Positiivisella otteella koronan kimppuun

29.04.2020 10:40

Kategoria: Koronatilanne Perusturva

Puhelin soittaa hälytysääntä…

-  Kirkkonummen tartuntatautiyksiköstä terveydenhoitaja ….hei, soitan liittyen sinun koronaviruspositiiviselle henkilölle altistumiseen. Mikä on sinun vointisi?

Tyypillisesti tartuntatautiyksikön terveydenhoitajien päivä lähtee käyntiin tällaisella puhelulla.

Ennen koronapandemian alkua Kirkkonummen kunnalla oli yksi tartuntatautihoitaja, terveydenhoitaja Mari Kärki. Pian koronan jyristyä päälle selvisi, ettei yksi henkilö selviäisi sen aiheuttamasta työmäärästä. Ei myöskään sen vuoksi, että sairaanhoitopiiristä tuli ohje tehdä kontaktinjäljitystyötä ma-su klo 8-20. Kunnan tartuntatautihoitaja on päätoimisesti terveydenhoitajana neuvolassa, minkä vuoksi hän luonnollisesti pyysi muita terveydenhoitajia avukseen tartuntatautihoitajan työhön. Ensihätään apuun ehti kouluterveydenhoitaja Juuli Korkeila.

Kouluterveydenhoidosta kontaktinjäljitykseen

- Kun työtä tekikin kaksi henkilöä, mahdollisti se myös työtapojen kehittämistä ja ohjeiden tekemistä. Näiden avulla pystyttiin kouluttamaan kouluterveydenhoitajat mukaan kontaktinjäljitykseen eli sairastuneille ja altistuneille soittamiseen, Mari Kärki kertoo.

Näin syntyi Kirkkonummen kunnan koronatyön tartuntatautiyksikkö. Tartuntatautiyksikön päätöksistä vastaa kunnan tartuntatautilääkäri Markus Takkunen.

Tartuntatautiyksikkö ottaa vastaan tiedot sairastuneista ja altistuneista sekä selvittää sairastuneiden lähikontaktit. Ilmoitukset sairastuneista tulevat pääasiassa HUSin epidemiologisesta yksiköstä tai yksityiseltä sektorilta. Altistuneiden ilmoituksia voi tulla muun muassa sairaanhoitopiireiltä, työterveyshuolloista tai muista kunnista.

- Kun sairastuneesta tulee ilmoitus, jäljitämme hänen kaikki lähikontaktinsa tartuttavuusajalta eli yksi vuorokausi oireiden alusta eteenpäin. Joissakin tapauksissa tämä tarkoittaa tunninkin mittaista puhelinkeskustelua, jotta saamme kirjattua ylös kaikki tiedot. Tämän jälkeen soitamme kaikille altistuneille, Juuli Korkeila valottaa prosessin kulkua.

Jäljittäminen on yhteistyötä

- Lentokoneessa tai julkisissa kulkuneuvoissa matkanneen henkilön lennon tiedot, istumapaikat ym. tärkeät tiedot ilmoitamme HUSin epidemiologiseen yksikköön ja THL:ään, jotka tekevät ns. laajemmat valtakunnalliset jäljitykset sekä tiedottavat altistuneiden kotikuntiin altistuneiden tiedot, kertoo Mari Kärki viranomaisyhteistyöstä.

Teemme työtä yhdessä myös muiden kuntien tai sairaanhoitopiirien tartuntatautiyksiköiden kanssa. Ilmoitamme muihin kuntiin sairastuneen kirkkonummelaisen altistamat henkilöt, mikäli he ovat toiselta paikkakunnalta. Yhteydenottoja on tehty ympäri Suomea. Meillä ei aina ole tietoa, mihin ilmoitamme altistuneen. Näissä tapauksissa soitamme altistuneen kotikuntaan selvittääksemme asian. Joskus ilmoituksen saa annettua vasta monen mutkan kautta.

- Olemme käyneet useita puhelinkeskusteluja muiden kuntien tartuntatautiyksiköiden kanssa, usein hyvinkin humoristisissa tunnelmissa. Eräskin tartuntatautiyksikkö ilmoitti kiusoittelevaan sävyyn, etteivät anna meille yhtään almuja, koska olemme kuulemma liian tehokkaita ja nopeita työssämme… He olivat hoitaneet yhden kirkkonummelaisen sairastuneen työperäiset lähikontaktit ja me ilmeisesti olimme liian nopeasti kiinni seuraavissa tapauksissa, Juuli Korkeila naurahtaa.

Terveydenhoitaja myös neuvoo ja kuuntelee

Sairastuneet, joista ilmoituksen saamme, asetetaan eristykseen. Lähdemme tavoittamaan ja asettamaan kotikaranteeniin selvitystemme mukaiset ja muista kunnista ilmoitetut altistuneet. Työ on tosiaan salapoliisityötä, asiakkaiden ohjaamista ja neuvomista sekä hoidontarpeenarviointia. Teemme työtä hyvällä mielellä ja positiivisella asenteella. Pyrimme auttamaan asiakasta kaikissa mahdollisissa asioissa, mitkä karanteeniin tai eristykseen asettaminen aiheuttaa, esim. kuka tuo kauppatavarat ovelle jne.

- Soittaessamme puhelua altistuneelle tai sairastuneelle, kuulemme usein henkilön vakavoituvan, kun esittelemme itsemme tartuntatautiyksikön työntekijöinä. Monen äänestä kuuluu huoli. Pyrimme toimimaan ajatuksella, että ohjaamme ja neuvomme sillä positiivisuudella ja lempeydellä, mitä itsekin toivoisimme saavamme, jos joutuisimme samaan tilanteeseen. Pyrimme jakamaan tietoa ja kehotamme aina olemaan meihin yhteydessä, mikäli asiakkaalla herää kysymyksiä karanteeniin tai eristykseen liittyen. Pyydämme myös aina ottamaan yhteyttä meihin, jos altistunut huomaa itsellään koronaan viittaavia oireita tai jo sairastunut huomaa oireidensa pahenevan, Mari Kärki sanoo.

Asioiden selvittely ja lähikontaktien tavoittaminen ei aina ole helppoa. Yhden henkilön asioiden hoitamiseen voi kulua koko päivä ja asiaan liittyen saatamme joutua soittamaan kymmeniäkin puheluita. Ihmiset ovat osoittaneet yhteistyökykynsä erittäin hyvin, vaikka joskus joudummekin kysymään useasti ”muistaisitko vielä, milloin ja kenen kanssa ja milloin…”

Ei pelkästään totista työtä

Kukaan ei ole vielä hermostunut, vaikka olemmekin joutuneet soittamaan useaan kertaan samalle henkilölle ja utelemaan hyvinkin henkilökohtaisia asioita. Liikuttavan ihanaa on ollut saada soittamiltamme asiakkailta tsemppiviestejä työssämme jaksamiseen.

Asiakkaidenkin kanssa tulee ajoittain myös vitsailtua ja naurettua vaikka puhummekin vakavista ja tärkeistä asioista. Meilläkin menee ajoittain sanat solmuun ja ajatukset jumiin, kun olemme saattaneet soittaa jo kymmenille ihmisille saman päivän aikana.

- Parasta tietenkin tässä työssä on ajatus siitä, että olemme pystyneet jollakin tavalla vaikuttamaan epidemian kulkua hidastavasti. Toinen on tietenkin se, että pystymme ohjaamisella ja neuvoillamme auttamaan sairastuneita ja altistuneita sekä luomaan heihinkin ehkä vähän positiivisuutta ja uskoa tulevaan, Mari Kärki ja Juuli Korkeila toteavat.

Kaikesta koronatilanteen aiheuttamasta huolesta huolimatta toivotamme kaikille kirkkonummelaisille mukavia kevätpäiviä ja toivomme, että jokainen huolehtii omalta osaltaan tylsiltäkin tuntuvien rajoitusten ja suositusten noudattamisesta!

Terveisin Kirkkonummen tartuntatautiyksikkö

Kuvassa Juuli Korkeila ja Mari Kärki

Juuli ja Mari