Turvallisesti liikenteessä kaiken ikää

08.05.2018 16:00

Kategoria: Seniorit Liikunta ja ulkoilu

Tervetuloa virkistämään muistia turvallisen liikkumisen hyvistä käytännöistä Kirkkonummen palvelukeskukseen torstaina 17.5. Samalla pääset tutustumaan erilaisiin autoilun apuvälineisiin.

Suomen väestö ikääntyy kovaa vauhtia. Tämä näkyy liikenteessä esimerkiksi ajokorttimäärien kasvuna. Tänä vuonna 65 vuotta täyttäneillä on jo yli 200 000 ajokorttia enemmän kuin vuonna 2010. Kirkkonummellakin 65 vuotta täyttäneiden kuljettajien määrä on kasvanut vuosi vuodelta.

Ikääntymisen vaikutukset autoiluun hyvä tiedostaa

Ikä tuo tullessaan yksilöllisessä tahdissa eteneviä muutoksia, jotka kuljettajan on hyvä huomioida. Kehon liikkuvuus vähenee, ja muutoksia tapahtuu näössä sekä tiedonkäsittelyn nopeudessa. Ikä voi tuoda tullessaan myös sairauksia ja lääkityksiä, joiden merkitys kuljettajan on hyvä tuntea turvallisen liikkumisen kannalta.

”Kesällä moni matkustaa jälleen talven jälkeen mökille ja erilaisiin tapahtumiin. Ennakointi sekä itsearviointi ovat tärkeitä matkakumppaneita. Jos talven jäljiltä jäsenissä on kankeutta ja autoon on hankala mennä tai poistua, voi muutamista autoilun apuvälineestä, kuten turvavyön vetimestä saada helpotusta”, kertoo Liikenneturvan suunnittelija Mia Koski.

Turvavyö on ehdottoman tärkeä turvavaruste autossa yhä nykypäivänäkin lisääntyvän turvatekniikan ohella. Muistatko muuten, minä vuonna turvavyön käyttö muuttui pakolliseksi etupenkillä matkustavilta?

Kesällä kannattaa liikkua

Liikkuminen omin voimin auttaa pitämään jäsenet joustavina ja treenaa tasapainoaistia – molemmat ovat hyödyksi myös turvallisuuden kannalta. Kun talven jäljiltä moni kaivaa pyörät esiin varastosta, on hyvä kerrata muutama liikkujien yhteispeliä helpottava liikennesääntö niin autoilijan, kävelijän kuin pyöräilijän näkökulmasta.

Kävely on erinomainen toimintakykyä ylläpitävä kulkumuoto. Kesällä on mukavampi taittaa pidempiä matkoja kävellenkin, ja vähitellen löytyy taas enemmän vetreyttä jäsenistä. Kesällä onkin hyvä ottaa liikkuminen ympärivuotiseksi tavaksi ja huomioida samalla turvallisuutta.

Muistin virkistystä autoiluun, kävelyyn ja pyöräilyyn

Ikääntyneen vahvuutena liikenteessä ovat esimerkiksi kokemus ja harkinta: tehdään niin sanotusti fiksuja valintoja. Silloin tällöin on kuitenkin hyvä kerrata, mitä liikenteessä liikkuessa kannattaa huomioida.

Torstaina 17.5. voit virkistää muistiasi turvallisen liikkumisen hyvistä käytännöistä ja jakaa omasi yhteisesti keskustellen. Pääset myös tutustumaan autoilun apuvälineisiin luentotilaisuuden lomassa, eli kääntölevyyn, apukahvaan ja turvavyön vetimeen.

”Tilaisuudessa käymme läpi niin kävelijän, autoilijan kuin pyöräilijänkin turvallisen liikkumisen hyviä käytänteitä. Tervetuloa mukaan”, kannustaa Koski.

Tilaisuus pidetään torstaina 17.5.2018 klo 14-16 Kirkkonummen palvelukeskuksessa osoitteessa Rajakuja 3. Tilaisuus toteutetaan kaksikielisenä (suomi ja ruotsi) osallistujien tarpeiden mukaisesti. Kahvitarjoilun onnistumiseksi ilmoittautuminen 14.5. mennessä Kaj Sjöblomille, puh. 040 545 1132 tai sähköposti kajjohan45@gmail.com.

Liikenneturva, Mia Koski

Turvallisesti liikenteessä kaiken ikää