhaiskasvatukseen/kouluun palata, vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet. Jos oireet eivät helpota lääkityksestä huolimatta, tulee hakeutua testiin. Jos testitulos on negatiivinen, voi varhaiskasvatukseen/kouluun palata. 

Yllä mainituissa tapauksissa on syytä olla yhteydessä varhaiskasvatukseen/kouluun ennen sinne palaamista, näin vältytään mahdollisilta väärinymmärryksiltä.

Alle kouluikäisen lapsen lieviä oireita

Alle kouluikäisen lapsen lieviä oireita voi seurata kotona pari päivää ilman testaamista. Lapsen oireet ovat lieviä, jos hän on virkeä ja jaksaa leikkiä, vaikka hänellä olisikin nuhaa, yskää ja kuumetta. Oireisena lapsi ei kuitenkaan voi mennä varhaiskasvatukseen.  Jos oireet seurannassa kokonaan väistyvät, ei testiin tarvitse mennä, vaan varhaiskasvatukseen voi palata vähintään yhden oireettoman päivän jälkeen. Jos oireet jatkuvat, olisi hyvä selvittää, johtuvatko ne koronainfektiosta. Varhaiskasvatus ei saa vaatia todistusta negatiivisesta testistä.

Coronavirustartunta

Koronavirustartunnan saaneen on oltava pois varhaiskasvatuksesta/koulusta yleensä vähintään 14 vuorokauden ajan oireiden alkamisesta, mutta tarvittaessa pidempään niin, että hän on ollut vähintään kaksi vuorokautta oireeton ennen kuin osallistuu toimintaan  varhaiskasvatuksen tai koulun tiloissa.  

Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Hallitus suosittelee välttämään tarpeetonta matkustamista muualle paitsi maihin, joita maahantulon rajoitukset eivät koske. Jos saavut Suomeen maasta, joiden kohdalla on matkustusrajoituksia, sinun suositellaan olevan 14 vuorokauden ajan omaehtoisessa karanteenissa. Voit arvioida omaehtoisen karanteenin tarvetta liikennevalojen avulla. Liikennevaloja päivitetään kerran viikossa, ajantasainen ohje löytyy kokonaisuudessaan THL: sivuilta.

Huomaa, että karanteenisuositus on voimassa, vaikka olisit käynyt koronatestissä ja saanut negatiivisen tuloksen. Näin siksi, että testitulos kertoo tilanteesta testaushetkellä. Negatiivinen testitulos ei sulje pois sitä, että testin ottamisen jälkeen saat tartunnan tai että tartunta on itämässä. 

Omaehtoisessa karanteenissa oleva lapsi ei osallistu varhaiskasvatukseen. Myös perusopetuksessa olevan lapsen kohdalla suositellaan kotiin jäämistä ja sopimista opetuksen järjestäjän kanssa erityisistä opetusjärjestelyistä.

(päivitetty 11.8.2020 klo 14.00)

Esi- ja perusopetus järjestetään lähiopetuksena

Varhaiskasvatuksessa ja opetuksessa noudatetaan normaalilainsäädäntöä. Esi- ja perusopetus järjestetään syyslukukaudella lähtökohtaisesti lähiopetuksena. Oppilaat, opiskelijat ja lapset tulevat siis esiopetukseen/kouluun normaalisti, kuitenkin noudattaen annettavia hygienia- ja turvaetäisyysohjeita. Varhaiskasvatuksen tai kouluun ei saa tulla, jos on sairastumiseen viittavia oireita. Lisäksi noudatamme Opetushallituksen, Opetus- ja kulttuuriministeriön sekä THL:n ohjeistuksia.