Pidä huolta muististasi - kansallinen muistiviikko 17. - 21.9.2018

10.09.2018 16:30

Kategoria: Seniorit Perusturva

Suomessa vietetään kansallista muistiviikkoa syyskuussa

Muistisairaudet, näistä yleisimpänä Alzheimerin tauti (AT), kehittyvät useimmiten ympäristön ja perimän yhteisvaikutuksesta. On arvioitu, että ainakin kolmannes muistisairauksista liittyisi muokattavissa oleviin tekijöihin ja saattaisi siten olla ehkäistävissä.

Muistisairauksien ehkäisy kannattaa aloittaa jo keski-iässä harrastamalla säännöllisesti liikuntaa, välttämällä alkoholia ja tupakkaa, olemalla sosiaalisesti aktiivinen, harrastamalla kulttuuria ja pitämällä perussairaudet hyvässä hoidossa (etenkin verenpainetauti, diabetes ja kohonnut kolesteroli).

Monipuolinen ja terveellinen ravitsemus on aivoille tärkeää, sydänystävälliset tuotteet tekevät hyvää myös aivojen verisuonistolle. Korkea verenpaine, korkeat verensokerit ja kolesteroli ovat riskitekijöitä sekä sydänsairauksille että aivohalvauksille ja verisuoniperäiselle muistisairaudelle.

Kehon ja mielen jumppa lisää ikää

Aivoja on tärkeä käyttää aktiivisesti, tekemällä esimerkiksi ristisanatehtäviä, sudokuja tai muuta aivojumppaa. Uusia asioita kannatta opiskella kaiken ikää, aivojaan on hyvä haastaa päivittäin.

”Kaikki kotona asuvat 100-vuotiaat, keitä olen saanut kunnian kohdata urani varrella, ovat kertoneet voimistelevansa päivittäin”, kommentoi Kirkkonummen sosiaali- ja terveyskeskuksen geriatri Soile Vuolio. Liikuntaa lisäämällä saa parempia vuosia tulevaisuuteen. ”Kannattaa pitää huolta kunnostaan, välttää stressiä, nukkua ja syödä terveellisesti, niin eläkepäivien vietto on mukavaa”, geriatri Soile Vuolio vielä ohjeistaa.

Jos kuitenkin huoli omasta tai läheisen muistista herää, voit ottaa yhteyttä omalle terveysasemalle muistitestin tekemistä varten.

Tapaa muistihoitaja kunnantalolla

Tule tapaamaan muistihoitajaa kunnantalolle keskiviikkona 19.9. tai torstaina 20.9. klo 9-11 (opastus aulasta).

Olet tervetullut juttelemaan muistiin liittyvistä asioista ja saamaan tietoa Kirkkonummen muistipoliklinikan toiminnasta.

Sudoku