Muu kulutus

1. Muista lajitella jätteesi niin säästät luontoa

Lajittelemalla jätteesi oikein säästät luonnonvaroja, sillä useat jätemateriaalit voidaan hyödyntää uudelleen uusien, kierrätettyjen materiaalien valmistukseen tai energiantuotantoon. Katso täältä ohjeet oikeaoppiseen lajitteluun.

2. Suosi aineettomia lahjoja tavaran sijaan

Kun harkitset lahjan ostoa jonkin juhlapäivän tai muun muistamisen kunniaksi, harkitse aineetonta
lahjaa tavaran sijaan:

  1. Panosta palveluihin ja elämyksiin
    Aineeton lahja voi olla esim. lahjakortti hemmotteluun, teatteriin tai kielikurssille. Aineettomat lahjat eivät kerrytä turhaa tavaraa nurkkiin ja moni arvostaa elämyksiä tavaraa enemmän. Helsingin sanomien vuoden 2018 uutisjutussa on listattu hyviä ideoita materiaalittomille lahjoille. Vain mielikuvitus on rajana!

  2. Anna lahjaksi aikaa
    Lahjaksi ei ole välttämätöntä aina ostaa jotain uutta ja hankkia tavaraa, jota ei tarvita. Tavaraakin arvokkaampaa on yleensä aito läsnäolo ja yhteinen tekeminen. Lahjaksi voitkin luvata laatuaikaa lähimmäisesi kanssa, esim. retken, yhteisen kokkausillan tai muun tekemisen muodossa. Lisää ideoita: www.annajotainmuuta.fi

  3. Lahjoita hyvään tarkoitukseen
    Jos lahjaa on vaikea keksiä ja lahjan vastaanottajalla on jo kaikenlaista, harkitse kuluttamisen sijaan lahjarahojen sijoittamista hyvään tarkoitukseen. Tue tutkimusta, toimintaa tai organisaatiota – vaihtoehtoja on monia. Ilmastotyötä voi tukea esim. kansallisen hiilipörssin tai luonnonperintösäätiön kautta.

3. Laske oma hiilijalanjälkesi

Sitran kehittämä elämäntapatesti auttaa sinua tunnistamaan, mistä merkittävimmät päästöt arjessasi syntyvät ja miten niitä voisi vähentää.

Arjen hiilijalanjäljen laskemiseksi voit hyödyntää myös SYKE:n kehittämää yksityiskohtaisempaa Ilmastodieetti-laskuria. Ilmastodieetti-laskuriin pääset tästä.

Laskurien avulla voit mitata oman hiilijalanjälkesi eli elämäntapojesi ilmastopäästöt ja saada vinkkejä siihen, miten pienentää hiilijalanjälkeä.