Monikielisyys haasteena kulttuurin tarjonnassa

21.10.2019 15:19

Kategoria: Kulttuuri

Kirkkonummen kulttuuristrategian keskustelutilaisuuksien sarjassa oli vuorossa teema ”Kotikieli ja kulttuuri”. Kulttuurikeskus Luckanissa torstaina järjestetyssä tapahtumassa pohdittiin sitä, mitä haasteita monikielisyys tuo kulttuuritapahtumiin.

Kotikieliriihen aluksi kyseltiin osanottajilta, mitä kieliä heillä käytetään kotona ja työpaikalla. Eksoottisin kotikieli oli iranilainen farsi. Kaikkiaan Kirkkonummella puhutaan yli 70 eri äidinkieltä.

Omalla kielellä tapahtuvaa toimintaa on haasteellista löytää. Riihessä pohdittiin suomen, ruotsin ja englannin kielillä kulttuurin tulevaisuutta Kirkkonummella.

Kulttuuririihi 4

Kulttuurikeskus Luckan on hyvä esimerkki tilasta, jossa kaiken ikäiset ja kieliset kirkkonummelaiset voivat kohdata vaikkapa maalausharrastuksen parissa. Kieliriihen alla järjestettiin maalaustyöpaja akryyliväreillä.

Uusi kirjasto herättää toiveita

Tilaisuudessa perättiin myös sellaisia tiloja, joissa eri ikäiset ja kieliset ihmiset pääsevät kohtaamaan. Nykyään on erikseen nuorisotaloja ja iäkkäämpien keskuksia, mutta vielä parempi olisi, jos kaikki pääsisivät samoihin tiloihin kohtaamaan toisiaan ja toimimaan yhdessä.

Kirkkonummen uuden kirjaston suhteen asetettiin suuria toiveita siitä, että siitä muodostuu kaiken kielisten ja ikäisten kirkkonummelaisten kohtaamispaikka, rento olohuone. Ja että se on tarpeeksi myöhään avoinna joka päivä.

Musiikkia, kuvataidetta, tanssia ja muuta vastaavaa kulttuuria haluttiin uudessa kirjastossa esille niin, että jokainen kirkkonummelainen voi sitä luoda tai nauttia.

Kulttuuririihi 4

Yhteistyön merkitystä korosti kieliriihessä nähty hieno lapsiryhmän musiikkiesitys, joka on lähtöisin kansalaisopiston ja Luckanin yhteisestä lasten musiikkikurssista.

Kulttuuria kaikkialle, myös ulkosalle

Keskusteluissa pohdittiin, kuinka raja-aitoja eri kieliryhmien välillä voitaisiin madaltaa. Kulttuurin tiloja voitaisiin saada tehokkaampaan käyttöön, kun kuntalaiset rohkeasti lähestyvät itselleen vieraan kielen järjestöjä yhteisen toiminnan merkeissä.

Tehokasta tilankäyttöä pohdittiin myös ekologisuuden kannalta. Uudet tilat on syytä suunnitella monikäyttöisiksi siten, että niissä otetaan huomioon myös kulttuuritoiminnan tarpeet. Myös puistojen ja muiden yhteisten alueiden kulttuurikäytön kehittäminen kesäkaudella olisi tervetullutta.

KUVATEKSTI: Kulttuurikeskus Luckanin toiminnanjohtaja Jenny Paajes (vas.) innostui itsekin maalaamaan akryyliväreillä työpajassa.