MyHobby- ja TALENT-harrastusryhmät uusi yhteistyömuoto seurojen ja kunnan välillä

24.04.2019 10:25

Kategoria: Lapset Nuoriso- ja liikuntapalvelut Nuoret

Kirkkonummen kunnassa lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksia kehitetään eri tavoin. Jo nyt kunta tekee paljon yhteistyötä paikallisten seurojen kanssa, mutta yhteistyötä halutaan kehittää entisestään. Yhteistyön edistämiseksi on kehitetty uusi toimintakonsepti MyHobby- ja TALENT-harrastusryhmät lapsille ja nuorille.

MyHobby- ja TALENT-ryhmien ajatuksena on, että ne ovat avoimia kaikille ja maksuttomia osallistujille. MyHobby-ryhmät voivat olla suunnattu kouluikäisille lapsille ja nuorille ja TALENT-ryhmät puolestaan lapsille ja nuorille, jotka tarvitsevat erityistä tukea. Itse toiminta on yhdistyksen järjestämää, ja kunta ostaa toiminnan yhdistykseltä, varaa tilat ja tukee yhdistystä muillakin tavoin. Itse harrastuksen voivat liittyä esimerkiksi musiikkiin, kädentaitoihin, liikkumiseen, lukemiseen, kirjoittamisen, tutkimiseen jne.

Tämän lukuvuoden aikana on järjestetty ensimmäinen pilottiryhmä yhteistyössä Kirkkonummen Urheilijat ry:n kanssa. Kyseessä oli liikunnallinen TALENT-ryhmä lapsille, jotka tarvitsevat erityistä tukea. Ryhmä tuli heti täyteen, ja kokeilu oli kaiken puolin onnistunut.

Erilaiset laululeikit, hipat ja liikuntaleikit ovat erityisesti olleet Talent-ryhmäläisten mieleen. Tehtävä- ja taitoradoilla jokainen saa opetella liikuntataitoja omalla tasollaan ohjaajan avustamana.

– Meistä yhteistyö kunnan kanssa on ollut sujuvaa ja selkeää. Teimme kirjallisen sopimuksen toiminnan järjestämisestä. Sopimuksessa on eritelty toiminnan järjestämiseen liittyvät vastuut ja velvollisuudet, Susanna Huusko KirkU:sta kertoo. Kunnan erityisryhmien liikunnanohjaaja Bea Söderholm oli asiantuntija-apuna aluksi tarvittaessa ja Bealta saimmekin tietoa moniin huomioitaviin asioihin alkuvaiheessa. On ollut tärkeää, että meillä on tarvittaessa ollut mahdollisuus taustatukeen ja konsultaatioapuun.

Myös se, että kunta on ostanut seuralta palvelun, on antanut tarvittavan lisävarmuuden uuden toiminnan käynnistämiselle.

– Ilman vapaa-aikapalveluiden pyyntöä lähteä pitämään erityistukea tarvitsevien lasten ja nuorten liikuntaryhmää, emme olisi tätä ryhmää rohjenneet laittaa yksin käyntiin, Susanna Huusko sanoo.

Nyt kunta hakeekin lisää yhteistyökumppaneita harrastusryhmien järjestämiseen.

– Eri toimijoiden välinen yhteistyö harrastustoiminnassa on suuressa roolissa, yhdessä tekemällä saamme mahdollisimman laajasti mahdollisuuksia lapsille ja nuorille harrastaa ja osallistua, harrastuskoordinaattori Sanna Korkelainen toteaa. Kirkkonummella tuotetaan jo nyt paljon laadukasta harrastustoimintaa lapsille ja nuorille, ja yhdistykset ja järjestöt tuottavat niistä merkittävän osan.

Jos seurasi on halukas järjestämään MyHobby- tai TALENT-ryhmiä, ota yhteyttä harrastuskoordinaattori Sanna Korkelaiseen puh. 0400 752 294 tai harrastustoiminta@kirkkonummi.fi

Lapsi harjoittelee rekillä ja ohjaaja auttaa häntä. Tunneilla on kehonhallintaa ja ketteryyttä haastavia tehtäviä telineillä ja permannolla.