Liikkumisen ja leikin iloa Jokirinteen oppimiskeskuksen pihamaalla ja Vesitorninmäen lähiliikuntapaikalla

24.01.2021 12:33

Kategoria: Tontit ja rakentaminen Liikunta ja ulkoilu Opetus Nuoriso- ja liikuntapalvelut Varhaiskasvatus Koulut Info, asiointi, päätöksenteko ja hallinto Lapset Vapaa-aika Nuoret

Nyt siellä voi leikkiä ja liikkua – Jokirinteen oppimiskeskuksen piha-alueen eri leikkipaikolla. Rakennuksen valmistuttua vuodenvaihteessa, on myös pihamaa voitu ottaa virallisesti käyttöön. Jokirinteen päiväkoti aloitti toimintansa 7.1.2021 ja Kirkkoharjun koulu muuttaa tiloihin maaliskuussa, viikolla 9.

Päiväkodin piha on vapaasti käytettävissä kaikille lapsiperheille silloin, kun suurin osa päiväkodista on kiinni, eli kello 17 jälkeen sekä viikonloppuisin. Päiväkodissa on toki vuorohoitoryhmä, joka saattaa käyttää pihaa myös iltaisin ja viikonloppuisin.

– Tarkoitus on kuitenkin, että sopu sijaa antaa ja kaikki voivat nauttia leikkipihasta, kertoo päiväkodinjohtaja Elina Utriainen.

Koulun piha on puolestaan suunniteltu vanhemmille lapsille ja siellä voi leikkien lisäksi liikkua monipuolisesti erilaisissa kiipeilytelineissä. Koulun muutettua Jokirinteen oppimiskeskukseen on piha-alue varattu arkisin päiväsaikaan aktiiviseen välituntiliikuntaan, opetuksen toteuttamiseen ja iltapäivätoiminnan käyttöön. Iltiksen päätyttyä kello 17 aikaan, on piha vapaasti käytettävissä. Ja viikonloppuisin pihalla on hyvin tilaa liikkua ja temmeltää.

Lapset ja perheet olivat mukana piha-alueen suunnittelussa jo alkuvaiheessa

Jokirinteen oppimiskeskus on Suomenkin mittakaavassa iso oppilaitos, ja tämä näkyy myös pihan koossa sekä varusteiden ja laitteiden määrässä. Oppimiskeskuksen piha onkin monipuolinen liikuntapaikkojen kokonaisuus.

Pihan suunnittelussa on vahvasti otettu mukaan myös tulevia käyttäjiä. Kommentteja kerättiin jo alkuvaiheessa kuntalais- ja vanhempainilloissa. Pihasuunnittelija ja arkkitehti tekivät yhdessä pihasuunnitelman, jota rakentamisen käynnistyttyä vielä muokattiin käyttäjien toiveiden mukaan.

– Pidimme koulun ja päiväkodin kanssa käyttäjäpalavereita, joissa esiteltiin pihasuunnitelmaa sekä kerättiin kommentteja. Palautteiden pohjalta suunnitelmia päivitettiin pyrkien toteuttamaan käyttäjien toiveet. Päivitetyt suunnitelmat käytiin sitten vielä kertaalleen läpi käyttäjien kanssa, kertoo hankkeen projektipäällikkö Pasi Kalliomaa SRV:ltä.

Suunnittelussa oli tärkeää huomioida käyttäjien toiveiden lisäksi ylläpidon tarpeet, jotta varsinkin talviajan ylläpito onnistuu. Tavoitteena oli, että piha on mahdollisimman helppohoitoinen, mutta kuitenkin käyttötarkoitukseen toimiva.

Juuri nyt piha onkin paksun lumikerroksen peitossa ja käytön jälkiä näkyy ilahduttavan paljon.

Lähiliikuntapaikka tarjoaa mahdollisuuden monipuoliseen liikkumiseen

Jokirinteen oppimiskeskuksen pihan yhteyteen on valmistunut myös Vesitorninmäen lähiliikuntapaikka, joka on suunniteltu yhtenäisenä kokonaisuutena oppimiskeskuksen pihamaan toimintojen kanssa. Lähiliikuntapaikka koostuu erilaisista liikkumiseen tarkoitetuista alueista ja välineistä.

– Alueen valmistuttua syksyllä, ovat muun muassa nuoret löytäneet sekä käyttäneet ahkerasti sähly- ja koripallokenttää sekä monitoimiareenaa, iloitsee nuoriso- ja liikuntajohtaja Seppo Savikuja.

Monipuolinen ulkokuntoilualue koostuu puolestaan oman kehon painolla tehtävistä toiminnallisista ulkokuntoiluvälineistä ja alueista, jossa nuorten ja aikuisten voima- sekä kestävyystaidot harjaantuvat.  Lähiliikuntapaikalta löytyy lisäksi liikunnallinen leikkialue, jonka ajatuksena on erityisesti lasten kiipeily- ja tasapainotaitojen kehittäminen.

Lähiliikuntapaikan perusajatuksena on, että se on vapaasti ja maksutta käytettävissä. Lumien sulettua ja koronarajoitusten poistuttua alueella tullaan järjestämään myös tutustumiskertoja eri kohderyhmille. Lähiliikuntapaikan rakentamiseen Kirkkonummen kunta on saanut veikkausvoittorahoista myönnettävää valtionavustusta Etelä-Suomen aluehallintovirastolta.

Jokirinteen päiväkodin pihalla laivanmuotoinen kiipeilyteline