Ruoka

1. Valitse viisaasti lautaselle

Ruoka on yksi kolmesta suurimmasta ympäristökuormittajasta asumisen ja autoilun lisäksi. Fiksuilla ruokavalinnoilla voit vähentää ruoantuotannon ilmasto- ja rehevöittämisvaikutuksia.

Vähentämällä ruokahävikkiä, lihan kulutusta ja lisäämällä kasvisten käyttöä ruoankulutuksesi ympäristökuorma kevenee. Katso Marttojen vinkit vastuulliseen ruokailuun.

Jos haluat lisätä aterian ilmastoystävällisyyttä, tässä muutamia vinkkejä:

  • valitse vastuullisesti tuotettuja tuotteita. Esim. WWF:n kalaopas tai lihaopas voivat olla
    apuna valinnoissa.
  • suosi satokauden vihanneksia ja hedelmiä
  • käytä lihaa kohtuudella ja hyödynnä kasvisproteiineja
  • hyödynnä ylikypsät tai hieman tummuneet hedelmät jälkiruokiin, kuten smoothiehin!
  • Jos haluat arvioida annoksesi hiilijalanjäljen, voit hyödyntää Unileverin CO2-laskuria

2. Vältä ruokahävikkiä

Ruokahävikki tarkoittaa ruokaa, joka on alun perin ollut syömäkelpoista, mutta joka syystä tai toisesta päätyy biojätteeksi.

Jokainen suomalainen heittää keskimäärin jopa 23 kiloa ruokaa roskiin vuositasolla. Tämä on myös merkittävä osa hiilijalanjäljestämme, sillä n. 20 prosenttia kulutuksemme kasvihuonekaasupäästöistä syntyy ruoan tuotannosta. Jos heitämme ruokaa roskiin, nämä päästöt ovat syntyneet turhaan.

Merkittävimmät roskiin päätyvät elintarvikkeet ovat vihanneksia ja kasviksia, maitotuotteita ja kotona valmistetun ruoan tähteitä.

Tartu haasteeseen ja vältä ruokahävikkiä! Saa syödä-verkkosivuilta löydät reseptihaun, jota hyödyntää, kun et keksi, mitä jääkaapista löytyvistä ruoka-aineista voisi valmistaa. Sivuilta löytyy myös annoslaskuri ruoan mitoittamiseksi arkesi tarpeisiin sekä muita konkreettisia vinkkejä ruokahävikin välttämiseksi.

3. Testaa vegaaniruokaa

Vegaaniruoka ei tarkoita mautonta, hajutonta tai proteiinitonta ateriaa vaan se on ilmastoystävällinen ja useimmiten terveellisempi vaihtoehto normaalille liha- ja maitotuotteita sisältävälle ruoalle.

Erilaisten kasvisproteiinien valikoimaa on jo runsaasti saatavilla eri ruokakaupoissa. Tartu haasteeseen ja kokeile!

Vegaanihaasteen resepteillä pääset alkuun ja testaamaan, miten syntyy herkullisia, vegaanisia aterioita.