Pääseehän apu perille?

05.02.2019 21:00

Kategoria: Asuminen ja ympäristö Kadut ja tiet

Etelä-Suomen alueella talvi on kauneimmillaan ja lunta on tullut runsaasti, jopa haitaksi asti. Tämä tuntuu pelastuslaitosten arjessa siten, että perillepääsy apua tarvitsevan luokse hidastuu tai jopa estyy, jos kulkuväylät ovat tukossa lumen tai vaikka väärin pysäköityjen autojen vuoksi.

Kansalaisilta on tullut kyselyjä pelastuslaitoksille muun muassa siitä, miten pelastuslaitos pääsee kohteeseen, kun ei roska-autokaan ole päässyt paikalle.

Uudenmaan pelastuslaitoksilta toivotaan, että lumien auraamisessa huomioidaan pelastusajoneuvojen sekä ambulanssien esteetön kulku avun tarvitsijan luo. Pelastusteiden tehtävä on turvata pelastaminen ja pelastustiet kannattaa puhdistaa lumesta ensi vaiheessa. Kapeaksi käyneillä kaduilla pysäköidyt autot saattavat estää isomman ajoneuvon kulun. Jos tien reunat merkitään vaikka kepeillä, on kuljettajilla helpompi havaita tien linjat myös huonolla säällä.

Lumikasat estävät näkyvyyttä ja lumityökoneita on liikkeellä paljon, joten myös kevyenliikenteen kannattaa olla valppaana. Lapsia voi leikkiä lumikasojen sisällä, etenkin vanhemmille huomio, että muistuttavat lapsia lumikasoissa leikkien vaaroista ja myös kasojen poistajien huomio siihen, että lumikasassa voi olla lapsia lumilinnoissa.

Rakennuksen poistumisreitit, jotka johtavat ulos esim. rakennuksen takapuolelle, jossa ei ole talvikunnossapitoa, saattavat unohtua puhdistaa lumesta. Huomioitahan myös vanhukset, naapurisi, läheisesi, jotka tarvitsevat ehkä apua lumitöissä tai liikkumisessaan ulkona.

Kelien lämpeneminen lisää lumikuormien painoa katoilla ja erityisesti tasakatot sekä teollisuushallit ovat riskikohteita. Lumen määrää kannattaa tarkkailla ja lumen poistamisessa katoilta on suositeltavaa käyttää ammattilaisia.  Kattojen lumikuormista löytyy lisää tietoa ympäristöhallinnon sivuilta.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos

ambulanssi