Väistötilat saapuvat Kirkkoharjun ja Nissnikun kouluille

06.11.2018 08:40

Kategoria: Tontit ja rakentaminen Opetus Nuoret

Tiistaina 6.11.2018 alkoi Kirkokharjun väistötilojen toimitus, ja viikolla 46 Nissnikun koulun väistötilat. Molempien rakennusten toimitukset aloitetaan kyseisen viikon tiistaina, ja päivän aikana koululle tulee kymmenen rekkaa, joista jokainen tuo yhden elementin.

Lue lisää liikennejärjestelyistä

Väistötilat toimittaa Parmaco Oy, jolla on kaksi tehdasta Suomessa ja sen lisäksi käyttää alihankkijoita Virossa. Kirkkoharjun ja Nissnikun koulujen väistötilojen elementit on valmistettu Virossa. Sieltä ne toimitetaan laivalla Inkooseen, ja Inkoosta eteenpäin rekoilla Kirkkonummelle.

– Käytämme aina samoja materiaaleja elementeissä, riippumatta siitä missä elementit valmistetaan, kertoo projektinjohtaja Tero Vettenranta.

Kirkkoharjun koulun ja Nissnikun koulun rakennukset on valmistettu Akso-Hausin tehtaalla Viron Keilassa. Akso-Haus on ollut Parmacon yhteistyökumppani vuodesta 2014.

""

Lokakuun alussa Kirkkonummen kunnan edustajat kävivät tutustamassa Akso-Hausin tehtaaseen ja elementtien rakentamiseen. Elementit rakennetaan sisätiloissa isoissa halleissa, joissa käynnin aikana näkyy eri vaiheessa olevia elementtejä. Osassa laitetaan eristeitä paikoilleen, toisissa taas maalataan sisäseiniä ja kiinnitetään lattiamateriaaleja. Osa elementeistä on pidemmällä, ulkovuoraus on jo paikoillaan ja elementti alkaa näyttää talolta, tai ainakin talon osalta.

""

Yksi käyntiin osallistuneista on Nissnikun koulun rehtori Maarit Ritakallio, joka on näkemäänsä tyytyväinen.

– Nämä näyttävät todella hienoilta, ja odotan innolla, että saamme tilat käyttöön. Hienoa on myös se, että tilat on suunniteltu toiveidemme mukaan, ja pääsemme tässä rakennuksessa kokeilemaan uuden opetussuunnitelman mukaisia oppimisympäristöjä.

Tiloissa on huomioitu oppimisympäristön joustavuus, ja osa seinistä on siirrettäviä niin, että voi muodostaa sekä pienempiä että suurempia opetustiloja.

""

Kun elementit ovat valmiit, eli kiinteät kalusteet kiinnitetty ja ulkolaudoitus ja alempi kattohuopakerros asennettuna, elementit pakataan kutistemuoviin. Muovi on vahvaa ja suojaa elementtejä koko kuljetuksen ajan.

Kun elementit on kuljetettu Suomenlahden yli alkaa asennus Kirkkonummella. Elementit tuodaan yksi kerrallaan, oikeassa järjestyksessä, niin että rakennuspaikalle saapuu yksi rekka tunnissa. Yksi koulurakennus koostuu 40 eri elementistä, mikä tarkoittaa, että elementtejä tuodaan kymmenen päivässä neljän päivän ajan. Tämä aikataulu pitää, mikäli sääolosuhteet sen sallivat.

Kun kaikki elementit on tuotu paikalle, alkaa viimeistelytyöt, jotka suunnitelmien mukaan valmistuvat jouluun mennessä.

– Kun kaikki elementit ovat paikoillaan kytkemme sähköt ja vedet ja teemme viimeiset listoitukset. Sen lisäksi rakennamme sisäänkäynnit ja sadevesijärjestelmät, asennustyönjohtaja Jussi Lavikainen kertoo.

Sopimuksen mukaan rakennukset luovutetaan tammikuun alussa.

Kirkkoharjun koulun väistötilat rakenteilla