Turvallisesti pyöräillen myös talvella

13.11.2019 14:30

Kategoria: Liikunta ja ulkoilu Vapaa-aika

Talvi tekee tuloaan, mutta pyörää ei kannata laittaa varastoon. Talvipyöräilyviikkoa vietetään 18.-22.11.2019. #Pyöräilytalvi kampanjan avulla halutaan lisätä pyöräilyä kaikkina vuodenaikoina.

Maanantaina 18.11. klo 7-8 Länsi-Uudenmaan polkijat järjestävät Kirkkonummen aseman tuntumassa Pyöräilytalven avajaiset, joissa jaetaan valoja pyöräilijöille.

Myös Kirkkonummen kunta kannustaa kuntalaisia talvipyöräilyyn! Liikennesuunnittelija Marko Suni kannustaa kaikkia kuntalaisia liikkumaan enemmän pyöräillen ja kävellen. ”Asenne ratkaisee, sillä säännöllinen hyötyliikkuminen työ-, opiskelu tai kauppareissulla nostaa kuntoa ja on kannanotto oman hyvinvoinnin ja ilmaston puolesta!”, kannustaa Suni.

Yhä useampi jatkaa pyöräilyä päivien lyhentyessä ja lumen sataessa maahan. Talvipyöräily sopii kaikille, kunhan varusteet ovat kunnossa. Pyörällä liikkuessa saa hoidettua päivittäisen urheilun ja välttää samalla ruuhkaiset julkiset kulkuneuvot. Liikkuminen tuo energiaa arkeen kaamoksen keskellä.

Pyöräilyvuosi-logo

Sopivat ajovarusteet pitävät pakkasen kurissa

Talvipyöräily ei vaadi huipputeknisiä pyöräilyasuja, vaan alkuun pääsee perusvarusteilla, joita muutenkin käyttää talvella ulkona liikkuessaan. Pakkasella kasvot kannattaa suojata pakkasen purevuudelta.

Liukkaus voi yllättää myös pyöräilijän. Nastarenkaat lisäävät sekä turvallisuutta että ajomukavuutta. Yölämpötilan painuessa pakkaselle kannattaa nastarenkaat vaihtaa alle. Ainakin eturenkaan olisi hyvä olla nastoitettu, sillä tällöin pyörän ohjaus on vakaampaa. Takana nastarengas lisää pitoa jarrutukseen. Myös karkeakuvioinen tai syväurainen rengas sopii talviajoon. Lisäksi normaalia paksumpia renkaita kannattaa harkita, sillä ne vakauttavat menoa.

Pimeää ja pyryä vastaan turvavarusteilla

Pyöräilykypärän käyttö talvella on erittäin tärkeää liukkaudesta johtuvan suuremman kaatumisriskin takia. Kypärähuppu pitää pään ja otsan lämpimänä kypärän alla. Lämmin ja tuulen- sekä sateenpitävä vaatetus ehkäisee märkyydestä ja viimasta johtuvaa ajoepämukavuutta. Myös ajohanskojen valintaan kannattaa kiinnittää huomiota, jotta sormet pysyvät lämpiminä, eivätkä kohmetu kesken matkan. Käsineiden on syytä olla sellaiset, joilla jarrujen turvallinen käyttö on mahdollista.

Pimeää ja pyryä vastaan on kannattaa taistella valoin ja heijastimin. Talvella näkyvyys voi olla heikentynyt useasta syystä. Vuodenaikaan kuuluvat hämärä ja pimeys sekä lumipyryn tai aurattujen lumivallien tapaiset näkemäesteet lisäävät riskiä joutua auton kanssa yhteentörmäykseen. Etenkin vuoden pimeimpänä aikana pyörän ja pyöräilijän näkyvyys on tärkeää varmistaa - varsinkin, jos näkyvyys on vaikkapa kelin takia huonontunut. Pyörän etuvalo on pakollinen ja uuden tieliikennelain myötä myös pyörän takavalo tulee pakolliseksi.

Pyörän pesu ja huolto on talvella erityisen tärkeää

Talvisilla teillä pyörä tulee helposti märäksi ja kuraiseksi. Kosteus ja pyörän pinnalle jäävä suola eivät ole hyväksi maalipinnalle, sillä niistä syntyy helposti ruostetta, joka ajan myötä haurastuttaa rungon rakennetta. Pyörä olisi parasta säilyttää kuivissa sisätiloissa. Pyörän kevyt huolto kannattaa ottaa päivittäiseksi rutiiniksi, jossa usein pelkkä pyyhkiminen on riittävä toimenpide.

Ennen kaikkea maltti on valtti myös talvella pyöräilyssä. Matkoihin on syytä varata enemmän aikaa. Ilman kiirettä onnettomuusriski pienenee huomattavasti. Talvipyöräilyä kannattaa kokeilla rohkeasti, jos satulaan tekee yhtään mieli!

Viisi vinkkiä talvipyöräilyyn: 1. Vaihda nastarenkaat ajoissa. 2. Ajovalot ja heijastimet kuntoon. 3. Pukeudu sään mukaan. 4. Säilytä pyörä sisätiloissa tai katoksessa. 5. Käytä tavaroiden kuljettamiseen mieluiten sivulaukkuja.

Lisätietoja Pyöräliiton kampanjasivuilta: https://pyorailytalvi.fi/

Länsi-Uudenmaan Polkijat järjestävät Pyöräilytalvi –tapahtuman 18.11. klo 7 alkaen Kirkkonummen aseman edustalla yhteistyössä Kirkkonummen kunnan kestävän liikkumisen edistämishankkeen kanssa. Linkki facebook-tapahtumaan: https://www.facebook.com/events/693905844449930/

Talvipyöräily