Omatoimikirjasto suosittu Masalassa

24.09.2019 15:28

Kategoria: Kirjasto Seniorit Lapset Vapaa-aika Nuoret

Toukokuun alussa Masalan kirjasto avattiin uudestaan remontin jälkeen, ja silloin omatoimikirjastona. Samalla kirjaston aukioloajat pitenivät 62 tunnilla viikossa, ja kirjastossa voi käydä joka päivä klo 7–21 paitsi perjantaisin ja lauantaisin, jolloin kirjasto suljetaan klo 18. Kaikkina aikoina ei ole henkilökuntaa paikalla, mutta kaikki palvelut kuitenkin asiakkaiden käytössä, eli kirjastossa voi tavalliseen tapaan lainata ja palauttaa kirjoja, lukea lehtiä, käyttää tietokonetta ja noutaa varattuja kirjoja.

Asiakkaat ovat ottaneet uudistuksen kiitollisena vastaan. Yksi vakioasiakkaista on Anniina Sommarhem, joka tänä aamuna on kirjastossa 2,5-vuotiaan tyttärensä Aidan kanssa.

– Me käymme täällä koko ajan, Anniina naurahtaa. Käymme tosi usein aamuisin, kun vien vanhemmat sisarukset kouluun, ja joskus myös iltaisin, kun sisaruksilla on treenit tuossa kentällä. Jos on huono keli, niin tulemme tänne Aidan kanssa lukemaan kirjoja. Meille kirjaston muuttaminen omatoimikirjastoksi on ollut todella iso juttu.

Ensimmäisten neljän kuukauden aikana tehtiin noin 3000 omatoimista kirjastokäyntiä.

– Tiedämme käyntimäärät kirjautumisien kautta, mutta emme tietenkään tarkalleen mitä asiakkaat tekevät, kirjastonhoitaja Jaana Heimo kertoo. Mutta jätämme yleensä kaksi kärryä palautettaville kirjoille ja ne ovat usein ihan täynnä. Moni käy varmaan täällä myös lukemassa lehtiä ja käyttämässä tietokonetta.

Vaikka monet ovatkin pelänneet, että kirjastossa on levottomampaa kun ei ole henkilökuntaa paikalla, niin pelko ei ole toteutunut.

– Joskus on joku kirja tai lehti jäänyt pöydälle, mutta se nyt on ihan normaalia kirjastossa, Jaana Heimo sanoo.
Ja Anniina Sommarhem kertoo, että omatoimiaikoina kirjastossa on monesti vielä tavallista hiljaisempaa.

– Tämähän on välillä kuin huopatossutehdas! Itse olin kyllä ensin tosi skeptinen ja ajattelin, että voi olla aika levotonta, mutta olin väärässä. Etenkin aamuisin täällä on todella rauhallista. Iltapäivisin täällä on koululaisia, jotka odottavat kotiin tai harrastuksiin menemistä, mutta hekin ovat ihan hissukseen joko koneella tai omilla kännyköillä. Kirjasto on selkeästi turvallinen paikka viettää aikaa.

Masalan kirjastosta onkin tullut Sommarhemien ykköskirjasto.

– Meillä on myös kirjastokortti pääkaupunkiseudun kirjastoihin. Mutta ne ovat nykyään usein kauppakeskusten yhteydessä, ja siellä on niin paljon hälinää, että tulemme mieluummin tänne Aidan kanssa etsimään ja lukemaan kirjoja rauhassa.

Toinen ahkera kirjaston käyttäjä on Seppo Paaso, joka on nyt jo eläkkeellä, mutta joka aikaisemmin toimi yrittäjänä rakennuksessa, jossa kirjasto nyt toimii.

– Onhan se hienoa nähdä, miten tämä rakennus on muuntautunut keskeiseksi kylätaloksi, josta löytyy niin kirjasto kuin nuoriso- ja liikuntatiloja.

Seppo Paaso käy kirjastossa pari kertaa viikossa, lähinnä lukemassa lehtiä.

– Kirjat ovat minulle tosi tärkeitä, mutta niitä luen lähinnä kotona. Kirjastossa käyn lukemassa lehtiä, koska vaikka olen hyvin kiinnostunut historiasta, niin pitää myös seurata tämän päivän kehitystä.

– Minä olen todella tyytyväinen uusiin aukioloaikoihin. Käyn täällä usein iltaisin, se sopii minun rytmiini parhaiten. En ole kertaakaan törmännyt minkäänlaiseen epäasialliseen käytökseen omatoimiaikoina. Koululaiset voivat joskus olla iloisia, mutta niinhän heidän kuuluukin olla, Seppo Paaso naurahtaa.

Jotta pääsee käyttämään kirjastoa omatoimisesti, tulee rekisteröityä omatoimikäyttäjäksi. Sen voi tehdä missä tahansa Kirkkonummen kirjastossa, eli Veikkolassa, pääkirjastossa, lasten ja nuorten kirjasto Mestassa ja kirjastoautossa – ja toki Masalassa. Alle 15-vuotiaat tarvitsevat huoltajan suostumuksen. Koulujen ja päiväkotien opettajat voivat saada opettajakortin, jolla voivat tuoda koko ryhmän mukaansa kirjastoon.

Masalan kirjaston Jaana Heimo, Kirsi Vaintola ja Nina Serow toivottavat asiakkaat tervetulleiksi myös silloin, kun eivät itse ole paikalla.

Näin käytät omatoimikirjastoa:

  1. Rekisteröidy omatoimikirjaston käyttäjäksi, sen voit tehdä missä tahansa Kirkkonummen kirjastoista.
  2. Omatoimiaikana pääset sisälle kirjastoon asettamalla kirjastokortin viivakoodin ulko-oven luona olevaan lukijaan ja antamalla PIN-koodin.
  3. Toista sama toimenpide kirjaston sisäovella.
  4. Nauti hyvistä aukioloajoista!

Anniina ja Aida Sommarhem etsivät hyllystä Hiiru-kirjoja