Masalan nuorisotila 20 vuotta

01.11.2018 12:34

Kategoria: Nuoriso- ja liikuntapalvelut Nuoret

Masalassa juhlittiin lauantaina 27.10. nuorisotilan 20-vuotista taivalta sekä muisteltiin menneitä.

Juhlat avasi rennolla kitara ja lauluesityksellään Masalan oma hymypoika Eero Sintonen. Eero on paikallisia ”entisiä nuoria” ja on itsekin aikoinaan käynyt nuokkarilla, niin kuin heidän perheestään kaikki sisarukset.

”Tämä tila on toiminut jo 20-vuotta nuorten kokoontumispaikkana. Sille matkalle mahtuu monenmoista tarinaa, iloa, surua ja lukuisia merkittäviä ystävyys- ja ihmissuhteita. Kaikki se kertoo mielestäni siitä, miksi tällaiset monitoimitilat ovat ehdottoman tärkeitä Masalan kaltaisissa lähiöissä. On äärimmäisen tärkeää, että lapsilla ja nuorilla on paikka, jossa voi viettää vapaa-aikaa ikätovereiden kanssa turvallisessa ja päihteettömässä ympäristössä”, toteaa tilassa työskentelevä nuoriso-ohjaaja Sanna Korkelainen.

”Ehkä myös Eeron lapset jonain päivänä alkavat käymään nuorisotilalla. Tämä ympyrä on jo tavallaan minun työhistorian aikana pyörähtänyt kerran ympäri” sanoo Korkelainen. ”Meillä käy täällä sellaisia lapsia ja nuoria, joiden vanhemmat aikoinaan itse nuorina kävivät täällä. Mielestäni se kertoo siitä, että toimintamme kestää aikaa, se on iso kunnianosoitus ja parasta palautetta tästä pitkäjänteisestä työstä, mitä tällä alueella on tehty”, toteaa Korkelainen.

Nuorisotilan juhlissa vieraili pitkälle toista sataa vierasta, nuorin juhlijoista oli varmasti kolmeviikkoinen tuore masalalainen poikavauva, hieman vanhemmalta juhlaväeltä puolestaan kuultiin mielenkiintoisia tarinoita talon historiasta ja siitä, miten ison työn takana nuorisotilan perustaminen aikoinaan oli. ”Tällaiset monitoimitilat on tärkeitä paikkoja ihmisten kohtaamisille, meillä on hyvin vahva kokemus siitä, että alueen kaikki toimijat; koulut, nuorisotila, kirjasto, yhdistykset ja järjestöt puhaltavat yhteen hiileen erityisesti lasten ja nuorten hyvinvointiin liittyvissä asioissa”, jatkaa Korkelainen.

Tämä yhteisöllisyyden esiintuominen tuli ihanasti esille myös juhlapuhujien puheissa.

Puheiden pitämisen aloitti asukasyhdistyksen pitkänlinjan toimija; Sakari Kuokkanen, joka toimii yhdistyksen puheenjohtajana. Sakari on ollut alueella pitkään, hän muistelee kahdenkymmenen vuoden takaisia avajaisia ja nuorten Masalaa, sitä kuinka tärkeää on, että nuoret viihtyvät omalla kylällä.

”Masalan vetovoima ei ole noista päivistä hiipunut”, Kuokkanen sanoi kiittäessään Masalan aktiivisia nuoria ja nuorisotilan ohjaajia.

Masalan asukasyhdistyksestä Sakari Kuokkanen ja Petra Vairimaa.

Nuorisotoimenjohtaja Seppo Savikuja kertoi historiasta ja kuulijoille varmasti valkeni se, että aikoinaan monitoimitalon saaminen Masalaan ei ole todellakaan ollut itsestäänselvyys. Savikuja muisti puheessaan henkilöitä, jotka ovat tehneet merkittävää työtä nuorten eteen. Erityisen koskettavaa oli, kun Seppo muisteli jo edesmenneen Jussi Pesolan panosta Masalalaisten nuorten ja monitoimitalon hankkeen eteen. Kunnianosoituksena Pesolan tekemää työtä kohtaan Savikuja huomioi Pesolan lesken Sirpa Pesolan juhlakukilla. Savikuja oli puheessaan mietteliäs muistellessaan ”Olisiko tätä hanketta koskaan saatu maaliin ilman Jussi Pesolaa?”.

Nuoria juhlapuheissa edustanut, nuorisotilalla käyvä Masalalainen 9-luokkalainen Tiia Puisto kertoi juhlavieraille nuorisotilan tärkeydestä ja siitä miksi nuoret käyvät ja viihtyvät nuokkarilla. Tiia on päässyt kartuttamaan kokemuksia kymmenen muun nuokkarin nuoren kanssa tavallisen arkisen ympäristön ulkopuolelle nuorisovaihto-projektin kautta. Nuorisovaihto vei masalalaiset aina Ranskan Pariisiin sekä Fontanesiin asti. ”Projekti toi mukanaan uusien tuttavuuksien lisäksi unohtumattoman kokemuksen”, Tiia Puisto kertoo yleisölle.

Kaksi viimeisintä juhlapuhetta pidettiin tilan entisen työntekijän Mari Tabellin sekä nykyisin Masalassa vastaavana nuoriso-ohjaajana työskentelevän Mikko Kärpän toimesta.

Mari Tabell on ollut avaamassa tilaa, itseasiassa Tabell oli jo ennen nykyistä monitoimitalon nuorisotilaa, mahdollistamassa nuorille yhteisiä hetkiä ja turvallista aikuiskontaktia vanhassa Framnäsintien kerhohuoneessa. Hän muisteli puheessaan nuorten voimakasta yhteisöllisyyttä ja sitä miten isoon tarpeeseen tilat avattiin vastaamaan. Nuoria kävi pienessä kerhotilassa viikonloppuisin 70–90 illassa. Entiset, nykyisin jo pitkälle aikuisikään ehtineet silloiset nuoret muistavat Marin ”Tätsynä”, joka osasi olla lempeästi tiukka ja joka puolustaa nuoria koko sydämellään, vaikka työskenteleekin nykyään varhaiskasvatuksen puolella.

Nuoriso-ohjaajat puhuivat nuorisotalon elämästä, siitä menneestä ja tästä nykypäivästä. Muistoja, kokemuksia, sekä nuorison fiilistelyä.

Paljon on asioita muuttunut ja toisaalta paljon myös pysynyt samana vuosien vieriessä eteenpäin.
Mikko Kärppä kertoi puheessaan, että on tyytyväinen siihen, että Masalan alueella on pystytty tekemään pitkäjänteistä työtä luotettavassa työympäristössä. ”On ollut onni, että meillä on ohjaajia, jotka ovat saaneet työskennellä pitkään yhdessä. Hyvä kantava pohja tälle työlle kuitenkin rakennetaan yhdessä ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa, ja siihen meillä on ollut yhdessä mahdollisuus vaikuttaa.”

Masalan nuorisotilan Härkänelikoksi itsensä tituleerannut ohjaajakaarti on nähnyt ja kokenut yhdessä nuorisotilan arkea tällä kokoonpanolla jo kymmenen vuoden ajan. ”Käy meillä nykyään täällä joka viikko onneksi muitakin huippuja ohjaajia töissä, niin nuoret ei ihan heti kyllästy näihin samoihin naamoihin”, naurahtaa Korkelainen.

Nuorisotilan juhlissa nähtiin paljon vieraita, entisiä nuoria, nykyisiä tilan kävijöitä, päättäjiä, kunnan virkamiehiä, työntekijöitä vuosien takaa, kaiken ikäisiä alueen asukkaita, koulujen edustajia, järjestöjen sekä yhdistysten toimijoita. Juhlissa oli hyvä ja lämmin tunnelma, paljon keskustelua, hyviä muistoja, tulevaisuuden suunnittelua ja iloa.

Valmistautuminen juhlapäivään aloitettiin hyvissä ajoin. Meille on ollut tärkeää, että nuoria osallistetaan mukaan mahdollisimman paljon juhlapäivään liittyvissä asioissa.  Nuoret ovat saaneet valita juhlissa toistuvaa värimaailmaa, tehdä koristeita, kasata näyttelytilaa ja ihan konkreettisesti auttaa juhlissa tarjoilujen ja järjestelyiden kanssa. On myös ollut ilo, että niin moni tilassa toimiva taho ja ihmiset ovat halunneet olla mukana auttamassa. Se kertoo paljon masalalaisten yhteistyön toimivuudesta.

Viikkoa ennen juhlia kaksi graffititaiteilijaa kävi taiteilemassa nuorisotilaan uuden taideteoksen 20-vuotisjuhlien kunniaksi. Taideteos pidettiin visusti piilossa kokonaisen viikon ajan. Graffitiartistit Ninakuu Kirkkonummelta sekä Vantaalainen Sellekhanks tekivät erittäin upeaa työtä. Nuorten pelihuoneeseen maalattiin tilaan täydellisesti sopiva maalaus. ”On kutkuttavaa ajatella, että tämä työ saattaa olla tässä seuraavat 20-vuotta tilaa käyttävien ilona”, nuoriso-ohjaajat fiilistelevät. Taideteos paljastettiin vitsikkään juhlallisesti leikkaamalla punainen nauha yhdessä nuorison edustaja Minja Liusvaaran avustuksella.

Graffitit kiinnostavat edelleen nuoria, olemme saaneet Geezers The Shop taidetarvikeliikkeen kautta paljon apua ja vinkkejä graffitiharrastuksen eteenpäin viemisessä nuorten keskuudessa. Geezersin Aku oli itse mukana juhlissa ohjaamassa nuorille taide-ja graffitiaiheista workshopia. Itseasiassa paja oli todella suosittu, siellä nähtiin pikkutaiteilijoista aikuisiin taiteilemassa samassa pöydässä. Kun välineet ovat kunnossa on taiteilusta helppo innostua.

Lisäksi juhlien ohjelmassa oli järjestetty nuorisotalon entisen nuoren Aigar Udson sekä hänen lautapeliparinsa Antti Peltolan toimesta lautapeliaiheinen työpaja. Miehet ohjaavat Kirkkonummella omaa lautapelikerhoa, kerhossa lapset ja nuoret pelaavat, suunnittelevat ja rakentavat itse lautapelejä. ”On hienoa, että nuorisotiloja pystytään hyödyntämään myös hieman harvinaisempien harrastusten esille tuomiseen”, toteaa tilassa työskentelevä raittiussihteeri Katri Lahtinen.

”Juhlapäivän iloista ja välittömästä tunnelmasta varmasti kaikki kuntalaiset nauttivat” sanoo nuoriso- ja liikuntapalveluiden vastaava nuoriso-ohjaaja Joni Laine. ”Nuorten ja vapaaehtoisten apu juhlien järjestelyssä oli korvaamaton. Yhteisöllisyys luo uniikin tunnelman”, muistuttaa Laine. ”Haluankin kaikkien meidän työntekijöiden puolesta kiittää juhliin osallistuneita, juhlissa auttaneita, nuoria, yhteistyötahoja sekä kaikki niitä, jotka ovat tässä meidän kanssa vuosia tehneet hyvää duunia lasten ja nuorten eteen. Tästä on ilo jatkaa seuraavat 20-vuotta”, toteaa Joni Laine.

Lue myös juhlien yhteydessä järjestetystä Max Vol -aluekatselmuksesta

Nuoria pelaamassa biljardia