Taidepolulta taideteoksia Jokirinteen oppimiskeskukseen

03.04.2019 17:10

Kategoria: Opetus Lapset

""Keskiviikkona pitkälti yli tuhat lasta ja nuorta osallistui yhteisten taideteosten luomiseen Kirkkoharjun koululla. Taideteokset tulevat Jokirinteen oppimiskeskukseen, ja niiden tekemiseen osallistui lapsia Kirkkoharjun koulusta ja Finnsbackan päiväkodista, eli oppimiskeskuksen tulevia käyttäjiä.

Koska taiteilijoita oli suuri joukko, tapahtuma oli tarkkaan suunniteltu. Oppilaat etenivät taidepolkua pitkin, jolla etenivät rastilta rastille. Ensin heille esiteltiin uutta oppimiskeskusta ja sen jälkeen kaikki saivat hakea itselleen muoviessut ennen kuin oli aika noutaa maalit ja pensselit.

Ja sen jälkeen alkoi taitelu! Lattialle oli levitetty kaksi maalattavaa alustaa, jotka molemmat olivat 1,5 x 5 metriä. Kaikki oppilaat saivat maalata tauluille ihan mitä halusivat, aiheita ei oltu rajattu.

Tapahtumaa johtivat kuvataiteilija Sanna Jalomäki ja muotoilija Sinivuokko Koivula assistentteinaan Verna Reini ja Kaisla Pohjolainen. He ovat toteuttaneet vastaavia yhteisöllisiä taideteoksia myös aikaisemmin, mutta eivät koskaan näin monen osallistujan kanssa.

Sanna Jalomäki ja Sinivuokko Koivula

– Tärkeintä tässä on yhdessä tekeminen. Osallistujat saavat maalata tauluille mitä vaan, joten tauluista löytyy myös radikaaleja yksityiskohtia, ihan niin kuin nuorten tuotoksissa pitääkin, Sanna Jalomäki kertoo. Hirveästi sääntöjä meillä ei ole, mutta kiusaaminen on ehdottomasti kiellettyä ja toisten tuotoksia pitää kunnioittaa. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei esimerkiksi saisi lisätä jonkun toisen maalaamaan kuvaan jotain.

""

Lounasaikaan tauluissa oli jo monta kerrosta kuvia ja lopuksi maalaukset vielä koristellaan akryylimaalitusseilla. Lopullisen muotonsa taideteos saa, kun siitä poistetaan alimpana olevat maalarinteipit, jotka taiteilijat olivat kiinnittäneet etukäteen.

– Maalarinteipeillä muotoillut kuviot symboloivat koulun arvoja luonto ja luottamus.

Yksi taideteoksen maalareista oli ekaluokkalainen Isabel, joka oli maalannut mm. oman nimensä, sydämen ja auringon.

– Oli tosi kivaa saada maalata, Isabel kertoo. Mutta kuvia oli jo niin paljon, että oli vähän vaikeaa löytää kohta, johon maalata.

Myös Iines oli osallistunut maalaamiseen.

– Minä tykkäsin maalaamisesta. Ja minä olen myös piirtänyt auringonlaskun kuvan, joka laitetaan aikakapseliin, Iines kertoi.

Kyseinen aikakapseli laitetaan torstaina Jokirinteen oppimiskeskuksen perustuksiin peruskiven muuraamisen yhteydessä. Silloin näytetään myös ensimmäiset kuvat lopullisista taideteoksista.

Lapset maalavat taulua