Lukubingo

Lukuintoa lukubingosta

Lukubingo on Kirkkonummen kirjaston ja lukuintolähettiläs Katarina von Numers-Ekmanin yhdessä ideoima lukuohjelma kolmasluokkalaisille. Lukubingon idea on innostaa oppilasta lukemaan pelillisyyden, huumorin ja toiminnallisuuden kautta.

Lukubingossa oppilaat keräävät bingorivejä lukutehtäviä tekemällä. Yhdessä bingoruudukossa on 16 tehtävää, jotka ovat tyyliltään: lue runo hattu päässä, lue ääneen vanhemmalle, pyydä aikuista lukemaan sinulle, lue salaa, mene kirjastoon ja lue lehteä jne. Tehtävissä on huomioitu eri tekstityypit ja mediat sekä lukeminen yksin ja yhdessä.

Jotta lukubingo ei olisi liian suorituskeskeinen, ei siinä olevien tehtävien tekemistä valvota eikä niistä jaeta diplomeja. Oppilaita voi sen sijaan kannustaa muilla tavoin. Opettaja tietää parhaiten, mikä kannustuskeino on luokalle sopivin. Tässä alla kuitenkin muutamia ideoita lukubingon kanssa työskentelyyn luokassa:

• Joka perjantai opettaja mainitsee viikon aikana täyden rivin saaneiden oppilaiden nimet.
  • Joka perjantai opettaja kysyy oppilailta, mitkä tehtävät he ovat tehneet, ja kehottaa kertomaan luetut kirjat sekä mitkä tehtävät olivat esim. hauskoja tai vaikeita.
  • Luokalle voi antaa läksyksi valita jonkin tehtävän bingoruudukosta ja käydä sitten yhdessä läpi, mitä tehtäviä oppilaat ovat valinneet, ja kuinka he ovat ne suorittaneet.
  • Kaksi oppilasta voi pelata ristinollaa tekemällä tehtäviä vuorotellen ja näin yrittää saada täyden rivin.
  • Kun kaikki oppilaat ovat saaneet kaikki ruudukon tehtävät tehtyä, voi luokka järjestää lukujuhlan haluamallaan tavalla. Kirjasto osallistuu mielellään juhlan suunnitteluun.

Bingoruudukot ja ohjeet jaetaan kirjavinkkauksen yhteydessä. Ruudukkoja on useampia, ja voimme lähettää niitä sähköpostitse opettajalle, mikäli luokassa on oppilaita, jotka haluavat tehdä useamman bingoruudukon. Ruudukko on mustavalkoinen, jotta oppilas saa itse värittää sen.

Lukuvinkkejä löytyy Kirkkonummen kirjaston sivuilta.

Halutessaan luokat voivat bingon sijaan hypätä Lukujunan kyytiin. Lisätiedot ja ohjeet Lukujunaan haluaville löytyvät täältä.

Mukavia hetkiä lukubingon parissa!

Riitta Keipi, riitta.keipi@kirkkonummi.fi
Jaana Heimo, jaana.heimo@kirkkonummi.fi