Majakkaseuralta uusi elokuva kunnantalolle

12.12.2019 13:10

Kategoria: Kulttuuri

Suomen Majakkaseura järjestää yhteistyössä Kirkkonummen kunnan kanssa syksyn toisen elokuvatapahtuman kunnantalossa keskiviikkona 18. joulukuuta. Mukana on uusi elokuva, joka ennakoi tulevaa Porkkalan juhlavuotta. Ilmainen tilaisuus alkaa kello 16.30.

Uusi lyhytelokuva Matkani majakalle kertoo majakkaharrastajien tiestä intohimonsa pariin sekä heidän työtään Majakkaseuran kohteissa ja matkoista ulkomaisille majakoille. Elokuvassa käydään Ranskan ja Irlannin majakoilla.

Uusi elokuva valaisee myös tulevaa Kirkkonummen Porkkalan majakoiden juhlavuotta. Kallbåda täyttää ensi vuonna sata vuotta ja Rönnskär 220 vuotta.

"Mukana on jo maistipaloja ensi vuoden elokuvasta. Esitämme tuoretta materiaalia Kirkkonummen molemmista majakoista sekä seudun kolmannesta kohteesta, Stora Träskön salaperäisestä loistosta. Keskellä metsää sijaitseva hylätty, tasaisen ruskeaksi ruostunut korkea loisto kiinnostaa Majakkaseuraa mahdollisena kunnostuskohteena", kertoo elokuvan tuottaja Pekka Väisänen Suomen Majakkaseurasta.

Elokuvailta aloitetaan syksyn pääelokuvalla, Haaksirikkojen Märketillä, jonka ensi-iltaa juhlittiin juuri Kunnantalossa syyskuun lopussa. Tämä majakka- ja hylkyelokuva on saanut hyvän vastaanoton niin Suomessa kuin Ruotsisssakin. Elokuva kertoo monin ainutlaatuisin sukelluskuvin Ahvenanmereen Märketin majakkasaaren ympäristöön uponneista hylyistä sekä itse Märketin majakasta.

Kahden elokuvan välissä Majakkaseura järjestää myyjäiset toimintansa tukemiseksi.

KUVA Suomen Majakkaseuran ryhmä Ranskassa Courdouanin majakkasaarella, jossa vieraillaan seuran uudessa elokuvassa.

Porkkala-vuosi lähestyy

Suomen Majakkaseura on juhlavuotta varten pureutunut jo erityisesti Rönnskärin luotsi- ja majakkasaaren historiaan ja rakennuksiin. Yhteistyötä valtion väyläorganisaation kanssa on tiivistetty ja seura on saanut luvan järjestää yleisölle opastuksia Rönnskärin majakassa.

”Väylän edeltäjä Liikennevirasto kunnosti kaikessa hiljaisuudessa Rönnskärin majakan sisäosat, ja vierailut majakassa ovat nyt turvallisuuden puolesta mahdollisia”, Väisänen kertoo.

"Toivottavasti voimme viedä juhlavuonna ryhmiä tutustumaan tähän Suomen vanhimpaan majakkarakennelmaan. Ensin on kuitenkin voitettava monia kuljetuksiin ja kulkurajoituksiin liittyviä haasteita", sanoo Majakkaseuran Väisänen. "On kuitenkin syytä olla optimistinen, että tämä onnistuu."

Väisäsen mukaan Kirkkonummelta on saatu jo tyydyttävästi kuvamateriaalia ensi elokuussa ilmestyvään kirjaan Porkkalan majakoista. Lisää kaivataan yhä, varsinkin perheiden omista arkistoista.

Samoin muut muistelut ja kuvat esimerkiksi retkistä näille majakoille ovat tervetulleita. Aineistoa voi tuoda vaikkapa Kirkkonummen kunnantalon tilaisuuteen.

"Kirja tulee antamaan runsaasti uutta tietoa Porkkalan arvokkaasta majakkahistoriasta, unohtamatta kuitenkaan seudun luotsaushistoriaakaan. Elämme hyvin jännittäviä tietojen kokoamisen aikaa kirjahankkeessa", Väisänen sanoo.

Majakka