Lokakuu on Lukukuu – Kirkkonummen varhaiskasvatuksessa kiinnitetään erityistä huomiota lasten kanssa lukemiseen

01.10.2021 12:12

Kategoria: Varhaiskasvatus Info, asiointi, päätöksenteko ja hallinto Lapset

Lokakuussa Kirkkonummen varhaiskasvatuksessa vietetään Lukukuuta. Lukukuu on kuukauden mittainen kampanja, jonka aikana päiväkoteja kannustetaan kiinnittämään erityistä huomiota lukemiseen. Kirjallisuutta nostetaan esiin muun muassa kirjavinkkauksilla ja erilaisilla virikemateriaaleilla. Päiväkotiryhmät asettavat omat lukutavoitteensa, jotka voivat sisältää esimerkiksi oman kirjan viikon, kirjastovierailuja, huoltajien lukemaan kannustamista, lukubingon tai kirjan mukaan ottamista retkelle. Sadun päivänä 18.10. lapset pääsevät kertomaan omia satuja.

- Lukukuun tarkoituksena on kannustaa päiväkoteja kokeilemaan erilaisia tapoja lukea ja löytää kirjojen ja tarinoiden tuottama ilo, kertoo Lue mun kanssa -hankkeen lukukoordinaattori Eveliina Lesonen.

Lukemisen kulttuurin vahvistaminen on osa kestävän elämäntavan edistämistä Kirkkonummen varhaiskasvatuksessa. Pohja lukemisharrastukselle ja lukutaidolle luodaan jo varhaislapsuudessa.  Varhaiskasvatuksessa onkin jo vuoden ajan työskennellyt lukukoordinaattori Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa Lue mun kanssa -hankkeessa. Viime keväänä lukukoordinaattori muun muassa työskenteli yhdessä päiväkotien kasvattajien kanssa dialogisen lukemisen parissa ja koordinoi Lukulumon kuntakokeilua.  Myös kirjasto on tärkeä yhteistyökumppani lukemisen kulttuurin vahvistamisessa. Tänä syksynä lukukoordinaattori vierailee päiväkodeissa, asukaspuistoissa ja perhepäivähoidossa innostamassa ja kannustamassa lapsia ja aikuisia tarinoiden pariin.

Päiväkodin johtajallakin loppuu kiire, kun lapsi tulee kirjan kanssa syliin

Vierailulla Ravalsin päiväkodin Mutukoiden lukuhetkessä huomaa, että sekä lapset ja varhaiskasvatuksen lastenhoitaja Kaisa Karkola ovat kiinnostuneita kirjoista.

- Lukemisessa on ihana vuorovaikutus lasten kanssa ja kun siinä on pieni porukka, niin ne hiljaisemmatkin lapset sitten uskaltavat tulla ääneen. Näille pienille lukeminen on kielen kehityksen kannalta tosi tärkeää, Karkola kertoo.

Lukuhetken päätyttyä lapset jatkavat kirjojen katselua innostuneena. Lapset ovat erityisen kiinnostuneita erilaisista äänistä ja kirjojen kuvista. Ravalsin päiväkodissa pidetään tärkeänä, että lapset voivat tutkia kirjoja päivittäin. Lapsen tasolla olevat kirjat kannustavat lapsia valitsemaan kirjan ja katselemaan sitä itsekseen tai pyytämään aikuista lukemaan.

- Tärkeintä on se, että kirjat ovat täällä esillä. Siihen ollaan panostettu, että kirjojen lukua voi tehdä ihan missä vaiheessa tahansa, odotustilanteissa tai vaikka potalla istuessa, kertoo Ravalsin päiväkodin johtaja Katri Laukkanen

- Päiväkodin johtajallakin loppuu kiire siinä vaiheessa, kun joku lapsi tulee kirjan kanssa istumaan syliin, se on tärkeä yhteinen hetki, Laukkanen jatkaa.

Haluatko saada vinkkejä ja lisätietoa lapsen kanssa lukemiseen?

Osallistu Lukemisesta osa arkea -etävanhempainiltaan Teamsissä 19.10.2021 kello 17-18. Linkki etävanhempainiltaan. Jatkamme keskustelua aiheesta tuolloin. Tervetuloa mukaan!

Lue mun kanssa -hankkeen lukuvinkit

Kirjahylly Ravalsin päiväkodissa