Perusturvajohtajan koronatilannekatsaus

16.03.2021 09:11

Kategoria: Perusturva Info, asiointi, päätöksenteko ja hallinto Koronatilanne

Kirkkonummella koronatartuntojen ilmaantuvuus on 15.3.2021 viimeisen 14 vuorokauden ajalta 182,1/100 000 asukasta kohden, kun se HUS-alueella on 343,8/100 000 asukasta kohden. Luku on pysynyt Kirkkonummellakin huolestuttavan korkeana. Tiedossa olevia tartunnan saaneita kirkkonummelaisia on viime keväästä lähtien laskettuna ollut yli 490 ja altistuneita yli 3 300.

Tartuntojen ja näistä seuranneiden altistumisten suuri määrä on ruuhkauttanut monen kunnan tartunnanjäljitystä, ja näin tapahtunut myös Kirkkonummella. Tartunnan saaneisiin on kuitenkin pystytty olemaan yhteydessä vuorokauden sisällä siitä, kun tieto tartunnasta on tullut tartuntatautiyksikköön. Altistuneisiin ollaan tällä hetkellä yhteydessä 2-5 vuorokauden sisällä tiedon saapumisesta tartuntatautiyksikköön. Jäljitystyöhön ollaan lisätty voimavaroja, jonka avulla tilanteen toivotaan pysyvän hallittavana. Altistuneiden selvittely vie usein paljon aikaa, eikä kaikkia altistuneita kuten ei myöskään tartunnanlähteitä aina saada selville.

Rokotukset keskitetty uuteen koronarokotuspisteeseen

Kirkkonummen koronarokotukset on keskitetty 15.3.2021 lähtien uuteen koronarokotuspisteeseen, joka sijaitsee Kirkkonummen Ostari -rakennuksen alakerrassa osoitteessa Asemankaari 1. Tiloissa on mahdollisuus toteuttaa useita rokotuslinjoja samanaikaisesti. Niissä voidaan huomioida hyvin myös turvaetäisyydet isommillekin asiakasmäärille ja mm. erilliset sisään- ja ulostuloreitit auttavat ylimääräisten kontaktien välttämisessä. Rokotushenkilöstön lisäksi tiloissa on myös mm. aulaemäntä ja vahtimestari ohjaamassa rokotukseen tulevia asiakkaita.

Rokotteita jaetaan kuntiin kulloinkin rokotusvuorossa olevan väestömäärän mukaisesti

Rokotukseen liittyvät kysymykset puhututtavat ihmisiä paljon sekä Kirkkonummella että muissa kunnissa. Erityisesti rokotteiden saatavuus herättää paljon keskustelua. Rokotteita jaetaan kuntiin kulloinkin rokotusvuorossa olevan väestömäärän suhteessa eikä kunnalla ole mahdollisuutta vaikuttaa tähän.

Aluksi rokotteita jaettiin kuntiin mm. infektiopoliklinikalla tai ikäihmisten hoivalaitoksissa ja -sairaaloissa toimivan sote-henkilöstön suhteessa. Tämän jälkeen rokotteet on suunnattu suurimmaksi osaksi ikäihmisille. Koska Kirkkonummen väestö on moneen muuhun HUS-alueen kuntaan nähden melko nuorta, on Kirkkonummella rokotettu tähän mennessä 7,8 % koko väestöstä, kun HUS-alueella on rokotettu keskimäärin 9,4 % väestöstä. Kun verrataan rokotettujen määriä tällä hetkellä esimerkiksi rokotusten piiriin kuuluvissa 80-vuotta täyttäneiden rokotuksissa, Kirkkonummella on HUS-alueen 24 kunnasta jo 10. eniten rokotettuja eli 73,7 % ikäluokasta. Rokotukset ovat siis sujuneet hyvin samassa tahdissa Kirkkonummella kuin muissakin HUS-alueen kunnissa.

Kuntaan saapuu tällä hetkellä erittäin paljon palautetta ja kyselyitä rokotusten toteuttamisesta ja viestinnästä, aikatauluista, aikojen saatavuudesta sekä omasta rokotusvuorosta. Ymmärrämme hyvin kuntalaisten huolen omasta ja läheisen tilanteesta. Toivomme kuitenkin malttia seurata kunnan tiedotuskanavia ja odottaa rauhassa omaa rokotusvuoroaan. Olemme kaikki vuoden sinnitelleet erilaisin suojautumiskeinoin kontakteja vähentämällä, etäisyyksiä pitäen ja maskeja käyttäen, joten tilanne alkaa kuormittaa meistä jokaista. Pyrimme tiedottamaan uusista rokotusajoista ja -ryhmistä mahdollisimman pian, mutta rokotteiden saatavuuteen emme pysty kuntana vaikuttamaan.

VT. perusturvajohtaja Jaana Koskela

Jaana Koskela