Näillä samoilla teillä on kuljettu kauan – Tiesitkö, että Kirkkonummen vuosipäivä voisi olla 21.3.?

19.03.2021 10:00

Kategoria: Asuminen ja ympäristö Kulttuuri Nuoriso- ja liikuntapalvelut

Ensimmäinen säilynyt asiakirja, jossa mainitaan Kyrkslätt, Kirkkonummen pitäjän nimi, on päivätty Pyhän Benedictuksen päivänä 21.3. 1330.  Ensi sunnuntaina voidaan siis juhlistaa Kirkkonummen historiallista 691-vuotispäivää.

Pyhä Benedictus Nursialainen (480–543 jaa.) tunnetaan läntisen luostarilaitoksen perustajana.  21. maaliskuuta on hänen muistopäivänsä.

- Kyseisessä asiakirjassa mainitaan myös Kirkkonummen silloinen kirkkoherra Ernwast eli Ervast. Tämän kirkkoherran mukaan on nimetty Kirkkonummen keskustan keskeinen katu Ervastintieksi, kertoo kulttuuritoimenjohtaja Maaret Eloranta.

- Vuodelta 1346 on peräisin toinen asiakirja, jossa kirkkoherran veli Laurentius ja hänen lankomiehensä Vichingus ja Olauus hyväksyvät sen, että edesmenneen kirkkoherran irtain ja kiinteä omaisuus, kuten hänen omistamansa Överbyn tila, menevät kirkon rakentamisrahastoon, jatkaa Eloranta.

Keskiajalta periytyy myös ns. Kuninkaantien reitti Turusta Viipurin. Se kulkee Kirkkonummenkin halki. Sitä pitkin tuo ensimmäinen tunnettu kirkkoherrakin lie kulkenut Överbystä kirkolle mennessään.

Linkki videoon https://www.youtube.com/watch?v=SsccxPFfakE

Tämä sisältö ei näy, sillä evästeiden käyttöä ei ole hyväksytty.

Kuninkaantie

Keskiaikainen kirkkopitäjä

Kulttuuritoimenjohtaja Maaret Eloranta  kertoo tarinaa Överbyn sillalla.