Liikenne esillä Kirkkonummen kouluissa

16.10.2018 14:27

Kategoria: Turvalliset koulukuljetukset ja joukkoliikenne Kirkkonummella -projekti Opetus Lapset

Tänä syksynä Kirkkonummen kouluissa on järjestetty Turvallinen koulumatka kaikille -kampanja, jonka myötä nostettiin esille asioita, joita lapset kokevat negatiiviseksi liikenteessä. Yksi aktiivisesti osallistuneista kouluista on Laajakallion koulu, jossa on Kirkkonummen oman kampanjan lisäksi myös huomioitu valtakunnallinen liikenneturvallisuusviikko ja järjestetty oma pyöräilykurssi.

Laajakallion koulu sijaitsee vilkkaasti liikennöidyllä alueella, ja siksi liikennetaidoista puhutaan koulussa paljon. Rakentaminen on tuonut henkilöautojen lisäksi alueelle raskasta liikennettä ja juna- sekä bussiliikenne kulkevat läheltä koulua.

""

Laajakallion koulun nuorimmat oppilaat kulkevat kouluun yleensä jalan, koska koulu suosittaa Liikenneturvan turvan tavoin, että he eivät pyöräilisi kouluun. Liikennekasvatuksessa 1–2 luokilla opiskellaan viisaan jalankulkijan taitoja, liikennemerkkejä ja muun liikenteen huomioimista. Kolmannelta vuosiluokalta ylöspäin mukaan tulevat myös pyöräilijän taidot. Useana vuonna oppilailla on kerhotarjonnan kautta ollut mahdollista osallistua turvallisen pyöräilyn kurssille. Käytännössä pyöräilytaitoja ja ryhmässä kulkemista on Laajakallion koulusta vuosittain saatu harjoitella esimerkiksi Porkkalan niemeen Wiknerin tilalle tehtävän maatilavierailun myötä.

Liikenneviikkojen aikana toisluokkalaiset ovat harjoitelleet liikenteen perustaitoja, mm. suojatien ylitystä, myös tietokoneella. Peli on opettanut, että autoja pitää varoa ja että suojatie pitää ylittää ripeästi. Tämän oppilaat ovat toki huomanneet liikenteessäkin ja kertovat, että usein autoilijat eivät pysähdy suojatien eteen. Oppilaat ovat myös tehneet omia heijastimia sekä suunnitelleet omia liikennemerkkejä ja joukosta löytyy mm. koirankakasta varoittava merkki ja merkki, joka kehottaa käyttämään ajovaloja pimeällä.

Oppilaiden suunnittelemista liikennemerkeistä huomaa, että he ovat tarkkasilmäisiä, ja tunnistavat monia epäkohtia liikenteessä: autoilijat puhuvat kännykkään ja ajavat ylinopeutta koulun lähistöllä, koulun lähistölle tarvitaan lisää suojateitä ja parempi valaistus ja joidenkin suojateiden kohdalla on niin korkeita pensaita, että lapsen on vaikea nähdä, tuleeko autoja vai ei.

""""""""

Nelosluokkalaiset ovat tänä syksynä erityisesti keskittyneet pyöräilyyn; tunneilla on kerrattu liikennesääntöjä, mutta myös opeteltu ajamaan liikenteessä – tärkeitä asioita muistaa liikenteessä on mm. heijastimien ja valojen käyttö ja suuntamerkkien antaminen.

Heijastimien toimivuutta on kokeiltu pimeässä huoneessa, ja oppilaat ovat huomanneet, että heijastin heijastaa jo pienenkin valon. Monilla onkin useampi heijastin repussa, mutta mitenkäs heijastinliivit? Kysymys saa rehellisen vastauksen oppilailta, ne toimivat hyvin, mutta eivät näytä niin kivoilta. Takki, joka päivänvalossa näyttää tavalliselta takilta, mutta pimeässä onkin kokonaan heijastava olisi kuitenkin monille mieluinen, ja muutenkin vaatteissa saa mielellään olla heijastimia. Ja tässäkin luokassa heijastimia käytetään: kun oppilaat osana liikenneturvallisuuskampanjaa laskivat kaikki heijastimet, niin läsnä olevilta 16 oppilaalta löytyi peräti 52 heijastinta.

Lapsiystävällinen kunta -logo Turvallinen koulumatka kaikille -logo

Reppu, jossa Turvallinen koulumatka kaikille-kampanjan heijastin