Ohjaamon TE-tuki Emmi Juutilainen auttaa nuoria polun päähän

05.10.2020 08:47

Kategoria: Työllisyys Palvelut Ohjaamo Nuoret Perusturva

Mitä ihmettä minusta tulee isona? Mistä löydän sen ensimmäisen työpaikan? Mitä, jos en löydäkään? Saanko jotain tukea? Tai asunnon? Ja miten ihmeessä nämä paperit oikein pitäisi täyttää? Apua, mikä tää selvityspyyntö oikein on?

Urapolun alku saattaa olla kivinen ja opintopolun päätä voi olla vaikea edes löytää. Vanhemmat eivät aina osaa auttaa edes silloin, kun nuorella olisi halua kuunnella vanhempiaan. Työn, asunnon ja opiskelupaikan löytäminen on vaikeaa ja yhteiskunnan palveluista ei tahdo löytyä oikeaa tietoa, jos ei tiedä, mitä hakea.

Onneksi Kirkkonummella on saatavilla asiantuntevaa ja iloista apua alle 30-vuotiaiden nuorten ongelmiin. Ohjaamo tekee kaikkensa, että polun pää löytyisi.

Kirkkotallintiellä, Ohjaamon mukavilla sohvilla juodaan kahvia ja etsitään yhdessä nuoren kanssa ratkaisuja aikuistumisen haasteisiin, oli kyse sitten asunnon, työn tai opiskelupaikan etsimisestä, tietokoneriippuvuudesta, ihmissuhdesolmuista tai vaikka huumeista ja rikosseuraamuksista.

Yhtenä auttajista ja tienetsijöistä toimii TE-toimiston Kirkkonummelle lähettämä Emmi Juutilainen. Hän osaa kertoa työttömyysturvaan ja työnhakuun liittyvistä asioista ja siitä, millaista apua on saatavilla, millaisia papereita milloinkin pitää täyttää ja mitä velvollisuuksia ja oikeuksia nuorilla työnhakijoilla on.

Hymyilevä Emmi ei ole mikään pelottava TE-täti, joka vain sanelee, mitä nuoren on tehtävä. Emmin mukaan TE-toimistojen joskus tuskaiselta tuntuvan byrokratian taustalla on aina halu auttaa ihmisiä – ja juuri siksi hän nauttii Ohjaamon kohtaamisista. Se ei kuitenkaan tarkoita, että Emmi voisi oikoa lain kiemuroita ja virkavelvollisuuksia: hänellä on auttajan ja valvojan kaksoisrooli. Onneksi TE-toimiston roolissa korostuu nykyisin auttaminen enemmän kuin koskaan ennen.

Aiemmin tiedottamista opiskellut Emmi on työskennellyt eri paikallislehtien ja eri järjestöjen palveluksessa. Keväällä hän kuitenkin päätti vaihtaa kirjoittamisen konkreettisempaan auttamiseen ja hakeutui TE-toimiston palvelukseen. Viime kesän hän työskenteli Espoon Ohjaamossa ja siirtyi sieltä Kirkkonummelle.

Kirkkonummella yhteistyöverkosto toimii

Ohjaamoita on ympäri maata ja niillä kaikilla on samat perustoiminnot, mutta toimistoilla on myös omia paikallisia piirteitä. Emmin mielestä Kirkkonummella on mukava työskennellä, koska toimivien yhteistyöverkostojen ansioista nuoria pystyy oikeasti auttamaan. Toimari, kunnan sosiaalityö ja työllisyyskoordinaattori, peruskoulut ja lukiot, Omnia, Luksia, Luckan, etsivä nuorisotyö, paikalliset yritykset ja Nuorisoasuntoliitto tekevät aktiivista yhteistyötä. Pienessä kunnassa verkottuminen on helppoa, kun toimijat tuntevat toisensa ja ymmärtävät paikallisia olosuhteita.

Emmi haluaa kannustaa nuoria työkokeiluihin, sillä niistä saa kokemusta, jota työnantajat arvostavat. Kokeilujen avulla nuori oppii myös tuntemaan sekä itseään että työmarkkinoita: on helpompi löytää oma suunta, kun tietää, missä viihtyy ja mikä kiinnostaa – tai mikä ei ainakaan ole oma juttu.

Myös kaikki opiskelu on Emmin mielestä hyödyllistä, vaikka oma ala ei vielä olisikaan selvinnyt. Uuden oppimisesta on aina hyötyä, ja opiskelupaikkaa voi vaihtaa, jos oikea suunta selviää myöhemmin. Tärkeintä on, ettei kynnys opintoihin tai työntekoon pääse kasvamaan liian korkeaksi, jos nuori joutuu olemaan liian pitkään toimettomana.

Ohjaamossa työskentelyssä on parasta se, että näkee, kuinka moni oikeasti pääsee eteenpäin ja saa otteen omasta elämästään. Nuorten ihmisten kohtaaminen kasvokkain on sen verran palkitsevaa, että Emmi harkitsee jopa uudelleen kouluttautumista sosiaalialalle joskus tulevaisuudessa.

Unelmointi on tärkeää, Emmi sanoo. Se antaa suunnan, johon pyrkiä. Eikä haittaa, vaikka unelmat vaihtuvat, sillä uusien polkujenkin varrella on paljon mielenkiintoista.

Emmi Juutilainen