Ohjeita koronaeristyksessä tai -karanteenissa olevalle
Kategoria: Info, asiointi, päätöksenteko ja hallinto Koronatilanne
Mitä eristyksellä tarkoitetaan?
Koronavirusepidemian rajoittamiseksi tartunnan saaneita henkilöitä on määrätty eristykseen.
Eristyksen tarkoituksena on estää koronaviruksen tarttuminen eteenpäin muihin ihmisiin. Eristyspäätös on tehty tartuntatautilain nojalla.
Eristyksen kesto
Eristyksen kesto kerrotaan sinulle, kun sinut määrätään eristykseen. Tartuntatautilääkäri tekee eristysmääräyksen ja kertoo eristyksen pituuden, joka on yleensä 10 vuorokautta.
Ennen eristyksen päättymistä pitää olla kaksi oireetonta päivää, eli kuume on poissa ja muut oireet ovat selvästi vähenemässä. Jos tartuntasi on todettu näytteenotossa ja olet oireeton, eristyksen kesto on 10 päivää näytteenottopäivästä lukien.
Tartuttavuus aika alkaa 48 tuntia ennen oireiden alkua, ja 10 vrk oireiden alun jälkeen (altistuneet kartoitetaan tältä ajalta)
Jos sinulla on kuumetta tai muita selviä oireita vielä yhdeksäntenä eristyspäivänä, ota yhteyttä Kirkkonummen terveysasemaan eristyksen jatkamiseksi. Jos oireesi ovat lieviä, etkä tarvitse jatkoa eristykseen, mutta tarvitset sairauslomaa, ole puhelimitse yhteydessä terveysasemalle tai työterveyshuoltoon.
Jos olet ollut oireeton kaksi päivää ennen eristyksen päättymistä, eikä sinulla ole oireita myöskään eristyksen päätyttyä, voit jatkaa elämää normaalisti, turvavälit, hyvän käsihygienian sekä maskisuositukset huomioiden.
Eristystä on noudatettava
Tartuntatautiviranomaisen määräämää eristystä on ehdottomasti noudatettava. Suomen lain mukaan karanteenin tai eristyksen rikkomisesta, vaikka ei toimillaan tartuttaisi ketään, voidaan rangaista terveydensuojelurikkomuksena sakkoon tai vankeuteen enintään kolmeksi kuukaudeksi.
Eristyksen ajan sinun pitää välttää lähikontakteja muihin ihmisiin ja pysytellä asunnossasi. Et saa mennä esimerkiksi työpaikalle, luun, päiväkotiin, harrastuksiin, kauppaan tai apteekkiin, koska näissä paikoissa lähikontaktia on vaikea välttää. Luoksesi ei saa tulla vierailijoita.
Tartuntariskin vähentämiseksi sinun pitäisi pysytellä erillään myös muista samassa taloudessa asuvista. Jos mahdollista, sinun olisi hyvä oleskella eri huoneessa kuin muut. Vältä fyysistä kontaktia, vaikka teillä olisi rokotussuoja. Hyvä käsi- ja yskimishygienia ovat tärkeitä.
Sinun on pidettävä riittävä turvaväli silloinkin, kun sinun on esimerkiksi pakko ulkoiluttaa koiraa tai viedä roskat.
Ensisijaisesti sinun tulee itse järjestää tarvitsemasi ruoka- ja lääkehuolto esimerkiksi tuttavien avulla tai tilaamalla. Jos kukaan ei voi hankkia sinulle ruokaa tai lääkkeitä, voit ottaa arkisin yhteyttä Toimarin kauppa-apuun, puh. 0401269787
Sairauden hoito
Sairaana ollessa lepo ja riittävä nesteiden nauttiminen on tärkeää. Kuumetta ja särkyä voit lievittää apteekista ilman reseptiä saatavilla lääkkeillä.
Jos sinulle tulee vakavimpia oireita, kuten hengenahdistusta ja yleistilanne heikkenee, soita arkisin Kirkkonummen terveysaseman takaisinsoittoon puh. 09-29683401 (ma-to klo. 8-15.30, pe klo. 8-15).
Muina aikoina soita Päivystysapuun, puh. 116 117. Välitöntä hoitoa vaativassa tilanteessa, esimerkiksi jos sinulla on äkillinen rintakipu, soita hätänumeroon 112.
Ansiomenetyksen korvaus
Eristyksen aiheuttaman ansiomenetyksen takia olet oikeutettu saamaan tartuntatautipäivärahaa. Sitä haetaan Kansaneläkelaitoksesta (Kela). Hakemuksen liitteeksi saat Kirkkonummen kunnan tartuntatautilääkärin kirjoittaman eristyspäätöksen. Eristyspäätös lähetetään sinulle kirjeenä tai salatulla sähköpostilla. Toimituksessa on tarkistuksesta johtuen useamman viikon viive. Sinun on laitettava vireille tartuntatautipäivärahahakemus Kelaan kahden kuukauden kuluessa siitä, kun sinut on määrätty eristykseen. Mikäli saat eristyspäätöksen myöhemmin, tee hakemus ajallaan ja ota Kelaan yhteyttä päätöksen saatuasi.
Lisätietoja saa osoitteesta www.kela.fi/tartuntatauti.
Lähikontakteihinne otetaan yhteyttä karanteenista
Kirkkonummen tartunnanjäljitys on yhteydessä ja pyrkii kartoittamaan lähikontaktisi ja määrittää heille karanteeniajat. Karanteenin kesto on 10 päivää lukien viimeisestä lähikontaktista sairastuneeseen. Sairastunut voi itse listata hänelle mahdolliset altistuneet henkilöt. Mahdollisesti altistuneille lähtee automaattisesti viesti mahdollisesta altistumisesta.
Ohjeita karanteenissa olevalle
Mitä karanteenilla tarkoitetaan?
Karanteeniin asetetaan henkilö, joka on saattanut saada tartunnan ollessaan lähikontaktissa sairastuneen henkilön kanssa. Hänen täytyy välttää kontakteja niin kauan, että taudin itämisaika on mennyt ohi.
Karanteenilla rajoitetaan terveen henkilön liikkumisvapautta. Sillä estetään tartuntoja mahdolliselta oireettomalta tartunnankantajalta muihin henkilöihin. Karanteenipäätös tehdään tartuntatautilain nojalla.
Karanteeniaika
Karanteeniajan kesto kerrotaan sinulle, kun sinut määrätään karanteeniin. Karanteeni kestää yleensä 10 vuorokautta viimeisestä altistumistilanteesta.
Mikäli saat oireita, hakeudu heti testiin.
Jos asut samassa taloudessa tartunnan saaneen kanssa, etkä voi välttää kontakteja häneen, karanteeniaika on 10 vuorokautta.
Jos ilmenee koronaan viittaavia lievempiäkin oireita, sinun pitää mennä testiin uudelleen, vaikka aiempi testitulos olisi ollut negatiivinen.
Jos olet oireeton ja sinulle on annettu exit-testi mahdollisuus, karanteenia voi lyhentää negatiivisella koronavirustestillä (exit-testi) mikä on otettu aikaisintaan kuudentena (6) päivänä altistumisesta.
Jos exit-testituloksesi on negatiivinen. Ota tällöin yhteyttä koronaneuvontapuhelimeen p. 0504140929 ma-to klo 8-15.30 ja pe klo 8-13 tai laita tekstiviesti p. 0401269115. Laita viestiin nimesi ja negatiivisen testituloksen päivämäärä. Viesteihin ei vastata virka-ajan ulkopuolella.
Miten karanteenissa tulee toimia?
Karanteenin aikana sinun on vältettävä lähikontakteja taloutesi ulkopuolisiin ihmisiin. Karanteenin ajan vietät asunnossasi. Voit mennä ulos, jos pystyt pitämään riittävän turvavälin muihin ihmisiin. Et saa mennä esimerkiksi työpaikalle, kouluun, päiväkotiin, harrastuksiin, kauppaan tai apteekkiin, koska näissä paikoissa lähikontaktia on vaikea välttää. Luoksesi ei saa tulla vierailijoita.
Lähipiiriisi kuuluvat henkilöt, jotka eivät itse ole olleet suorassa lähikontaktissa sairastuneen kanssa, voivat elää normaalisti. Lähipiiri ei tällöin ole karanteenissa, toisin kuin karanteeniin asetettu.
Ensisijaisesti sinun tulee itse järjestää tarvitsemasi ruoka- ja lääkehuolto esimerkiksi tuttavien avulla tai tilaamalla. Jos kukaan ei voi hankkia sinulle ruokaa tai lääkkeitä, voit ottaa yhteyttä Toimarin kauppa-apuun, puh. 0401269787
Jos sinulla on kysyttävää koronatartunnan oireista, soita koronavirusneuvontaan, puh. 0504140929 (ma-to klo 8-15.30 ja pe klo 8-13) tai tartuntatautihoitaja@kirkkonummi.fi
Karanteenin aikana ei voi mennä koronarokotukseen.
Mitä tehdä, jos karanteenissa olevalle henkilölle tulee oireita?
Karanteenissa olevan tulee seurata mahdollisten oireiden kehittymistä. Jos sinä tai lapsesi saatte karanteeniaikana koronavirustartuntaan viittavia lieviäkin oireita, hakeutukaa viivyttelemättä testiin.
Koronatartunnan oireet
Koronavirustaudille tyypillisiä oireita ovat esimerkiksi kuume, yskä, päänsärky, pahoinvointi, ripuli, lihaskipu, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus, haju- tai makuaistin menetys.
Miten varaan ajan karanteenissa koronavirustestiin?
Helpoiten voit varata ajan koronatestiin koronabotista
Testiajan voi varata oireettomana koronabotti.hus.fi ja vastaamalla kyllä kysymykseen "Oletko kotikaranteenissa ja ohjattu oireettomana näytteeseen”.
Voiko karanteenin aina toteuttaa kotona?
Karanteenin voi yleensä toteuttaa kotona. Jos kotona kuitenkin asuu vastustuskykynsä tai sairautensa vuoksi erittäin hauras henkilö, voidaan joutua harkitsemaan muita vaihtoehtoja. Tämä johtuu siitä, että karanteenissa oleva voi sairastua ja sairaus tarttua eteenpäin.
Miten kotikaranteenissa olevat käyvät koulua?
Jos lapsi on kotikaranteenissa, lapsen koulu antaa ohjeet opetuksen järjestämisestä.
Miten karanteenin aikainen ansionmenetys korvataan?
Karanteenimääräyksen aiheuttama ansiomenetys korvataan sinulle tartuntatautipäivärahana. Voit hakea sitä Kansaneläkelaitoksesta (Kela). Hakemuksen liitteeksi saat Kirkkonummen kunnan tartuntatautilääkärin kirjoittaman karanteenipäätöksen. Karanteenipäätös lähetetään sinulle kirjeenä tai salatulla sähköpostilla. Toimituksessa on tarkistuksesta johtuen useamman viikon viive. Sinun on laitettava vireille tartuntatautipäivärahahakemus Kelaan kahden kuukauden kuluessa siitä, kun sinut on asetettu karanteeniin. Mikäli saat karanteenipäätöksen myöhemmin, tee hakemus ajallaan ja ota Kelaan yhteyttä päätöksen saatuasi.
Lisätietoja saa osoitteesta www.kela.fi/tartuntatauti.