Lukujuna

Lukudiplomi innostaa lukemaan

Kirjallisuuden painoarvoa äidinkielen ja kirjallisuuden opetuksessa on lisätty. Kirjallisuuden avulla lapselle välittyy kielen monivivahteisuus ja tunne-elämän värien kirjo. Tarinaan eläytyessään lapsi oppii elämässä selviytymisen malleja. Hyvä lastenkirja kehittää lapsen mielikuvitusta, luovuutta, huumorintajua ja vuorovaikutustaitoja. Muistikuvat lapsuuden lukuelämyksistä voivat säilyä elävinä vuosikymmenten ajan. Maailma otetaan haltuun oman kielen kautta.

3-luokkalaiset voivat suorittaa lukudiplomin. Sen tavoitteena on aktivoida ja ylläpitää kirjallisuuden harrastusta, antaa elämyksiä ja herättää tunteita. Myös yleissivistys karttuu. Haasteena on varsinkin poikien innostaminen lukemaan. Sekä opettajat että oppilaat ovat ottaneet lukukampanjan innostuneesti vastaan.

Oppilas lukee kirjoja omaan tahtiinsa, aikaa on varattu kevääseen asti. Jokaisesta luetusta kirjasta hän täyttää ”junavaunupaperin”, jossa pyydetään lyhyttä juonikuvailua ja omaa mielipidettä kirjasta. Vaunun voi leikata lopuksi ääriviivoja pitkin. Koulujen luokkatilojen seinille tulee veturit, joiden perään kertyy luetuista kirjoista vaunuja.

Oppilas saa lukudiplomin luettuaan tietyn määrän kirjoja kolmosluokkalaisille sopivien kirjojen listalta. Lukudiplomeja on kolme erilaista.

Lukudiplomin saa luettuaan yhden kuvakirjan, yhden runokirjan, kaksi helppolukuista kirjaa ja kaksi lastenromaania (yhteensä kuusi kirjaa).

Superlukudiplomin saa luettuaan kaksinkertaisen määrän kirjoja: kaksi kuvakirjaa, kaksi runokirjaa, neljä helppolukuista kirjaa ja neljä lastenromaania (yhteensä 12 kirjaa).

Superhyperlukudiplomin saa luettuaan kolminkertaisen määrän kirjoja: kolme kuvakirjaa, kolme runokirjaa, kuusi helppolukuista kirjaa ja kuusi lastenromaania (yhteensä 18 kirjaa).

Kirjaston kirjavinkkari vierailee joka luokassa kertomassa lukujunan kirjoista. Hän tuo tullessaan veturin luokan seinälle ja junanvaunumallin, jota voi kopioida eri väreinä.

Toivomme että opettajat innostuisivat omissa luokissaan juhlallisesti ”avaamaan” lukudiplomikampanjan ja innostamaan lapsia mahdollisuudesta osallistua lukujuhlaan, ja toukokuussa myös järjestämään päätösjuhlallisuuden, jossa diplomit jaetaan. Diplomit voi halutessaan luovuttaa myös kevättodistusten jaon yhteydessä.