Varhaiskasvatuksen ja opetuksen ajankohtaiset koronatiedotteet

Vahva suositus kasvomaskin käytöstä 

Kirkkonummen kunta suosittelee kaikille 12 vuotta täyttäneille kasvomaskin käyttöä kunnan palveluissa, jollei maskin käytölle ole terveydellistä estettä. Maskin käyttö on erityisen tärkeää tilanteissa, joissa lähikontakteja ei voida välttää. Suositus koskee muunmuassa kuudennen luokan, yläkoulujen ja lukioiden oppilaita ja henkilökuntaa sekä varhaiskasvatuksessa olevien lasten huoltajia hakutilanteissa.

Edelleen on tärkeää huolehtia hyvästä käsihygieniasta sekä turvaväleistä. Jos olet oireinen tai sairas, jää kotiin ja hakeudu koronatestiin pienissäkin koronavirusinfektioon viittaavissa oireissa.

THL:n maskisuositus

Esi- ja perusopetus järjestetään lähiopetuksena

Varhaiskasvatuksessa ja opetuksessa noudatetaan normaalilainsäädäntöä. Esi- ja perusopetus järjestetään lähtökohtaisesti lähiopetuksena. Oppilaat, opiskelijat ja lapset tulevat siis esiopetukseen/kouluun normaalisti, kuitenkin noudattaen annettavia hygienia- ja turvaetäisyysohjeita. Varhaiskasvatuksen tai kouluun ei saa tulla, jos on sairastumiseen viittavia oireita. Lisäksi noudatamme Opetushallituksen, Opetus- ja kulttuuriministeriön sekä THL:n ohjeistuksia.

Lukiossa hybridiopetus - valmistautuminen ylioppilaskirjoituksiin

Yhdenvertaisuuden toteutumisen näkökulmasta kaikille abiturienteille tarjotaan mahdollisuus lähiopetukseen 18.1.2021 alkaen kolmannen jakson loppuun asti. Esimerkiksi ylioppilaskirjoituksissa käytettävän Abitti-järjestelmän käyttöä voi harjoitella vain oppilaitoksen tiloissa.

Abiturientteja tai muita ylioppilaskirjoituksiin osallistuvia ei velvoiteta lähiopetukseen, vaan he voivat valintansa mukaan osallistua etäopetukseen tai lähiopetukseen. Oppitunnit järjestetään hybridiopetuksena niin, että lähiopetuksessa olevat ovat luokkatilassa ja              etäopetuksessa olevat osallistuvat opetukseen verkkovälitteisesti.

Abiturienteille tarjotaan mahdollisuus osallistua myös arviointiviikon opetukseen lähiopetuksena.

Ylioppilaskirjoituksiin osallistuville suositellaan kahden viikon mittaista omaehtoista karanteenia ennen ylioppilaskirjoituksia.

Abiturientit, joilla on puuttuvia kurssisuorituksia tai välttämättömän lähiopetuksen tarpeita, siirtyvät etäopetukseen viimeistään 1.3.2021 alkaen, jolloin heillä on mahdollisuus omaehtoisella karanteenilla turvata osallistumisensa 16.3.2021 alkaviin ylioppilaskirjoituksiin.

Välttämättömän lähiopetuksen tarpeet turvataan toisella asteella edelleen. Näin yksilöllistä tukea eri syistä tarvitsevien opiskelijoiden opinnot ja tutkinnon suorittaminen eivät vaarannu.

Vanhojen tanssit siirretään järjestettäväksi myöhemmin keväällä tilanteen niin salliessa.

Penkinpainajaiset perutaan.

COVID-19 ja koulujuljetus

Koronavirusepidemian vuoksi lakisääteisen maksuttoman koulukuljetuksen vaihtoehtona Kirkkonummen kunta tarjoaa mahdollisuuden saattoavustukseen. Tarkemmat ohjeet saattoavustuksen hakemiseen ajalle 8.1.– 19.2.2021 on toimitettu huoltajille sähköpostitse.

THL suosittelee kasvomaskin käyttöä yli 15-vuotilaille mm. joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja on vaikeaa välttää.

Sairastaminen ja allergia

Varhaiskasvatukseen ja kouluun ei saa tulla, jos on sairastumiseen viittaavia oireita (nuha, yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet ja päänsärky). Oireisten tulee herkästi hakeutua koronavirustestiin. Ennen testituloksen valmistumista on vältettävä kontaktia muihin. Mikäli testitulos on negatiivinen ja oireilu selvästi vähenemässä ja vähäinen, voi varhaiskasvatukseen/kouluun palata, vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet, esim. lapsella / nuorella on vielä pientä yskää. Jos oireet myöhemmin alkavat uudelleen tai lisääntyvät, tulee hakeutua uuteen testiin.

Jos samassa perheessä lapset ja aikuiset ovat sairastuneet samaan aikaan ja aikuisen testitulos on negatiivinen, lapsia ei tarvitse testata. Jos vain lapsilla on oireita, riittää että yksi lapsi testataan. Jos lapsen hengitystieoireet pitkittyvät, häntä ei tarvitse testata toistuvasti, kunhan oirekuva pysyy samanlaisena.

Jos oireet johtuvat allergiasta ja helpottavat selvästi allergialääkityksen aloittamisen jälkeen, voi varhaiskasvatukseen/kouluun palata, vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet. Jos oireet eivät helpota lääkityksestä huolimatta, tulee hakeutua testiin. Jos testitulos on negatiivinen, voi varhaiskasvatukseen/kouluun palata. 

Yllä mainituissa tapauksissa on syytä olla yhteydessä varhaiskasvatukseen/kouluun ennen sinne palaamista, näin vältytään mahdollisilta väärinymmärryksiltä.

Alle kouluikäisen lapsen lieviä oireita

Alle kouluikäisen lapsen lieviä oireita voi seurata kotona pari päivää ilman testaamista. Lapsen oireet ovat lieviä, jos hän on virkeä ja jaksaa leikkiä, vaikka hänellä olisikin nuhaa, yskää ja kuumetta. Oireisena lapsi ei kuitenkaan voi mennä varhaiskasvatukseen.  Jos oireet seurannassa kokonaan väistyvät, ei testiin tarvitse mennä, vaan varhaiskasvatukseen voi palata vähintään yhden oireettoman päivän jälkeen. Jos oireet jatkuvat, olisi hyvä selvittää, johtuvatko ne koronainfektiosta. Varhaiskasvatus ei saa vaatia todistusta negatiivisesta testistä.

Coronavirustartunta

Koronavirustartunnan saaneen on oltava pois varhaiskasvatuksesta/koulusta yleensä vähintään 14 vuorokauden ajan oireiden alkamisesta, mutta tarvittaessa pidempään niin, että hän on ollut vähintään kaksi vuorokautta oireeton ennen kuin osallistuu toimintaan  varhaiskasvatuksen tai koulun tiloissa.  

Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Hallitus suosittelee välttämään tarpeetonta matkustamista muualle paitsi maihin, joita maahantulon rajoitukset eivät koske. Jos saavut Suomeen maasta, joiden kohdalla on matkustusrajoituksia, sinun suositellaan olevan 14 vuorokauden ajan omaehtoisessa karanteenissa. Voit arvioida omaehtoisen karanteenin tarvetta liikennevalojen avulla. Liikennevaloja päivitetään kerran viikossa, ajantasainen ohje löytyy kokonaisuudessaan THL: sivuilta.

Huomaa, että karanteenisuositus on voimassa, vaikka olisit käynyt koronatestissä ja saanut negatiivisen tuloksen. Näin siksi, että testitulos kertoo tilanteesta testaushetkellä. Negatiivinen testitulos ei sulje pois sitä, että testin ottamisen jälkeen saat tartunnan tai että tartunta on itämässä. 

Omaehtoisessa karanteenissa oleva lapsi ei osallistu varhaiskasvatukseen. Myös perusopetuksessa olevan lapsen kohdalla suositellaan kotiin jäämistä ja sopimista opetuksen järjestäjän kanssa erityisistä opetusjärjestelyistä.