Para School Day Sjökulla skolassa – pyörätuolikoripallo oppilaiden suosikki

08.09.2021 12:09

Kategoria: Opetus Koulut Info, asiointi, päätöksenteko ja hallinto

Tiistaina 7.9. Para School Day saapui Sjökulla skolaan, ja kaikki oppilaat saivat tilaisuuden tutustua paraurheiluun.

Päivä alkoi ulkona aurinkoisessa syyssäässä, jossa oppilaat pääsivät kysymään uimari Meri-Maari Mäkiseltä. Hän edusti Suomea sekä Lontoon että Rio de Janeiron paralympialaisissa. Lapset saivat muun muassa tietää, että hänen päämatkansa on 200 metrin sekauinti ja hän ui perhosuintia vasemmalla käsivarrella, hänellä on kaksi koiraa ja hänen lempivärinsä on keltainen. Mäkinen kertoi, että hänellä on CP-vamma ja että hän pystyy kyllä tekemään kaikkea mitä haluaa vammastaan huolimatta. Joitakin asioita hän joutuu vain tekemään hieman toisella tavalla.

Suomen Paralympiakomitean Para School Day on tuonut tasavertaista urheilukasvatusta kouluihin vuodesta 2011 alkaen, ja Brita Maria Renlundin säätiön tuella oli nyt mahdollista järjestää teemapäivä Sjökulla skolassa. Eri rastien ohjaajat tulivat Solvallan urheiluopistosta.

– Tänä syksynähän paraurheilu on erityisen ajankohtainen aihe Tokion paralympialaisten myötä, joten Para School Dayn ajankohta oli aivan täydellinen, sanoo rehtori Johanna Willman. Teemakin on aina ajankohtainen – erilaisuuden hyväksyminen ja ymmärtäminen. Tilaisuus kokeilla eri lajeja on niin konkreettista lapsille, samalla kun he ehkä huomaavat, ettei se olekaan niin helppoa. Ehkä se saa meidät arvostamaan sitä, mitä pidämme itsestään selvänä – että pystymme liikkumaan kuten haluamme.

Oppilaat pääsivät tutustumaan ja kokeilemaan eri paralympialajeja kuten maalipalloa, pyörätuolisulkapalloa, pyörätuolikoripalloa, bocciaa, näkövammaisten jalkapalloa ja istumalentopalloa.

Kolmasluokkalaiset Viktor, Tuukka, Mia ja Joonatan aloittivat pyörätuolikoripallosta. Sen jälkeen kaikkien neljän mielestä laji oli hauska. Ja helppo! Toinen suosikki oli pyörätuolisulkapallo. Istumalentopallo ja näkövammaisten jalkapallo tuntui vaikeimmalta.

Kuvassa kolmasluokkalaisten taidonnäyte pyörätuolikoripallopisteeltä

Toisessa ryhmässä Emma, My, Victoria ja Josefin kokeilivat samoja lajeja. Heistäkin pyörätuolikoripallo ja -sulkapallo oli hauskinta. Vaikeinta oli näkövammaisten jalkapallo. Vaikka mukana on ohjaava ja selittävä pari, on vaikeaa, kun ei näe palloa. Hienosti se kuitenkin meni!

Kuvassa tiukka peli pyörätuolisulkapalloa

Lounaan jälkeen oli isompien oppilaiden vuoro osallistua. Kuudesluokkalaiset Eva, Amanda, Fanni, Arto, Sebastian ja Max olivat erittäin taitavia bocciassa. Tytöt poikia vastaan kuten pyörätuolikoripallossa hetkeä aiemmin. Ryhmä jatkoi sitten maalipallolla ja näkövammaisten jalkapallolla yhdessä koko luokan kanssa. Myös isompien oppilaiden ryhmän mielestä pyörätuolikoripallon pelaaminen oli hauskinta. Osa heistä oli jo aiemmin päässyt kokeilemaan, millaista pyörätuolissa istuminen on. Paljon mietittävää, kun pitää välttää rappuja ja tarkkailla, missä on ramppeja ja hissejä, jotta pääsee sinne, minne on tarkoitus. Ei ole aina ihan helppoa. Mutta tällaisena urheilupäivänä – erittäin hauskaa!

Kuvassa yksi päivän vaikeimmista lajeista: kuudesluokkalaiset harjoittelemassa näkövammaisten jalkapalloa

Kaiken kaikkiaan teemapäivä oli todella onnistunut Sjökulla skolassa. Suurkiitos Suomen Paralympiakomitealle, Solvallan urheiluopistolle ja Brita Maria Renlundin säätiölle.

Para School Day -pakettiauto koulun pihalla