Maailman Diabetespäivää vietetään 14.11.
Kategoria: Seniorit Perusturva
Kirkkonummen Sote-keskuksen palvelut diabeetikoille
Diabetes on yleinen pitkäaikainen kansansairaus, johon liittyy useita liitännäissairauksia. Diabetesta on kahta eri tyyppiä. Molemmissa taudeissa ilmenee liian korkeaa verensokeria. Tyyppi 1 johtuu siitä, että haiman insuliinia tuottavat solut lakkaavat toimimasta syystä tai toisesta ja verensokeri nousee. Tyyppi 2 diabeteksessa ongelma on siinä, että haiman tuottamaa insuliinia ei pystytä elimistössä hyödyntämään kunnolla ja veren sokeri nousee sen vuoksi.
”Suomessa on 50 000 tyypin 1 diabeetikkoa, 300 000 tyypin 2 diabeetikkoa ja arviolta 150 000 tietämättään tyypin 2 diabetesta sairastavaa potilasta” kertoo Kirkkonummen sosiaali- ja terveyskeskuksen diabetespoliklinikalla lääkärinä toimiva Sirpa Hirvonen.
Milloin on syytä epäillä sairastavansa diabetesta?
Diabeteksen tyypillisiä oireita ovat janon tunne, väsymys, tahaton laihtuminen sekä virtsanerityksen lisääntyminen. Diabeteksen diagnoosi perustuu verensokeritason mittaamiseen. Jos haluat selvittää, onko sinulla diabetes tai oletko riskissä sairastua diabetekseen, ole yhteydessä Sote-keskuksen sairaanhoitajaan tai omalääkäriin tarvittavien laboratoriotestien määräämiseksi. Voit myös tehdä diabetesliiton riskitestin, linkki siihen löytyy Kunnan nettisivuilta Omahoito-otsikon alta.
Voiko diabeteksen puhkeamista estää?
Tyyppi 1 diabeteksen puhkeamista ei nykytiedon mukaan pystytä estämään. Sen aiheuttajaa ei tiedetä, mutta jonkinlainen perinnöllinen alttius sairastuvalla ilmeisesti on oltava.
Tyypin 2 diabeteksessa jo ennen diabetesdiagnoosin täyttymistä, sinulla on mahdollisuus elämäntapamuutoksilla ja painonhallinnalla lievittää sairauden oireita tai mahdollisesti ehkäistä diabeteksen puhkeaminen.
Kirkkonummen Sote-keskuksessa on heikentyneen sokerinsiedon ryhmiä potilaille, joiden verensokeri on vain hieman koholla diabetekselle diagnostisten arvojen jäädessä vielä täyttymättä. Ryhmissä annetaan omahoidon ohjaus ja mm. opastus verensokerin omaseurantaan kotona. Lisäksi Sote-keskuksessa on suunnitteilla potilaille hyvinvointiryhmiä, joissa keskitytään painonhallintaan ja elämäntapamuutoksiin sairauksien ehkäisyssä ja hoidossa. Kysy ryhmistä lisää sairaanhoitajiltamme ja omalääkäriltäsi, jos kiinnostuit osallistumaan.
Saat apua ja tukea diabeteksen hoitoon
Omahoito on diabeteksen hoidon kulmakivi. Sairaanhoitajat ja lääkärit käyttävät omaa osaamistaan tukemaan hoidon parasta mahdollista toteuttamista.
Tyypin 2 diabeetikoiden hoito tapahtuu Sote-keskuksessa sairaanhoitajien ja omalääkäreiden vastaanotolla, jossa tehdään jokaiselle diabeetikolle yksilöllinen hoitosuunnitelma. Hoitosuunnitelma sisältää määräaikaistarkastukset laboratorioseurantoineen, silmäpohjavalokuvausseurannan ja jalkaterapeutin arviokäynnit.
Erityistä seurantaa vaativat tyypin 2 diabeetikot ja Sote-keskuksen hoidon piirissä olevat tyypin 1 diabeetikot pääsääntöisesti hoidetaan Sote-keskuksen diabetespoliklinikalla. Siellä toimii kaksi diabeteksen hoitoon perehtynyttä yleislääketieteen erikoislääkäriä ja kaksi koulutettua diabeteshoitajaa.