Oppilasagentit yksi maailman innostavimmista innovaatioista opetuksessa

09.11.2018 13:07

Kategoria: Opetus Lapset Nuoret

Kansainvälinen voittoa tavoittelematon järjestö HundreED on nimennyt maailman 100 inspiroivinta perusopetuksen projektia maailmassa, ja Oppilasagentti-projekti on yksi niistä. Oppilasagentti-toiminta valittiin vuonna 2016 Suomen 100 inspiroivimman projektin joukkoon ja on nyt toista vuotta peräkkäin maailman 100 innostavimman innovaation joukkoon.   

Oppilasagentti-toimintaa on noin 100 koulussa ympäri Suomea. Kirkkonummella oppilasagentti.fi-yhteisöön on liittynyt Vuorenmäen, Masalan ja Gesterbyn koulut. Toimintaa on myös monessa muussakin koulussa. (Kuvassa oikealla oppilasagentti Veera Vuorenmäen koulusta esittelee oppilasagentti-toimintaa videon välityksellä HundrEDsummitin osallistujille)

HundreEDin tavoitteena on jakaa hyviä käytäntöjä ja innovaatioita eri maihin, ja sillä tavalla parantaa opetuksen tulevaisuutta koko maailmassa. Kaiken kaikkiaan tunnistettiin yli 1000 innovaatiota, ja niistä 160 valittiin tarkemman arvioinnin kohteeksi. Arvioinnin suoritti HundrEDin akatemia, joka koostuu asiantuntijoista, opettajista ja oppilaista 28 maasta.

Oppilasagentti-projekti valittiin mukaan 100 parhaan projektin joukkoon, koska se edustaa edelläkävijyyttä ja se on sovellettavissa eri maihin. Oppilasagentti-projektin tavoitteena on luoda uusia ketteriä menetelmiä koko koulun tieto- ja viestintäteknologian osaamiseen. Lisäksi tavoitteena on luoda oppilaille enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa koulun ja sen ympäristön toimintaan. Tavoitteena on myös osallistaa oppilaita ja sen myötä tarjota heille mahdollisuus onnistumisen elämyksiin ja omien taitojen kehittämiseen.

Kirkkonummen osalta oppilasagenttitoimintaa koordinoi sivistystoimesta Antti Sankala.

– Malli toteuttaa uutta opetussuunnitelmaa osallistamalla oppilaita aidoissa tilanteissa koko kouluyhteisön kehittämistyössä. Hyvänä esimerkkinä oppilasagenttien osallistamisesta oli tällä viikolla järjestetyssä HundredSummitissa oppilasagenttien pitämä englanninkielinen esitys kansainväliselle yleisölle. Ennen esitystä Nurmijärveläinen oppilasagentti Benjamin tosin auttoi aidossa tilanteessa laittamalla salin esitystekniikan äänet kuntoon, Sankala kertoo.

Benjamin ratkaisi esitystekniikkaan liittyvät ongelmat.

Valitut 100 innovaatiota edustavat erilaisia opetukseen liittyviä projekteja oppimisympäristöistä ja kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista aina yhteistoiminnalliseen oppimiseen ja pelillisyyteen opetuksessa. HundrED on perustanut nettisivuston, jossa opettajat ja muut kiinnostuneet voivat tutustua projekteihin ja arvioida niitä, sekä myös käyttää niitä.

Lue lisää Oppilasagenteista

Oppilasagentti Venla Vuorenmäen koulusta