Luontoperformanssi saapui Lapinkylään

07.08.2019 13:42

Kategoria: Kulttuuri

Pohjois-Kirkkonummella sijaitsevassa Lapinkylässä koettiin maanantaina kummia, kun kylän taitelijaresidenssissä asuvat espanjalaiset järjestivät performanssin Lapinkylänjärvellä.

Tempauksen takana on Platform-yhdistys, jonka missiona on tuoda taidetta sellaisiin paikkoihin, joissa sitä ei paljon ole. Yhdistys sai alkuvuonna haltuunsa kiinteistön Lapinkylässä ja sitä on annettu muutamien ulkomaalaisten taiteilijoiden käyttöön jo kesän aikana, vaikka remontti on vielä käynnissä.

”Ensimmäiset asujat olivat Japanista ja nykyiset saapuivat Espanjan Kataloniasta. Ulkomaalaisille tällainen kyläyhteisö on eksoottinen ja olemme rohkaisseet heitä tutustumaan paikallisiin asukkaisiin”, kertoo Platformin puuhamies Tommi Lempinen.

Mukavasti parikymmentä kyläläistä oli saapunut paikan päälle kunnan entisen uimarannan tuntumaan ihmettelemään, mitä on luvassa. Kyläkaupan seinällä oli ilmoitus ja joku oli havainnut tapahtuman myös kylän facebook-ryhmästä.

Espanjalaiset Albert Gironés ja Anna Vilamú ammensivat ideaa performanssiin Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan sodan ajan tapahtumista, jolloin kaikki muut kasvit kuolivat kasvihuoneesta talvella pommitusten jälkeen, mutta jättilumpeen siemenet säilyivät pohjamudissa.

”Kaisaniemen jättilumpeen siemeniä on annettu muihin puutarhoihin eri puolille maailmaa, muun muassa Cambridgen yliopistoon, jossa on lumpeita varten seitsemän suihkulähteen allas. Niinpä toimme seitsemän suihkulähdettä myös Lapinkylänjärvelle kotimaisten ulpukoiden seuraksi”, Albert ja Anna sanailivat yleisölle performanssin jälkeen.

Kirkkonummen ensi vuonna valmistuvan kulttuuristrategian valmistelu on nyt hyvässä vauhdissa, mille pontta antaa kulttuurin projektisihteeri Jari Kallion kesäkiertue kunnan kulttuurikohteissa ja -tapahtumissa. Nyt oli vuorossa Lapinkylän luontoperformanssi.

Pienimuotoiset suihkulähteet toivat yleisön mieliin myös sota-ajan koettelemukset, jolloin Lapinkylänjärvi oli lähellä Neuvostoliiton vuokra-alueen rajaa.

Katalonialainen pariskunta huokaisi helpotuksesta, kun performanssi oli ohi, sillä kova tuuli asetti hyvin vähäiset soututaidot koetukselle.

Performanssin järjestäneet Albert Gironés ja Anna Vilamú olivat mielissään, kun kylän väki löysi tapahtuman.

Paikallisen maanomistajan luvalla performanssin yleisö sai istua upealla rantakalliolla, sillä performanssin lähtöpaikka kunnan entinen uimaranta on pusikoitunut.

Luontoperformanssi