Uusia nopeusnäyttöjä Kirkkonummelle – hymy kiittää arjen sankaria

25.02.2021 08:30

Kategoria: Asuminen ja ympäristö Kadut ja tiet

Kirkkonummen kunta on asentanut katuverkolle neljä nopeusnäyttöä eri puolille kuntaa. Nopeusnäytöt on asennettu Tolsantielle Laajakallion koulun ja Masalantielle Puolukkamäen kohdalle sekä Veikkolaan Lamminjärventielle ja Kaskelantielle.

Lamminjärventien pitkällä kokoojakadulla halutaan vaikuttaa ajonopeuksiin. Kaskelantielle näyttö on tilapäisesti sijoitettu päiväkodin läheisyyteen seurannan vuoksi. Tolsantiellä nopeudet kiihtyvät helposti alamäessä ja Masalantiellä halutaan muistuttaa taajamaan tulosta. Nopeusnäytöt sijoitetaan yleensä pää- ja kokoojakaduille. Pääosa nopeusnäytöistä on tarkoitus kierrättää aika ajoin uusiin sijainteihin vaikutusten aikaan saamiseksi. Kirkkonummella on myös muualla käytössä nopeusnäyttöjä, joista osa on sijoitettu pitkäaikaisemmin esimerkiksi taajamien sisääntuloihin.

Tunnetko asuinalueesi nopeusrajoituksen?

Taajamassa suurin sallittu nopeus on 50 kilometriä tunnissa, jos muuta nopeusrajoitusta ei ole ilmoitettu. Asuntokaduilla ne ovat useimmiten 30 kilometriä tunnissa ja muilla kaduilla 40 kilometriä tunnissa. Useilla alueilla on käytössä myös aluenopeusrajoitus, joka ilmoitetaan jo alueelle tultaessa. Tarkista alueesi nopeusrajoitus, jos et ole varma siitä.

Uudessa nopeusnäytössä vilkkuu vuorotellen lukema ja vihreä hymynaama. Hymy kiittää ajonopeuden olevan oikea. Ylinopeudella näytössä vilkkuu vuorotellen punainen lukema ja surunaama, joka kertoo nopeuden olevan 1-5 kilometriä yli sallitun. Näytön nopeampi vilkutustahti kertoo ylitystä olevan jo yli 5 kilometriä tunnissa. Vaikka suurin osa ajaa rajoitusten mukaan tai lievää ylinopeutta, niin nopeusnäytöllä ei haluta näyttää yli kymmenen kilometrin ylitystä tuntinopeudessa. Tällöin näytetään huutomerkkiä, alueen nopeusrajoitusta tai surunaamaa.

Haasta itsesi - ota ajonopeuden tarkkailu tavaksi

Ajonopeuden tarkkailun voi ottaa tavaksi ja harjoitella huomion kiinnittämistä siihen vaikkapa viikon ajan. Harjoitusta voi jatkaa viikon jälkeen ja kokeilla miten uusi toimintatapa onnistuu seuraavalla viikolla. Tähän löytyy myös hyviä apuvälineitä navigaatio-ohjelmista, joissa äänihälytys kertoo ylinopeudesta tukeakseen oman toiminnan muutosta. Ota haaste vastaan ja aloita jo tänään! Muutos lähtee meistä jokaisesta itsestä ottamalla huomioon toiset tienkäyttäjät ja ajamalla ennakoivasti rajoitusten ja tilanteen mukaan.

Liikenneturvan sivuilta löydät lisää tietoa esimerkiksi ajonopeuksista.

Kirkkonummen kunnan liikenneturvallisuustyöryhmä toivottaa turvallista matkaa!

Nopeusnäyttö