Päivitetyt ohjeet: Miten toimia, kun epäilet koronavirustartuntaa?

14.03.2020 20:09

Kategoria: Info, asiointi, päätöksenteko ja hallinto Koronatilanne Perusturva

HUS-alueella koronavirusnäytteet otetaan:

1.Karanteenissa olevalta, jolla on koronavirusinfektion oireita.
2.Varmistettuun koronavirustapaukseen 14 vuorokauden sisällä kontaktissa olleelta henkilöltä, jolla on hengitystieinfektion oireita.
3.Sairaalan päivystyksessä hoidettavalta potilaalta, jos hänellä on sairaalahoitoa vaativa hengitystieinfektio ja epäillään keuhkokuumetta, jonka aiheuttaja ei ole selvillä.
4.Sairaalahoidossa olevalta tai hoitoon otettavalta potilaalta, jolla on hengitystieinfektion oireet.
5.Terveyden- ja sosiaalihuollon työntekijältä (pelastustoimi, kotihoito, pitkäaikaishoito ja hoiva mukaan lukien), jolla akuutin hengitystieinfektion oire (ei pelkkä nuha) JA edeltävästi ulkomaanmatka 14 vrk sisällä tai kontakti todettuun koronavirustapaukseen (molempien kriteerien täytyttävä)
6.Yli 70-vuotiaalta, joilla on akuutin hengitystieinfektion oireita, kuten kuume ja/tai yskä ja/tai hengenahdistus.
7.Pitkäaikaishoidon ja hoivan toimintayksiköissä, jos yksikössä epäillään hengitystieinfektioepidemiaa (työtekijöistä ja/tai potilaista yli 2 oireisia) ja aiheuttaja on epäselvä.
8. Henkilöltä, jolla on akuutin hengitystieinfektion oireet ja oleskellut 14 vrk edeltävästi Italiassa tai Itävallan Tirolissa.

Ellei henkilö ole saanut muita ohjeita, näytteenottoon hakeudutaan soittamalla omalle terveysasemalle tai sen ollessa suljettuna Päivystysapuun p.116 117. Osalla kunnista on palvelunumerot, joihin koronavirustartuntaa epäilevät voivat olla yhteydessä.​

Näytteenottokriteereiden muututtua ei testata henkilöitä, jotka eivät kuulu edellä mainittuihin ryhmiin. Jos henkilöllä on hengitystieoireita, mutta hän on hyväkuntoinen, hänen tulee olla kotona ja noudattaa yleisiä hengitystieinfektion kotihoito-ohjeita.

Päivystysapuun tai terveydenhuollon yksiköihin tulee olla yhteydessä ainoastaan, jos vointi on sellainen, että kotihoito-ohjeilla ei pärjää. Epäily koronavirustartunnasta ei ole enää syy soittaa Päivystysapuun tai terveysasemille. Päivystysapu-palvelun turhaa kuormittamista tulee välttää, jotta kiireellistä hoitoa tarvitsevat henkilöt saavat apua nopeammin.

Kaikki henkilöt, joilla on epäily koronavirustartunnasta tai influenssasta, tulee pysyä kotona oireiden alkamisesta vähintään viikon ajan. Jos oireet jatkuvat pidempään, tulee kotona pysyä oireiden ajan ja niiden loputtua vielä yhden oireettoman päivän ajan.​

Majakka