Robotti-imuri Aki auttaa kirjastotalo Fyyrin puhtaanapidossa

30.06.2021 12:58

Kategoria: Kirjasto Info, asiointi, päätöksenteko ja hallinto

Kirjastotalo Fyyrissä on huhtikuusta lähtien käytetty robotiikkaa puhtauspalveluiden apuna. Fyyrin lattiapintoja puhdistaa robotti-imuri, joka työskentelee itsenäisesti kunnan puhtaanapidon ammattilaisten ohjauksessa. Henkilöstö on antanut robotti-imurin nimeksi Aki.  

Ensimmäiset kokemukset robotiikan hyödyntämisestä ovat olleet myönteisiä. -Mietimme, että robotiikka voisi mahdollistaa uusien ja innovatiivisten toimintatapojen käyttöönottoa, kertoo kunnan puhtauspalvelupäällikkö Johanna Tuppurainen.

-Fyyrissä on paljon lattiapinta-alaa. Robotin imuroidessa lattioita voi laitoshuoltaja keskittyä paremmin pintojen siivoamiseen. Tämä on etenkin nyt korona-aikana iso apu, mutta esimerkiksi huonekalujen alta imuroidaan jatkossakin ihmisvoimin, jatkaa Tuppurainen.

Aki kerää jatkuvasti dataa

Robotti-imuri kerää liikkuessaan koko ajan dataa, jota voidaan hyödyntää pohjakarttojen avulla käytännön työssä ja laadun parantamisessa. Lattiasensoriikka kertoo reaaliaikaisesti, missä Aki on ollut imuroimassa, ja mitä kohteita tulee siivouksessa painottaa.

-Kunnan puhtaanapidossa on töissä kaiken kaikkiaan 70 alan ammattilaista. Robotti-Aki ei korvaa ihmistyövoimaa, mutta se omalta osaltaan auttaa kohdentamaan siivousta entistä paremmin, sanoo puhtauspalvelupäällikkö Johanna Tuppurainen.

Robotti-imurin yhteistyökumppani kunnan kanssa on OrboTech Finland Oy Ab.

Robotti-imuri Aki