Puolustusvoimien pääsotaharjoitus näkyy ja kuuluu Hangon suunnalla 27.11.-4.12.2017

24.11.2017 12:33

Kategoria: Info, asiointi, päätöksenteko ja hallinto

Puolustusvoimien pääsotaharjoitus Uusimaa 17 järjestetään Etelä-Suomen alueella 27.11.–4.12.2017. Tavoitteena on harjoitella pääkaupunkiseudun ja rannikon puolustamista nopeasti kehittyvässä tilanteessa yhdessä muiden viranomaisten kanssa. Puolustusvoimien joukot harjoittelevat Panssariprikaatin johtamassa taisteluharjoituksessa Kirkkonummen, Hangon, Inkoon, Raaseporin, Lohjan, Siuntion, Paraisen, Kemiönsaaren, Espoon ja Helsingin alueilla sekä Suomenlahden merialueilla ja saaristossa. Alueiden käyttöön saamiseksi on tehty hallinnollinen päätös (MN22855) 10.10.2017. Päätös on nähtävillä harjoitusalueeseen kuuluvien kaupunkien ja kuntien verkkosivuilla.

Harjoitukseen liittyvä lentotoiminta suuntautuu kaikkialle eteläisen Suomen alueella.

Uusimaa 17 -taisteluharjoituksen yhteydessä kiinteistöjen tilapäinen käyttö käsittää taistelukoulutukseen liittyvää joukkojen liikkumista, taistelukoulutusta tai tilapäistä majoittumista määrätyillä alueilla. Alueilla käytetään paukkupatruunoita mutta ei räjäytetä, kaivauduta tai muutoinkaan muuteta kiinteistöä ilman eri sopimusta kiinteistön omistajan kanssa. Harjoitusjoukot vastaavat kaikista harjoitustoiminnan seurauksista.

Joukkojen harjoittelun päivittäiset painopisteet ovat:

  • Maanantaina 27.11. joukot harjoittelevat Syndalenin ampuma-alueilla sekä saaristossa Gyltön ja Skinnarsvikin alueilla. Harjoitustoiminnan painopiste on merialueella.
  • Tiistaina 28.11. joukot harjoittelevat Hangossa, Kalkki-Petterin ja Fiskars - Pohja - Sammatti-alueilla saaristossa Gyltön ja Skinnarsvikin alueilla. Harjoitustoiminnan painopiste on merialueella.
  • Keskiviikkona 29.11. harjoittelu painottuu Täktomin - Syndalenin - Lappohjan - Dragsvikin - Mustion - Kalkki-Petterin ja Lohjan alueille sekä merialueella ja saaristossa Öby - Bengtsår - Sandö - Koverhar- Hangon edusta. Harjoitustoiminnan painopiste on Kalkki-Petterin alueella.
  • Torstaina 30.11. harjoitellaan alueella Fiskars - Pohja - Sammatti, Koverharissa, Nummelassa, välillä Mustio -Dragsvik, Syndalenissa ja Lappohjassa sekä merialueella ja saaristossa Öby - Bengtsår - Sandö - Koverhar - Russärö - Tulliniemi - Hangon edusta. Harjoitustoiminnan painopiste on Mustion - Dragsvikin alueella.
  • Perjantaina 1.12. harjoitellaan alueella Fiskars–Pohja–Sammatti ja välillä Harparskog - Syndalen ja Koverharissa sekä merialueella ja saaristossa Öby - Bengtsår - Sandö - Koverhar- Russärö - Tulliniemi - Hangon edusta. Harjoitustoiminnan painopiste on Harparskogin - Koverharin - Syndalenin alueella.
  • Lauantaina 2.12. harjoittelu tapahtuu alueella Fiskars–Pohja–Sammatti, Lohjan Kalkki-Petterissä, Syndalenissa ja Hangossa merialueella ja saaristossa Öby - Bengtsår - Sandö - Koverhar - Russärö - Tulliniemi - Hangon edusta. Harjoitustoiminnan painopiste on Syndalenin - Täktömin alueella.
  • Sunnuntaina 3.12. harjoitellaan Syndalenin - Täktömin alueella.

Joukkojen toiminta on ympärivuorokautista. Harjoitusjoukot eivät rajoita liikkumista alueilla, mutta joukkojen toiminta voi hidastaa päivittäistä liikkumista.

Vahingon ilmetessä pyydetään ottamaan yhteyttä harjoituksen aikana ympärivuorokauden päivystävään Uudenmaan prikaatiin perustettavaan sotaharjoituksen tilannekeskukseen (puh. 0299 445 910) tai harjoituksen johtajan apulaiseen, majuri Tero Mikkoseen (puh. 0299 442 701) vahingon laadun ja määrän toteamiseksi.

Marssiosastot näkyvät liikenteessä

Harjoitusjoukkojen moottorimarssit aiheuttavat normaalia suurempia liikennemääriä ja saattavat vaikuttaa muuhun liikenteeseen. Moottorimarssiosastojen marssinopeus on 80 km/h ja ne liikkuvat ma 27.11. – ke 29.11.2017 tieosuuksilla Vekaranjärvi - Kouvola - Helsinki - Lohja/Dragsvik, Parolannummi - Riihimäki - Helsinki, Niinisalo - Huittinen - Fiskars, Säkylä - Mustio, Tammisaari – Perniö (tie 52) ja Perniö – Kemiö (tie 183). Lauantaina 2.12. marssiosastoja liikkuu klo välillä Hanko – Tammisaari (tie 25).

Suomen puolustusvoimat