Teemapäivä hyvinvoinnista Winellska skolanissa
Kategoria: Opetus Koulut Lapset Nuoret
Psyykkinen terveys, seksuaalisuus ja hyvinvointi olivat keskiössä, kun Winellska skolanin oppilaskunnan hallitus ja tukioppilaat järjestivät teemapäivän perjantaina. Tämä oli ensimmäinen teemapäivä, jonka oppilaskunnan hallitus ja tukioppilaat järjestivät yhteisvoimin.
Aloitteen teemapäivän järjestämisestä teki oppilaskunnan hallituksen jäsen Vivi Lehtonen.
– Minulla on diagnosoitu masennus ja ahdistus, ja parantuminen kesti todella pitkään. Ajatus teemapäivästä muhi pitkään, ja joulun alla uskalsin vihdoin sanoa ehdotukseni ääneen.
Muut hallituksen jäsenet pitivät ehdotusta erinomaisena, ja saivat myös tukioppilaat mukaansa.
– Oppilaskunnan hallitus ja tukioppilaat tekevät vähän eri asioita koulussa, yksi tukioppilaista, Fanny Broman kertoo. Oppilaskunnan hallituksen tehtävä on edistää kaikkien viihtyvyyttä koulussa, ja me tukioppilaat keskitymme enemmän oppilaiden välisiin suhteisin ja etenkin seiskaluokkalaisten tukemiseen.
– Olemme aikaisemminkin nostaneet esiin erilaisia teemoja, oppilaskunnan puheenjohtaja Artur Ekman kertoo. Tukioppilaat ovat esimerkiksi järjestäneet pride-päiviä, mutta tällä kerralla keräsimme kaikki osat yhteen isoon teemapäivään.
Oppilaat ovat itse ideoineet ohjelman, ja opettajat ovat auttaneet toteutuksessa.
– Opettajat ovat olleet todella kannustavia ja auttaneet meitä paljon, mutta olemme myös saaneet ottaa paljon vastuuta itse, Artur kertoo. Sen lisäksi kaikki luennoitsijat, joihin otimme yhteyttä, olivat todella positiivisia ja olivat mielellään mukana.
Teemapäivään mahtui runsaasti kiinnostavia ohjelmakohtia. Päivän aikana järjestettiin 20 eri työpajaa kahteen kertaan, jotta oppilailla olisi mahdollisuus osallistua haluamiinsa työpajoihin. Osassa työpajoissa oli vetäjänä koulun opettajia ja oppilaita, kun taas toisissa vetäjät tulivat eri järjestöistä: Nuorten kriisipiste, Syömishäiriökeskuksen hanke Livslust, Luckan, Regnbågsankan, Kirkkonummen ruotsinkielinen seurakunta, Ekvalita, Ehyt ja Barnavårdsföreningen. Työpajoissa käsiteltiin asioita, jotka vaikuttavat vointiimme, esimerkiksi arjen hallintaa, riippuvuudet ja miten ajatuksemme vaikuttavat meihin. Sen lisäksi oppilaat saivat kokeilla asioita, jotka voi auttaa rentoutumaan: valokuvausta, musiikkia, neulontaa, lukemista ja liikuntaa.
Ulkopuoliset työpajojen vetäjät saivat kiitokseksi keittokirjan.
Päivän aikana järjestettiin myös kaksi luentoa. Päivän ensimmäinen luennoitsija oli ruotsalainen Micke Gunnarsson, joka on mm. tunnettu luennoistaan nuorista nyky-yhteiskunnassa. Hän kommentoi itse luentoaan Facebookissa:
Luennon jälkeen Micke vastasi oppilaiden kysymyksiin suorassa lähetyksessä Instagramissa. Kysymyksiä tuli pitkälti yli sata.
Iltapäivällä oppilaat saivat kuulla Robson Lindbergin tarinan. Robson Lindberg sai vakavan aivovamman muutama vuosi sitten jääkiekko-ottelun yhteydessä. Hän on aina ollut hyvin kilpailuhenkinen ja intohimoinen urheilija, mutta aivovamma muutti hänen elämänsä. Siksi hän päätti, että hänestä tulee maailman paras aivovammapotilas.
Luentonsa aikana hän puhui mm. kahdesta eri kysymyksestä ”kenen vika” ja ”kenen vastuu”?
– Ei ole minun vikani, että kaaduin ja sain aivovamman. Mutta on minun vastuuni huolehtia itsestäni, ja tehdä työtä sen eteen, että parantuisin. Miksi sitten kierrän kouluissa kertomassa tästä? Siksi, että aivovammassa on jotain samaa kuin kasvamisessa: siinä on kyse siitä, että ottaa vastuun omasta elämästään ja oppii seisomaan jaloillaan.
Rehtori Kristiina Koli kiitti oppilaskunnan hallitusta ja tukioppilaita hienosta teemapäivästä. Hän totesi, että hän ei kaikkien rehtorivuosiensa aikana ole törmännyt vastaavaan aloitteeseen oppilailta.
Svenska folkskolans vänner -järjestö on tukenut teemapäivän järjestämistä.