Puutiaisaivokuumerokotukset (TBE) Kirkkonummella ja Luoman alueella 2021

05.03.2021 10:46

Kategoria: Asuminen ja ympäristö Kadut ja tiet Perusturva Palvelut

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on määritellyt Kirkkonummen Luoman postinumeroalueen (02440) puutiaisaivotulehduksen (TBE-virus) riskialueeksi vuodesta 2021 alkaen, koska alueella on esiintynyt viime vuosina useita TBE-virustapauksia. Tämän vuoksi 02440 postinumeroalueella asuvat ja alueella vakituisesti kesämökkeilevät kolme vuotta täyttäneet henkilöt ovat oikeutettuja kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluviin maksuttomiin rokotuksiin.

Aiemmin rokottamaton henkilö saa perusrokotussarjan, johon kuuluu kolme maksutonta rokotetta. Toinen annos annetaan 1-3 kuukautta ensimmäisen jälkeen. Kolmas annos annetaan 9–12 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta. Myös henkilö, jonka perussarja on kesken, saa täydennysrokotukset ilmaiseksi osana rokotusohjelmaa.

Perusrokotussarjan jälkeiset tehosterokotukset eivät kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan ja ovat omakustanteisia. Rokote ei ole tarpeen, jos ei oleile tai liiku luonnossa lumettomana aikana.

Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat puutiaisaivokuumerokotukset alkavat viikolla 12 Masalan terveysasemalla sekä alueen kouluissa ja neuvoloissa.

Ajanvaraus on mahdollista 15.3.2021 alkaen

Suosittelemme ensisijaisesti rokotusajanvarausta internetissä Masalan terveysasemalle: https://www.kirkkonummi.fi/eterveys

Rokotusajan voi varata myös numerosta 09 2968 3401 Masalan terveyasemalle. Ulkopaikkakuntalaisille kesämökkiläisille tämä on ensisijainen ajanvaraustapa.

Masalan neuvolassa annetaan rokotuksia siellä asioiville perheille ajanvarauksella. Ole yhteydessä omaan terveydenhoitajaan.

Kirkkonummen kouluissa annetaan rokotuksia Luoman alueella asuville koululaisille ajanvarauksella. Ota yhteyttä koulusi kouluterveydenhoitajaan.

Muu Kirkkonummi

Puutiaisaivotulehdusta esiintyy myös muualla Kirkkonummella ja on mahdollista, että tulevaisuudessa kansallinen rokotusohjelma laajenee Kirkkonummella. Tällä hetkellä muualla Kirkkonummella on edelleen voimassa rokotussuositus. Kaikille kirkkonummelaisille, jotka liikkuvat erityisen paljon ja vähintään neljän viikon ajan luonnossa lumettomana aikana, suositellaan omakustanteista puutiaisaivokuumerokotetta. Reseptin ja rokotusajan voi pyytää omalta terveysasemalta. Rokotteen voi hankkia myös yksityisiltä terveysasemilta ja punkkibussista.

On hyvä huomioida, että puutiaisten levittämä bakteeritauti borrelioosi on hyvin yleinen Kirkkonummella, eikä borrelioosia vastaan ole toistaiseksi rokotetta. Tämän takia puutiaisilta suojautuminen ja punkkisyyni luonnossa liikkumisen jälkeen on tärkeää koko Kirkkonummella.

Lisätietoa puutiaisaivokuumesta ja rokotteesta THL:n sivuilla

Puutiaisaivotulehdus

Punkkirokote

Ilmaantuvuus