Pyöräilyviikkoa vietetään 28.8.- 5.9.2021

27.08.2021 09:30

Kategoria: Liikunta ja ulkoilu Vapaa-aika

Valtakunnallisella Pyöräilyviikolla 28.8.- 5.9.2021 kannustetaan ihmisiä pyöräilemään Kirkkonummella ja viikon pääteemana on Tervetuloa pyöräilijä. Toivotetaan siis valtakunnallisella Pyöräilyviikolla kaikki pyöräilijät tervetulleiksi liikenteeseen, kahviloihin, kauppoihin ja muihin palveluihin.

Kirkkonummella monet upeat luontokohteet ovat pyörällä saavutettavissa tai voit lähteä iltalenkillä kokeilemaan kesällä avattua Munkinniitynpolun uutta pyöräväylää Kirkkonummen keskustasta Tolsaan.

Pyöräilyviikon tavoitteena on lisätä pyöräilyä kaikilla matkoilla, kannustaa ihmisiä pohtimaan omia liikkumisvalintojaan, lisätä ihmisten tietoisuutta pyöräilyn hyödyistä sekä vahvistaa pyöräilyn asemaa liikennesuunnittelutyössä. Lisätietoja pyöräilyviikosta ja teemapäivistä löydät täältä: 

https://pyorailyvuosi.fi/pyorailyviikko/

Pyöräilijä ihailee auringonlaskua kalliolla. Kuva: Anu Ylämurto

Pyöräilyviikon avauspäivänä 28.8. vietetään Pyörä kuntoon -teemapäivää. Pyöräilyviikon kunniaksi pyörälle on hyvä tehdä säännöllinen huolto, jonka voi tehdä itsekin kotona. Perushuoltoon tarvitset pesuvadin, tiskiainetta, harjan tai sienen, kuivauspyyhkeen, ketjuöljyä, pumpun ja muutaman perustyökalun. 

Vinkit pyörähuoltoon

  •  Pese pyörä lämpimällä vedellä ja miedolla pesuaineella (esim. laimennettu tiskiaine). Pesussa voi hyödyntää esimerkiksi vanhaa hammasharjaa tai tiskiharjaa. Huuhtele ja kuivaa pyörä huolellisesti.

  •  Voitele pyörän ketjut ketjuöljyllä ja tarkista ketjujen kunto. Anna öljyn imeytyä ja pyyhi ylimääräinen öljy pois.

  • Tarkista jarrupalojen kunto ja vaihda ne tarvittaessa uusiin. Tarkista myös vaihde- ja jarruvaijereiden kunto.

  • Varmista, että renkaat ovat ajokunnossa eikä niissä ole reikiä tai halkeamia. Pumppaa renkaisiin riittävästi ilmaa. Ulkorenkaan kylkeen on yleensä merkitty ilmanpaineen suositus.

  • Tarkista pyörän valot ja heijastimet. Laki edellyttää pyöräilijää käyttämään vaaleaa tai vaaleankeltaista etuvaloa ja punaista takavaloa hämärän tai pimeän aikaan.

  • Tarkista lopuksi, että kaikki pyörän ruuvit ja mutterit on kiristetty kunnolla. Varmista, että mikään ei kolise ja pyörästä ei kuulu ajettaessa ylimääräisiä ääniä. Lähde huolletulla pyörällä pyörälenkille!

Lähteet ja lisätietoja pyöränhuollosta:

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2012/04/12/pyoran-huoltovinkit

https://tunturi.fi/pyoraily/huolla-oikein/

Pyöräilyviikon logo