Paloturvallisuusviikko alkaa - Päivä paloasemalla -tapahtuma 24.11.

23.11.2018 05:49

Kategoria: Asuminen ja ympäristö

26 paloasemaa toivottaa vieraat tervetulleiksi Länsi-Uudenmaan alueella 24.11.

Päivä Paloasemalla -tapahtumaa vietetään lauantaina 24.11. yhteensä 358 paloasemalla eri puolilla Suomea. Iloiseen ja elämykselliseen koko perheen turvallisuustapahtumaan odotetaan kaikkiaan 100 000 vierasta.

Päivä Paloasemalla -tapahtumat ovat osa Paloturvallisuusviikkoa. Länsi-Uudenmaan alueella on 26 paloasemaa avoinna yleisölle. Mukana ovat myös Kirkkonummen paloasemat. Tapahtumapaikat ja lisätietoja osoitteessa lup.fi

Päivää Paloasemalla vietetään yhdettätoista kertaa

Siitä on muodostunut suuri valtakunnallinen turvallisuustapahtuma, jossa viihdytään ja opitaan elämyksellisesti paloturvallisuustaitoja. Tänä vuonna tapahtumia on yhteensä 358 kaikkialla Suomessa.

Paloasemilla pääsee tutustumaan paloturvallisuuteen erilaisten toiminnallisten tehtävärastien kautta. Nähtävillä on myös palokunnan kalustoa ja henkilöstö on paikalla kertomassa palokunnan toiminnasta.

Tänä vuonna Paloturvallisuusviikolla on kaksi keskeistä teemaa. Sähkölaitteita on kotona paljon, ja yleensä laitteet sinänsä ovat turvallisia. Paloja aiheutuu siitä, että laitteita käytetään vastoin käyttöohjeita tai viallisina. Toinen tärkeä teema on palovaroittimet ja niiden uusiminen säännöllisesti 5-10 vuoden välein. Nämä aiheet ovat esillä myös Päivä Paloasemalla -tapahtumissa.

Moni rakennuspalo syttyy huolimattomasta ruuanlaitosta

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen alueella viimeisimmän viiden vuoden aikana rakennuspaloja on lähtenyt eniten seuraavista sähkölaitteista: liesi tai uuni, kiuas, valaisin ja pyykinpesukone. Kirkkaasti kärkisijaa näistä pitää liesi tai uuni eli tulipalon syttyminen on liittynyt ruuan laittoon tai vahingossa päälle kytkeytyneeseen tai jääneeseen lieteen tai uuniin. Pelastuslaitos muistuttaakin, että liettä ja uunia tulee pitää silmällä koko ruuan laiton ajan. Lieden läheisyydessä tai päällä ei tule säilyttää syttyvää materiaalia. Väsyneenä ei kannata ryhtyä kokkauspuuhiin ja nyt pikkujoulukaudella yökokkauksen sijaan kannattaa suosia noutoruokaa.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen alueella vuosina 2013-2018 sattuneista rakennuspaloista 20 %:ssa ei ollut toimivaa palovaroitinta, 17 %:ssa tapauksista ei ole tietoa toimiko palovaroitin vai ei. Palovaroitin on edullinen turvallisuutta lisäävä laite, joka lain mukaan tulee olla kaikissa asunnoissa.

Paloturvallisuusviikkoa vietetään 24.11. - 1.12.

Kuvat: LUP, Susanne Vuorinen

Paloauto