Suun terveydenhuollon ammattilaisia uusissa tehtävissä korona-aikana: ”Moniammatillinen yhteistyö korostuu”

23.06.2020 13:11

Kategoria: Koronatilanne Perusturva

Kirkkonummen suun terveydenhuollon omaa toimintaa jouduttiin ajamaan keväällä vauhdilla alas, kun koronaviruksen aiheuttamat varotoimet iskivät erityisesti kiireettömään suunhoitoon. Muualla taas oli pikaisesti tarvetta lisäkäsille, kun korona aiheutti ylimääräistä työtä ja henkilökunnan karanteeneja. Niinpä suun terveydenhuollon ammattilaisista saatiin osaajia korvaaviin työtehtäviin perusturvan muihin yksiköihin, joissa heidän työpanostaan on arvostettu todella paljon.

Avuksi ikääntyneiden palveluihin

Lähihoitaja Senja Hiltunen on nyt pian kaksi kuukautta tehnyt muistisairaiden vanhusten parissa aamu- ja iltavuoroja. - Ensimmäisten työpäivien jälkeen koin, että työ on fyysisesti raskaampaa, kun suurin osa vanhuksista on vuoteessa hoidettavia. Onkin tärkeää pitää huolta omasta työergonomiasta. Iltavuorot ja viikonlopputyöt ovat myös iso muutos omaan hammashoitajan työhön.

Lähihoitajan koulutus antaa laaja-alaiset perusvalmiudet ammattialan eri tehtäviin. Hammashoitajat ovat nykyisen opiskelujärjestelmän mukaisesti suorittaneet ensin perusopinnot ja suuntautuneet sitten suunhoitoon. Pohjalta löytyy vankka ammattitaito, ja hyvällä perehdytyksellä lähihoitajan tutkinnon suorittanut hammashoitaja voi työskennellä myös muissa työtehtävissä.

Drive in -testauksessa

Kirkkonummelaisten koronanäytteitä otetaan nyt keskustan terveysaseman ulkopuolella Drive in – pisteessä ajanvarauksella.

Suuhygienistit Nina Iholin ja Noora Kolu kertovat nykyisten työtehtävien poikkeavan heidän normaalista työstään paljon. -Kaikki on työpäivässä erilaista verrattuna hammashoitoon. Tiimiin kuuluu kaksi suuhygienistiä ja laboratoriohoitaja. Suuhygienistit ottavat näytteet ja laboratoriohoitaja pitää huolen näytteiden toimituksesta laboratorioon. Päivät ovat vaihtelevia niin potilasmäärien kuin säänkin puolesta. Työ tapahtuu ulkona ja potilaskontaktit ovat lyhyitä, mutta moniammatillinen yhteistyö tässäkin tiimissä korostuu.

Nina ja Noora saivat myös lyhyen perehdytyksen ja olivatkin sitten ihan valmiita täysin uudenlaisiin työtehtäviin.

Vaihtelua arkeen

Senja Hiltunen löytää poikkeuksellisten aikojen keskeltäkin paljon myönteistä. – Näen tässä työssä erilaisia työskentelytapoja ja olen saanut tutustua uusiin ihmisiin. Kun tekee viikonloppuisin töitä, saa arkipäivinä vapaita. Se on tuonut mukavaa vaihtelua arkeen lasten kanssa varsinkin näin korona-aikaan. Hyvää työkokemusta on karttunut näinkin lyhyessä ajassa.

Myös Nina Iholin ja Noora Kolu näkevät nykyisessä tilanteessa myös hyvää. -Tekemämme työ koetaan tärkeäksi ja saamme paljon tsemppejä potilailta ja työyhteisöltä. Tämä on mukavaa vaihtelua normaalityöhön.

Suun terveydenhuollon osastonhoitaja Päivi Häkkilä haluaa välittää kiitokset henkilöstölle -Vaikka kevät on ollut melkoista vuoristorataa, voin ilokseni todeta kuinka hienosti meidän työntekijät ovat sopeutuneet kaikkiin niihin muutoksiin, joita vallitseva tilanne on vaatinut – he ovat erittäin joustavia ja ovat tehneet parhaansa. Haluan välittää kiitokseni siitä ihan jokaiselle. Meillä on mahtava työporukka, sanoo Häkkilä.

Majakka logo