Perusturvajohtajan koronakatsaus

17.06.2021 08:01

Kategoria: Perusturva Koronatilanne

Koronan ilmaantuvuus on Kirkkonummella pienentynyt ja on tällä hetkellä 20/100 000 asukasta. Kuntalaiset ovat noudattaneet hyvin koronarajoituksia ja -ohjeistuksia sekä käyneet ahkerasti rokotuksissa. Tällä on ollut selvä vaikutus ilmaantuvuuden pienentymiseen.  Koronatestiin on kuitenkin edelleen syytä hakeutua aina, jos on hengitystieinfektio- tai vatsatautioireilua. Näin on mahdollista saada tartuntaketjut ja epidemian uusi kiihtyminen estettyä.

Vt. perusturvajohtaja Jaana Koskela on tyytyväinen siitä, että koronarokotteita on saatu kuntaan viime viikkoina alkuvuotta enemmän, ja Kirkkonummen koronarokotukset ovatkin edistyneet hyvin. Yli 40-vuotiaista ensimmäisen rokotteen on saanut jo yli 75%. Viikolla 23 pystyimme avaamaan koronarokotusten ajanvarauksen jo kaikille 16-vuotta täyttäneille kuntalaisille.

Näin kesän alkaessa ja tautitapausten vähentyessä rokotusajan varaaminen voi tuntua turhalta, mutta Jaana Koskela muistuttaa, että syksy infektioineen on taas edessä.

Emme vielä ole päässeet epidemiasta eroon kokonaan. Jotta voisimme syksyllä elää ja liikkua vapaammin eikä yhteiskunnan tarvitsisi enää turvautua rajoitustoimiin, on toivottavaa, että myös nuoret käyvät rokotuksissa yhtä innokkaasti kuin vanhemmat ikäryhmät.

Moni nuorempi ihminen tuntuu myös ajattelevan, ettei korona ole heille vaarallinen. Tämä on totta, mutta vain osittain: Terveet nuoret eivät ole juuri joutuneet tehohoitoon, mutta myös nuoremmat sairastuvat koronaan. Sekä Suomessa että maailmalla 10 – 30 % lieväänkin koronaan sairastuneista on kärsinyt elämää voimakkaasti rajoittavista ja työkyvyn vievistä oireista pitkään, jotkut jopa yli vuoden. On siis erittäin tärkeää, että myös nuoremmat ikäryhmät käyvät ottamassa rokotteen.

Kirkkonummen terveydenhuollon takaisinsoittopalvelu on edelleen hyvin ruuhkautunut. Rokotusajan varaaminen onnistuu varmimmin sähköisten palveluiden kautta osoitteessa koronarokotusaika.fi.

Rentouttavaa kesää kaikille ja lomaillaan koronaturvallisesti!

Jaana Koskela

""