Paikallishistoriaa luutuurasta Porkkalan palautukseen

06.11.2019 15:28

Kategoria: Kulttuuri Museo

Kirkkonummen kulttuuritoimi järjesti 12.10.2019 paikallishistoriallisen teemapäivän ”1918 Kirkkonummen maisemissa”, osana Vaikea historia -sarjaa. Voit lukea päivästä lisää Liisa Kososen artikkelista Kirkkonummen Sanomissa.

Vuoden 1918 tapahtumien lisäksi kunnan kulttuuritoimen verkkosivuilla osoitteessa kirkkonummi.fi/paikallishistoriaa-kulttuuri on paljon asiaa paikallishistoriasta. Artikkelit lähtevät kivikaudesta noin 9000 vuotta sitten, jolloin ensimmäiset asukkaat saapuivat tälle alueelle.

Kalliomaalaukset Hvitträskin ja Juusjärven rantakalliossa ovat esihistorian kiinnostavimpia löytöjä Pohjois-Kirkkonummen Kauhalasta löytyneen n. 9000 vuotta vanhan luutuuran ohella.

KUVA Kirkkonummen luutuura, kuva Museovirasto

Keskiajan tapahtumista merkittävimpiä on harmaakivestä rakennetun kirkon valmistuminen Kirkkonummelle 1400-luvulla. Jotkut kirkon osat saattavat olla peräisin 1200-luvulta.

Kirkkonummen Porkkalan hylyistä kerrotaan kunnan paikallishistorian sivuilla seuraavaksi. Hylkyjä on tutkittu paljon paikallisin voimin ja sen tiedon perusteella alueelle perustettiin vuonna 2018 Porkkalan Hylkypuisto.

Majakat saavat arvoisensa esittelyn kunnan verkkosivuilla, sillä ensi vuonna vietetään Kallbådanin majakan 100-vuotissyntymäpäivää ja Rönnskärin majan 220-vuotispäivää. Näistä majakoista on tekeillä ensi vuonna valmistuva kirja ja elokuva.

KUVA Fredrik Wilhelm Malmström (1855-1918) osti Ragvaldsin tilan vanhemmiltaan marraskuussa 1882.

Tämän jälkeen päästään Kirkkonummen maatalouskulttuurin esittelyyn, jonka yhteydessä pääsee tutustumaan Ragvaldsin museoalueeseen sen omilla sivuilla osoitteessa kirkkonummi.fi/ragvalds. Huvilakulttuurin osuudessa esiin nousee maankuulu Hvitträskin museo.

Porkkalan vuokrakauden 1944-1956 monet vaiheet ovat itseoikeutetusti esillä paikallishistorian sivuilla, sillä toinen maailmansota muutti koko Kirkkonummen kehityksen suunnan. Sodan loputtua kaksi kolmasosaa Kirkkonummesta vuokrattiin Neuvostoliitolle merisotilaalliseksi tukikohdaksi.

Paikallishistorian sivuilta löytyy myös kartanoiden historiasta kertovan Eerikinpolun esite sekä Kirkkonummen keskustan historiaa esittelevä 18-sivuinen esite. Linkit löytyvät lisäksi historiallisiin karttoihin ja nimistöhistoriaan.

KUVA Kirkkonummen historialliset kartat ovat mielenkiintoisia.

Historiakartta