Nuorisotyö raiteilla työ tavoitti loppukesän aikana lähes 650 nuorta

13.08.2020 14:28

Kategoria: Nuoriso- ja liikuntapalvelut Nuoret

NTR eli nuorisotyö raiteilla työntekijät jatkoivat jalkautumista heinäkuun puolesta välistä eteenpäin. Jalkautumista toteutettiin viisi kertaa viikossa ja koulujen alkamisviikonloppuna tehostetusti perjantaina sekä lauantaina yömyöhään paikoissa, mihin nuoret kokoontuvat. Pääsääntöisesti NTR liikkui keskustassa, Masalassa ja Veikkolassa. Tämän lisäksi jalkauduttiin rantaradalla sekä Espoon puolella ostoskeskuksissa, joka toteutettiin osaksi yhteistyössä Espoon nuorisotyö raiteilla työntekijöiden kanssa. Loppukesän aikana nuoria ja nuoria aikuisia tavoitettiin melkein 650.

Kesän jalkautumisen tavoitteena oli viedä nuorisotyötä enemmän sinne, missä nuoret liikkuvat ja viettävät aikaansa, mm. raiteet, asemat ja kauppakeskukset. Nuorten kanssa juteltiin paljon koulun alkamisesta, vallitsevasta koronatilanteesta ja vaihdettiin kuulumisia. Toki samalla muistutettiin mm. nuoria kokoontumisrajoitteista, turvaväleistä ja liikennekäyttäytymisestä.

Syksystä lähtien Kirkkonummen NTR-tiimissä työskentelee erityisnuorisotyöntekijä Eija Rajavaara, ehkäisevä päihdetyöntekijä Katri Lahtinen ja ruotsinkielinen nuoriso-ohjaaja Rafaela Nyholm. Tämän lisäksi nuorisotyöntekijät jalkautuvat tarvittaessa eri puolille Kirkkonummea paikkoihin mihin nuoret kokoontuvat ja tarvittaessa tuemme alueellista nuorisotyötä reagoimalla nopeasti nuorisoilmiöihin. Jalkautumisen tavoitteena on kohdata niitä nuoria, joita ei tavoiteta muilla toiminnoilla. Näiden nuorten ääni halutaan saada kuuluviin ja samalla halutaan lisätä aikuisten ja nuorten keskinäistä ymmärrystä. Jalkautuessa nuorisotyöntekijät myös kartoittavat nuorten liikkumista.

Mitä jalkautuva nuorisotyö on?

Jalkautuva nuorisotyö on nuorisotyöntekijöiden jalkautumista kaduille ja asuinalueille sekä muille julkisille ja puolijulkisille paikoille, kuten asemille ja kauppakeskuksiin. Nuorisotyöntekijät ottavat keskustelukontaktia nuoriin ja pyrkivät toiminnallaan nuorten hyvinvoinnin turvaamiseen, yhteisymmärryksen lisäämiseen ja yleisen turvallisuuden tunteen parantamiseen. Erilaisin nuorisotyöllisin keinoin voidaan tarvittaessa pyrkiä myös vaikuttamaan nuorten käyttäytymiseen. Nuorisotyö ei kuitenkaan toimi järjestyksenvalvojana tai joukkojen hajottajana, vaan toimii edelleenkin nuoria varten.

NTR