Rokotukset

Yleinen rokotusohjelma

Yleisen rokotusohjelman tavoitteena on suojata suomalaisia sellaisilta tarttuvilta taudeilta, joita vastaan rokotus antaa suojan. Terveyskeskuksen järjestämät yleisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset ovat vapaaehtoisia ja maksuttomia.

Rokotukset antavat tartuntatauteja vastaan pitkäkestoisen suojan, joka usein kestää koko loppuelämän. Rokotetun kuitenkin sairastuessa on tauti myös yleensä vähäoireisempi kuin rokottamattomalla henkilöllä. Rokottaminen on luonnollinen ja edullinen keino ehkäistä tartuntatauteja sekä estää niiden leviämistä.

Lapset ja nuoret saavat rokotukset neuvoloissa sekä  koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa.

Aikuisten rokotukset annetaan terveysasemien sairaanhoitajien vastaanotoilla, johon tulee varata aika.  Maaliskuusta 2018 alkaen kurkkumätä- jäykkäkouristustehoste annetaan 45 ja 65 vuoden iässä. Yli 65-vuotiailla normaali tehosteväli on 10 vuotta. Alle 65-vuotiaat tarvitsevat tehosteen 20 vuoden välein.  25-vuotialle annetaan dtap-rokote joka suojaa kurkkumädältä, jäykkäkouristukselta ja hinkuyskältä.  Poliotehosterokotus annetaan vain erityistilanteissa THL:n antamien rokotusohjeiden mukaisesti.

Yleisen rokotusohjelman osana annetaan hepatiitti A- ja/tai B-rokote henkilöille, joiden riski sairastua on lisääntynyt. Tällaisia ryhmiä ovat mm. ruiskuhuumeiden käyttäjät, heidän seksikumppaninsa ja samassa taloudessa asuvat henkilöt sekä miehet, joilla on seksiä miesten kanssa.

Influenssarokotus

Kaikille 65 vuotta täyttäneille, tiettyjä yleissairauksia sairastaville nuoremmille sekä 6 kuukauden - 6 vuoden ikäisille ja raskaana oleville annetaan heidän halutessaan ilmainen influenssarokotus terveyskeskuksessa syksyllä ennen epidemiakauden alkua. Rokotusajankohdista tiedotetaan erikseen ja samoina aikoina influenssarokotteen voivat käydä ottamassa myös riskiryhmiin kuulumattomat henkilöt, jotka ovat hankkineet rokotteensa itse. Riskiryhmään kuuluvat koululaiset voivat olla omaan kouluterveydenhoitajaan yhteydessä.

Influenssarokotukset 2022

Punkkirokotus  Masalan ja Luoman alueilla

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on määritellyt puutiaisaivotulehduksen (TBE-virus) riskialueeksi Kirkkonummen Luoman postinumeroalueen (02440) vuodesta 2021 alkaen, ja Masalan postinumeroalueen (02430) maaliskuusta 2022 alkaen, koska alueella on esiintynyt viime vuosina useita TBE-virustapauksia. Maksuttoman kolmen rokotteen perusrokotesarjan saa, jos henkilö asuu tai hänellä on vakituinen vapaa-ajan kesäasunto THL:n määrittämällä riskialueella ja hän on täyttänyt kolme vuotta.

Aiemmin rokottamaton henkilö saa perusrokotussarjan, johon kuuluu kolme maksutonta rokotetta. Toinen annos annetaan 1-3 kuukautta ensimmäisen jälkeen. Kolmas annos annetaan 9–12 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta. Myös henkilö, jonka perussarja on kesken, saa täydennysrokotukset ilmaiseksi osana rokotusohjelmaa.

Perusrokotussarjan jälkeiset tehosterokotukset eivät kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan ja ovat omakustanteisia. Rokote ei ole tarpeen, jos ei oleile tai liiku luonnossa lumettomana aikana.

Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat puutiaisaivokuumerokotukset alkavat viikolla 12 Masalan terveysasemalla sekä alueen kouluissa ja neuvoloissa.

Ajanvaraus on mahdollista 3.3.2022 alkaen

Suosittelemme ensisijaisesti rokotusajanvarausta internetissä Masalan terveysasemalle: https://www.kirkkonummi.fi/eterveys

Rokotusajan voi varata myös numerosta 09 2968 3401 Masalan terveyasemalle. Ulkopaikkakuntalaisille kesämökkiläisille tämä on ensisijainen ajanvaraustapa.

Masalan neuvolassa annetaan rokotuksia siellä asioiville perheille ajanvarauksella. Ole yhteydessä omaan terveydenhoitajaan.

Kirkkonummen kouluissa annetaan rokotuksia riskialueella asuville koululaisille ajanvarauksella, ota yhteyttä koulusi kouluterveydenhoitajaan, jos postinumerosi on 02430 tai 02440.

02430 ja 02440 osoitteet

Muu Kirkkonummi

Puutiaisaivotulehdusta esiintyy myös muualla Kirkkonummella ja on mahdollista, että tulevaisuudessa kansallinen rokotusohjelma laajenee Kirkkonummella. Tällä hetkellä muualla Kirkkonummella on edelleen voimassa rokotussuositus. Kaikille kirkkonummelaisille, jotka liikkuvat erityisen paljon ja vähintään neljän viikon ajan luonnossa lumettomana aikana, suositellaan omakustanteista puutiaisaivokuumerokotetta. Reseptin ja rokotusajan voi pyytää omalta terveysasemalta. Rokotteen voi hankkia myös yksityisiltä terveysasemilta ja punkkibussista.

On hyvä huomioida, että puutiaisten levittämä bakteeritauti borrelioosi on hyvin yleinen Kirkkonummella, eikä borrelioosia vastaan ole toistaiseksi rokotetta. Tämän takia puutiaisilta suojautuminen ja punkkisyyni luonnossa liikkumisen jälkeen on tärkeää koko Kirkkonummella.

Lisätietoa puutiaisaivokuumesta ja rokotteesta THL:n sivuilla

Matkailijoiden rokotukset ja malarialääkitys

Mikäli olet lähdössä matkalle, on tärkeää huolehtia matkakohteen mukaisesta rokotussuojasta ja malarialääkityksestä. Olethan hyvissä ajoin yhteydessä terveyskeskukseen saadaksesi tarvittavan rokotussuojan, viimeistään 2-6 kk ennen matkaa.

Rokotuksista osa kuuluu yleiseen rokotusohjelmaan (jäykkäkouristus-kurkkumätä, polio, tuhkarokko-vihurirokko-sikotauti), jotka annetaan terveyskeskuksesta veloituksetta. Matkakohteeseen tarvittavat muut rokotteet ja malarialääkitys on hankittava itse.

Matkailijoiden rokotusneuvontaa ja rokotussuunnitelmaa varten tulee varata soittoaika terveydenhoitajalle oman terveysaseman ajanvarausnumerosta, ruuhkien välttämiseksi soitathan mieluiten iltapäivästä. Keskustan sosiaali- ja terveyskeskus 09 2968 3401, Masalan terveysasema 09 2968 3500 ja Veikkolan terveysasema 09 2968 3600.