Osastonhoitaja Anna-Lotta Aaltonen: Hyvä työyhteisö on kaiken perusta

30.10.2019 12:59

Kategoria: Info, asiointi, päätöksenteko ja hallinto Perusturva

Tapaamme Kirkkonummen terveydenhoitopalveluiden osastonhoitaja Anna-Lotta Aaltosen hänen työpaikallaan Kirkkonummen keskustan neuvolassa Toritiellä. Yksikköön kuuluvat neuvolatoiminta sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuolto.

Anna-Lotta on toiminut 20 vuotta kirkkonummelaisen terveydenhoidon parissa monissa eri työtehtävissä. -Aloitin kotisairaanhoidossa, sen jälkeen olen työskennellyt muun muassa terveyskeskusavustajana Veikkolan terveysasemalla, kouluterveydenhoitajana, lastenneuvolassa Masalassa sekä ehkäisyneuvolassa. Vuonna 2008 aloitin osastonhoitajan sijaisena, ja minut vakinaistettiin parin vuoden kuluttua, kertoo Anna-Lotta Aaltonen taustoistaan.

Toimivaa yhteistyötä

Anna-Lotta Aaltosen mukaan Kirkkonummi on kooltaan sellainen, että asioita pystytään oikeasti viemään eteenpäin ja kehittämään. Hyvä työyhteisö on hänen mukaansa kaiken perusta. -Vuorovaikutus toimii ja vaihtuvuus on melko vähäistä. Kirkkonummella on paljon lapsiperheitä, ja palveluita käytetään hyvin.  Teemme hyvää yhteistyötä muun muassa varhaiskasvatuksen ja koulujen kanssa. Tunnemme yhteistyökumppanit paremmin kuin metropolikaupungeissa, ja se helpottaa niin verkostoitumista kuin päivittäistä yhteistyötäkin merkittävästi.

-Olen todella tyytyväinen siihen, että kunta on viime vuosina lisännyt varhaisen tuen palveluita. Viime vuonna saimme neuvolapalveluihin kaksi uutta perheohjaajaa ja tänä vuonna neuvolapsykologin. Tämä tekee meidän yksiköstämme vielä vahvemman, kun voimme tarjota lapsiperheille tukea ja apua varhaisessa vaiheessa, iloitsee Anna-Lotta Aaltonen.

Suurimpana haasteenaan päivittäisessä työssään Anna-Lotta näkee jatkuvan kiireen. -Palvelukokonaisuus on iso, ja teemme paljon töitä myös yhteistyökumppaneidemme kanssa. Palveluketjun kehittämiseen liittyviä kokouksia on runsaasti, ja sähköposteja tulee välillä tulvimalla. Toki myös esimiestyöhön pitää varata riittävästi aikaa, sanoo Anna-Lotta. Hän on toiminut viime huhtikuusta lähtien myös esimiesten työsuojeluvaltuutettuna vakinaisen valtuutetun ollessa virkavapaalla.

Haluamme kulkea rinnalla

Terveydenhoitajan työ ja osaaminen on muuttunut vuosikymmenten aikana paljon. Uusia toimintamalleja on tullut käyttöön ja ammattitaidon ylläpitäminen vaatii säännöllistä tietojen päivittämistä. Erilaisten perheiden kohtaaminen, tarpeiden tunnistaminen ja niihin vastaaminen ovat jatkuvaa työtä. Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen ei onnistu kysymättä ja kuuntelematta, miten lapsi, nuori ja perhe voivat. 

Perheiden tarpeet ovat muuttuneet, ja etenkin jaksamiseen ja arjen toimivuuteen kiinnitetään yhä enemmän huomiota. -Nyt pureudutaan aiempaa syvällisemmin siihen, miten perheet jaksavat ja minkälaiselle tuelle on tarvetta. Haluamme kulkea rinnalla ja olla helposti lähestyttävä toimija. Meillä onkin hyvä kontaktipinta kuntalaisiin, kun suurin osa perheistä kuuluu neuvolapalveluiden ja kouluterveydenhuollon piiriin.

Suuria muutoksia tulevaisuudessa

Anna-Lotta Aaltonen odottaa tulevaisuutta ja sen tuomia muutoksia innostuneesti. -Uusi hyvinvointikeskus tulee valmistuttuaan olemaan todella iso juttu. Pääsemme hyvinvointikeskuksen myötä Kirkkonummen keskustan alueella saman katon alle ja saamme toimintaamme selkeitä synergia-etuja. 

Lisäksi Apotti-järjestelmä on tulossa vuoden päästä. -Se tulee muuttamaan muun muassa kirjaamis- ja ajanvarauskäytäntöjä. Olen täysin vakuuttunut, että Apotti tulee olemaan hyvä juttu. On aina hienoa, kun on mahdollista tehdä asioita paremmalla tavalla. Olen avoin muutoksille ja kiinnostunut uusista asioista, kertoo Anna-Lotta.  

Paljasjalkainen kirkkonummelainen

-Olen syntyperäinen kirkkonummelainen. Vietin muutaman vuoden Espoossa opintojen parissa, mutta lapseni syntymän myötä palasin takaisin juurilleni. Minulla on paljon ystäviä ja tuttuja Kirkkonummella. Tapaan paljon kirkkonummelaisia työni puolesta, mutta myös vapaa-ajalla toimiessani ryhmäliikuntaohjaajana.

-Mielestäni parasta Kirkkonummella ovat luonto ja meri. Kirkkonummen keskustan uudet suunnitelmat näyttävät mielestäni myös oikein hyviltä. Keskusta tulee muuttumaan tulevina vuosina tosi positiiviseen suuntaan. Kunta on myös sopivan kokoinen, ja palveluita on riittävästi saatavilla. Ja onhan Espoo ja Helsinki mukavan lähellä, jos tarvetta sinne päin liikkumiseen tulee, listaa Anna-Lotta Aaltonen kotikuntansa hyviä puolia juttutuokiomme lopuksi.

Haastattelu kuuluu Meillä töissä -juttusarjaan, jossa Kirkkonummen kunnan työntekijät kertovat omasta työstään.

Lue myös:

IT-asiantuntija Santeri Suomalainen: Ikuinen oppiminen on minun juttuni

Kirjastonhoitaja Sanna Pääkkö: Ihanaa, kun on työ, johon on aina kiva tulla

Anna-Lotta Aaltonen